fbpx

VUUR – Anneke újra Budapesten!

A méltán híres, csodálatos hangú és kisugárzású Anneke Van Giersbergen az elmúlt évek kísérletezősebb-, a metal-on kívül más zenei műfajok felé is elkalandozó projektjei után 2016-ban újra visszakanyarodott a keményebb stílus felé. Az említett évben tisztultak ki a gondolatok új bandája, a progresszív rock/metal-ban nyomuló VUUR (magyarul tűz) körül, melynek első stúdiólemeze 2017. október 20.-án jelent meg In This Moment We Are Free – Cities címmel.

Az énekesnőt megannyi projektből ismerhetjük, ám ezek közül is leghíresebb az 1989-ben alapított The Gathering. Anneke 1994-ben lépett be az együttesbe, első nagylemezüket is vele készítették el, Anneke a csapat legkiemelkedőbb korszakában volt a holland progresszív rock/metal banda énekese, egészen 2007-ig. Kiválását követően nem csak számos szóló lemezt adott ki, de megannyi neves zenésszel, énekessel, bandával dolgozott együtt, elég itt olyanokat példának megemlíteni, mint Devin Townsend, a Within Temptation vagy az Ayreon. Utóbbi projekt fejével, Arjen Lucassen-nel 2014-ben a The Gentle Storm névre hallgató-, folk-os, rock-os muzsikában utazó The Gentle Storm-ot is megalapította. Anneke legutóbb a The Gentle Storm-al járt nálunk, még 2015-ben, ám akkor két alkalommal is.

Az énekesnő rendkívül szerethető és emberközeli karakter, ám mindehhez kiváló szövegírói adottság és utánozhatatlan hang társul. Nem hiába juthat az embernek eszébe először Anneke, ha a hölgy frontos rock/metal-ról van szó. Mivel az énekesnő, több, mint két éve nem járt nálunk, ezért nem kis várakozás övezi a VUUR-ral való budapesti fellépését, mely a Concerto Music szervezésében 2018. február 18.-án lesz az A38 Hajón.

23456199_10154766472470448_2902088692337335035_o

Az est bemelegítője a sötét hangulatú, varsói prog-metal csapat, a Votum lesz. A 2002-ben alapított együttes eddig négy nagylemezt tudhat maga mögött (Time Must Have a Stop – 2008, Metafiction – 2009, Harvest Moon – 2013, :Ktonik: – 2016), zenéjüket pedig a progresszív metal elemek-, valamint megannyi stílus különböző jegyei mellett az elektronikus betétek, ambientes elszállások és filmzenés hatások színesítik. A lengyel brigád tagjai: Bartosz Sobieraj (ének), Adam Kaczmarek (gitár, háttérvokál), Adam Łukaszek (dobok), Bartek Turkowski (bőgő), Piotr Lniany (gitár), Zbigniew Szatkowski (billentyűk).

Természetesen az est fő attrakciója Anneke Van Giersbergen vezetésével a-, már említett VUUR lesz. Az In This Moment We Are Free – Cities album egy kellemes hangulatú, zeneileg pedig technikás prog muzsikával telerakott hallgatni való, a lemezen szereplő számoknak pedig utánozhatatlanul kellemes keretet adnak az Anneke hangján megszólaló szövegek. Utóbbiak, valamint a zene hangulata számonként egy-egy városhoz köthető feelinget képeznek le, de nem ám felszínes, klisés módon, hanem úgy, ahogyan az énekesnő látja, ahogyan elképzeli az adott településeket és légkörüket. Mindezen dalok olyan, már bőven kipróbált zenészek tolmácsolásában szólalnak meg, mint Jord Otto (gitár – ex-ReVamp), Ferry Duijsens (gitár – Anneke szólócsapatában játszik), Johan Van Straum (basszus – Stream of Passion), Ed Warby (dobok – Ayreon). Az énekesnő, szokásához híven gitárjával a ritmusszekciónak is besegít, ráadásul az est különlegessége lesz az is, hogy nem csak a megjelent VUUR debütáló album számait hallhatjuk-, hanem néhány szám erejéig a Devin Townsend Project, a The Gentle Storm, de még a The Gathering is megidézésre kerül majd.

Emlékezetes estének ígérkezik, így a lenti elérhetőségeken érdemes ráugrani a jegyekre és követni a bandákat! Jó szórakozást kívánunk előre is!

Elérhetőségek:

Jegyvásárlás:

TixaConcertoA38

VUUR:

HonlapFaceBookYouTube

Anneke Van Giersbergen:

HonlapFaceBook YouTube

Votum:

HonlapFaceBook YouTube

(Írta: Vágány Norbert)

// //