fbpx

Visioned Frailty

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap + pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

DSC_0324_LR

A hét zenekara: Visioned Frailty

Műfaj: Doom/ Death metal

Alakulás éve: 2010

Város: Várpalota

A Visioned Frailty eredetileg Márton Péter szóló projektjeként jött létre. Őt egyébként olyan korábbi zenekaraiból is ismerhetitek, mint a Septicmen, a Guilthee, vagy a Without Face. Péter a Visioned Frailty-ben azon zenei ötleteit igyekezett dalokká formálni (és igyekszik a mai napig is), melyek nem fértek bele fő zenekara, a Sunseth Sphere hangzásvilágába. A zenekari megvalósítás, valamint az esetleges koncertlehetőségek okán a projekt bandává fejlődött, több tagcserét követően a jelenlegi felállás a következő: Márton Péter (gitáros, zeneszerző, alapító), Sörös László (basszusgitár), Farkas Máté (dob), Puskás Péter (ének). A formáció már számos hazai fesztiválon megmutatta magát (pl.: Tattoo The Sun, Rockmaraton Fesztivál, SZ.A.R. fesztivál), mindemellett pedig több szakmai elismerést is bezsebelhetett már. Ide érthető például a 2015-ös, A38-as Talentométer, melynek metal kategóriájában különdíjat kapott az együttes. Ezeken túl plusz, hogy olyan külföldi és hazai csapatok mellett játszhattak már, mint például a Wolfheart, a Swallow the Sun, illetve a Cadaveres, a Neck Sprain, a Watch My Dying, vagy a Don Gatto. A szólóprojektből zenekarrá avanzsálódott csapatnak eddig egy demója (Shades of Past 2011), egy nagylemezük (I Rise From The Dark Spumes of The Sea 2013), valamint 3 EP-jük (Embryo 2012, Deception 2015, The Maddened King 2017) jelent meg. Legutóbbi két számot tartalmaz, felvételei Sohajda Péter közreműködésével az egerszalóki Standing Waves stúdióban készültek. Az EP címadójához nemrégiben dobtak ki egy szöveges videót, melyet majd a cikk alján tekinthettek meg. Ezek mellett szerepeltek további két stoner/ sludge/ doom compilation albumon (Corridor of Mirrors – 2014, Time – 2015), valamint a 2016-os-, a My Dying Bride 25 éves jubileumára készült tribute album nyolc dala közé is beválasztották átiratukat, melyet hatalmas elismerésként könyvelnek el.

Eheti Hét Zenekara kérdéseinkre a projekt kitalálója és feje, Márton Péter válaszolt.

DSC_0339_LR

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Azt gondolom a legfőbb mozgatórugó valószínűleg mindegyikőnk számára az, hogy addig, amíg a zenéléssel foglalkozunk, némileg ki tudjuk zárni magunk körül a való világot. Ki tudjuk ereszteni magunkból a szürke hétköznapokon felgyülemlett káros gőzt. Egészen biztosan némi terápiás jellege is van a dolognak-e miatt. Legalább is nálam biztosan.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Végső célról nem igazán tudok nyilatkozni. Kitűzött célok persze mindig vannak, de ezek is rendre változnak. Hol többet lát bele az ember a projekt lehetőségeibe, hol jóval kevesebbet, mint szeretné.

Hét éve, amikor elindítottam ezt a projektet, az volt a célom, hogy folyamatosan tudjak kiadni anyagokat, idővel lehetőleg kiadói háttér mellett. A koncertek terén pedig már akkor is azt gondoltam, hogy nagyon óvatosan, okosan szabad csak belemenni nagyobb volumenű dolgokba, külföldi koncertekbe stb…

Ezeket a dolgokat ma még inkább így látom, szóval tényleg próbálunk nem a mennyiségre rámenni a koncertek tekintetében. A kiadóval kapcsolatos dolog pedig igazából csak pénz kérdése. Attól függ, hogy megér – e nekem, nekünk akkora befektetést egy lemez kiadása, mint ami egy kiadó mellett várna ránk. Az első lemeznél is volt több érdeklődő kiadó is egyébként, de olyan ajánlatot nem sikerült kapni, amivel mi is meg tudtunk volna barátkozni hosszú távon. Azért próbálkozás lesz majd a második lemezzel is, ha elkészül. Meglátjuk majd, mi lesz ebben a tekintetben a fejlemény.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Ennél a kérdésnél nagyon fontos megjegyeznem, hogy az eddigi összes Visioned Frailty dal szövegét Gellérfi Bertalan barátom írta meg. Pontosabban fogalmazva, Berci verseit, szövegeit szoktuk rá illeszteni a dalokra. Ez a dolog azért alakult így, mert a Visioned Frailty-t saját, szóló projektemként hoztam létre annak idején. A szövegek írása terén viszont nem éreztem magam kellőképp tigrisnek a projekt indulásakor, azt viszont nagyon régóta tudtam, hogy Bercinek vannak megírt versei, szöveg ötletei, így megkértem, hadd használjam fel őket. Nem újkeletű dolog ez egyébként. Ilyen formán dolgoztunk már együtt korábban is előző zenekaraim kapcsán.

A szövegekhez való inspirációk forrásáról Berci tudna igazán kerek képet adni, de amennyire én tudom, a különféle zenék, filmek, és maga a nagybetűs élet egyaránt hatással van rá, és inspirálja a szövegek megírásakor.

Bevallom őszintén, hogy a magam részéről sosem voltam egy szövegcentrikus alkat. Mindig is az adott zene hangulata érdekelt, fogott meg igazán, így a Visioned Frailty esetében sem mondhatom, hogy elévülhetetlen szerepe lenne a szövegeknek, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy semmit nem jelentenek számomra! Ha nem tudnék azonosulni a tartalmukkal, nem érezném azt, hogy minden értelemben passzolnak a dalokhoz, egészen biztosan nem használnám fel őket.

Nincsenek összefüggések az eddig felhasznált szövegek között. A gondolat azonban foglalkoztat, hogy érdemes lenne összehozni valamikor egy koncept anyagot, szóval ebből még bármi lehet a későbbiekben.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Élőben is, és stúdióban is nagyon jól tudjuk érezni magunkat. Feltéve, ha megfelelőek a körülmények. Mindkét helyzetnél nagyon fontos szerintem a végkifejlet szempontjából, hogy milyen hangulat lengi be a teret. A magam részéről egyébként egyre inkább kezdek azért a stúdiózás felé húzni ebben a kérdésben. A mai napig nagyon szeretek színpadra állni, de a fellépésekkel, utazással, szervezéssel, stb. együtt járó stresszt, fáradalmakat, gyűrődést egyre kevésbé viselem jól. Azért koncertezem még rendületlenül, természetesen.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Véleményem szerint kifejezetten nyitottnak mondható a csapat minden tagja a metalon kívüli zenei stílusokra. Rengeteg egymástól egészen eltérő stílusú zenét hallgatunk, melyek inspirálnak bennünket a saját dalok megalkotásánál is. Nem kell itt feltétlenül tudatos dolgokra gondolni, de azt mindenképpen kijelenthető, hogy ilyen – olyan formában, megközelítésben folyamatosan beszivárognak metal zenén kívül eső külső ingerek is a dalainkba. Ennek a ténynek is köszönhető, hogy elég progresszív módon van kezelve, megírva a Visioned Frailty dalok mindegyike. Szoktuk is mondogatni, hogy tőlünk kétszer ugyan olyan anyagot nem igazán lehet, érdemes várni, de nincsen ezzel semmi baj, szerintem. Akik kedvelik a dolgainkat, pontosan tisztában vanna vele, hogy nálunk ez a történet így működik.

Nem régiben jelent meg legújabb EP-tek, a The Maddened King. Milyenek a visszajelzések, milyen a kislemez fogadtatása?

Valóban nem rég jelent meg az új EP, így az anyag promóciója is eléggé az elején tart még, de örömmel mondhatom, hogy az eddigi visszajelzések nagyon jók, úgy itthonról, mint külföldről nézve.

Mik a közeli és távlati terveitek, hogyan készültök bemutatni az EP-t?

A közeli tervek szerint szeretnénk a lehetőségeinkhez mérten minél többet koncertezni, és a lehető legjobban promótálni az új EP-t. A távlati tervek közé pedig a második nagylemez elkészítése, kiadása tartozik. Időpontot ezzel kapcsolatban egyelőre nem tűztünk ki célul. Nincs miért kapkodnunk, szóval nem fogjuk elsietni a lemez összerakását, ezt bizton állíthatom.

Köszönjük!

Alább a zenekar elérhetőségeit is megtalálod, ám előbb lesd/ hallgasd meg legújabb szöveges videójukat, mely a legutóbbi EP címadójához, a The Maddened King-hez készült!

The Maddened King EP (2017): https://visionedfrailtyofficial.bandcamp.com/releases

Facebook: https://www.facebook.com/VisionedFrailty/

SoundCloud: https://soundcloud.com/visionedfrailty

BandCamp: https://visionedfrailty.bandcamp.com

ReverbNation: https://www.reverbnation.com/visionedfrailty

Promó fotók: Palotás Péter

// //