fbpx

Arch Enemy – Will to Power (2017)

Arch-Enemy-Cover
Előadó: 
Arch Enemy

Album: Will to Power

Származás: Svédország

Megjelenés éve: 2017

Stílus: Melodic death metal

Honlap: http://www.archenemy.net/en/

Értékelés: 8/10

 

Angela Gossow vs. Alissa White-Gluz.  A téma, ami 3 éve bombaként robbantotta fel az internet fémesebb részét.  A téma, ami a mai napig megosztja a rajongókat, és véget nem érő vitát generál, és szerkesztőségünkben is hosszas eszmecserékre adott lehetőséget. A téma, ami hatására ez a két ikonikus énekesnő tehetsége ki lett vesézve és sokak által összehasonlítva. A téma, amiről ez a cikk nem fog szólni.

Most szeptemberben látott napvilágot a death metal melodikusabb részét megéneklő Arch Enemy soronkövetkező, Will to Power címet viselő albuma. Nagy várakozás előzte meg a megjelenést, ugyanis az akkor már Alissával operáló zenekar előző, War Eternal lemeze akkorát szólt, hogy még Dunaújvárosban is hallani lehetett (sry). Most is örvendezhetünk egy új tagnak, az ex-Nevermore gitáros Jeff Loomis-nak. Már korábban is sejthető volt, hogy ismét egy dallamosabb, „könnyebben” befogadható anyagot kapunk a társaságtól, ami természetesen letépi az arcod. Ezt jól fel is vezette korábban megjelent, The World is Yours videoklippel ellátott daluk, amiben a mutatós megjelenésű Alissa új ruhatárára vethettünk egy pillantást, és büszkén könyvelhettük el, hogy a hangja továbbra is rendben van.

Én is kíváncsi voltam, mivel tud szolgálni a zenekar, ugyanis én is az a fajta Arch Enemy fan vagyok, aki csak a War Eternal-lal kezdte el követni a banda tevékenységét. Bíztam benne, hogy ismét a „casual” metalosok kedvére tesznek, és tovább viszik a mainstream felé kacsingató arculatot. Lényegében így is történt a dolog, de azért mégsem teljesen felhőtlen az öröm.

Az első hallgatás meló után, fáradtan, este történt meg, ami valljuk be, nem a legjobb időpont egy lemezkritika alapjának tanulmányozására. A teljes figyelemhiány ellenére is érdekes tény, hogy első nekifutásra, 8-10 perc után néztem rá a lejátszóra, hogy hányadik szám megy éppen, mert furcsállottam, hogy ilyen hosszú szám nem jellemző a zenekarra. Persze hülyeség is volt a feltételezés, de ezt a rejtélyt másnap, figyelmesen hallgatózva tudtam megoldani. Erre később még visszatérek.

Kezdjük is az elején, az intro… Úgy általában nagyon hasznos tud lenni egy jól kivitelezett felvezetés az album számára, jó atmoszférateremtő, és lázba hozza a hallgatót. Pontosan így történik a Will to Power bevezetője esetében is, bár szerintem pontosan 30 másodperccel hosszabb a kelleténél. A kezdeti gitárjátszma piszok jól szól, és magára vonja az ember figyelmét. Azonban a track utolsó harmadánál történő váltás túlságosan megtöri a folytonosságot. Olyan érzésem volt, mintha megírtak volna egy tök jó témát intro gyanánt, de amikor felvették, rövidnek bizonyult és úgy voltak vele, hogy „hé haver, meg van még az a téma amit mutattál tegnap? kéne az intróba, mert ez még így túl rövid”. Érdekesség az egészben, hogy így is tök jól hangzik, szóval simán lehet, hogy így van kitalálva, és én vagyok a hülye (utóbbi valószínűbb).
ArchEnemy2017

A bevezető pontosan azt tette, amire kitalálták. Nagyszerűen hangolt rá az első teljesértékű nótára, a The Race-re, ami az első milliszekundumától szélsebes versenytempót diktál. Mégis úgy gondolom, hogy a leg-Arch Enemysebb dal, az a kegyetlen TRVE névvel ellátott Blood in the Water. A szólók, a dallamok, a refrén, az ének, mind azt szolgálják, hogy a hallgatóban a „régi” AE hangulat mozduljon meg. Az aktuális sláger vitathatatlanul a fentébb említett The World is Yours lett, amit jól bizonyít a jelenleg 9 millió megtekintést jelző Youtube számláló. Külön kiemelendő még a Reason to Believe, amiben szinte teljes egészében Alissa tiszta énekét hallhatjuk. Igazán figyelemreméltó ez a tehetség, hogy két,  ennyire markánsan eltérő hangszínben is profin tud énekelni, le a kalappal.

Na de jöjjön egy adag feketeleves is, térjünk vissza a rejtélyre, amire korábban hivatkoztam. Nagyon egyszerű és kézenfekvő a megoldás, mégsem tűnt fel ezidáig. Két szó jutott eszembe ezen elgondolás alapján, mégpedig a „vótmá” és az „Alissa”.
Az album hallgatása közben több alkalommal is az futott végig az agyamon, hogy annyira ismerős ez a riff, annyira ismerős ez a ritmus. Mintha a War Eternal 2.0 lenne ez a lemez. Persze fontos helyén kezelni ezt a vótmá kifejezést, és nem szabad olyan bagatell dologra asszociálni, mint amire mostanság oly gyakran használt mémek mutatnak rá, mert zeneileg első osztályú megoldásokat hallhatunk. Úgy gondolom, hogy az előző albummal, Alissa érkezésével, és az újabb irányzattal megtalálta az útját a zenekar, és talán jobban is fekszik nekik ez a mainstreamebb hangzásvilág, és stílusra jellemző klisék újragondolása. Egy szó mint száz, az Arch Enemynek még a mótvá is jól áll.

Nem szeretnék nagyon belemenni a szakmázgatásba, mert férfiasan bevallom, az énekkel hadilábon állok, de véleményem szerint fontos említést tenni az Alissa-jelenségről is a zenében.
Mindenki tudja, hogy a The Agonist annó Alissa köré épült fel, és szerintem ez az új AE-ben sem változott. Több dalban is feltűnt, hogy ugyan azt a fajta hörgést, közel azonos aláfestéssel kapjuk a verze részeknél. Véleményem a kevesebb néha több elven alapul, és szerintem egy leheletnyivel visszafogottabb szövegelés tudott volna még hozzátenni az albumhoz.

A fent említett egyhangúság újra és újra elillan, amikor előtörnek a refrének és a szólók. Egyértelműen ezek a részek viszik el az albumot a hátukon, annyira zseniálisan vannak kivitelezve, hogy megérné csak egy „Jók a refrének” albumot kiadni. Jeff Loomis és Michael Amott játéka tökéletesen kiegészíti az énekesnő stílusát és karakterét. A kőkemény zúzdába beillesztett lágyabban ható dallamok fantasztikus kontrasztot adnak a számoknak, ami számomra a Murder Scene számban mutatkozik meg leginkább.

Összességében egy szuper albumot dobtak piacra a srácok, amibe csak az olyan „semmi sem elég jó” kritikusok kötnek bele, mint én. Nagyon remélem, hogy hamarosan visszatérnek hozzánk, és élőben is bemutatják az új album nótáit.

Írta: Dani

// //