fbpx

USEME

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy rövid interjút 5 alap+pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon/rockon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai vagy magyar vonatkozású legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

A hét zenekara: USEME

Műfaj: Poprock/popmetal

Alakulás éve: 2015

Város: Budapest

A 2015 decemberében alapított, budapesti USEME zenekar tagjait külön-külön talán senkinek nem kell bemutatni, hiszen a hazai rock-metal színtér kiemelkedő és elismert alakjai mind. Bár maga a banda a fent említett dátumkor alakult, 2016 januárban már ki is rakták arra a bizonyos videómegosztóra első klipjük/számukat, a Felhővitorlás pedig az állóvízen felvert hullámokba nagy port kavarva száguldott át a hazai rock színtér tengerén. Hogy milyen termékeny a zenekar, azt méltón bemutatja, hogy első nagylemezük már rögtön 2016 tavaszán kikerült a piacra Világvevő címmel. Ez a dalgyűjtemény már a szőrősszívű rock/metal arcoknak is tanúbizonyság volt afelől, hogy érdemes a USEME-ra odafigyelni, ráadásul a bandát a tagokhoz köthető korábbi zenekaroktól függetlenül új, egyedi entitásként kell kezelni. Az eltelt bő két év alatt a legnagyobb fesztiválokon kívül olyan bandák mellett koncerteztek, mint az AWS, a Lenader Kills, a Road, a Fish és még sorolhatnánk. Mindezeken túl természetesen önálló bulijaik is voltak, jó példa erre tavaly októberi teltházas lemezbemutatójuk, melyen már második lemezüket, a Szélesvásznú Ég című dalcsokrot mutatták be. Rendkívül egyedi és különleges koncertélmény egy USEME performansz, szóval, ha tehetitek, látogassatok el valamelyik bulijukra!

A banda tagjai: Csongor Bálint (ének), Szalkai Tibor (gitár), Varga Zoltán (billentyű), Markó Ádám (dob), Anga-Kis Miklós (basszusgitár)

Na, de a többit meséljék el ők; kérdéseinkre Anga-Kis Miklós és Csongor Bálint válaszoltak:

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Miklós: A legfőbb motiváció, hogy jól érezzük magunkat alkotás közben, a színpadon és a buszban is. Kitaláltunk valamit, ami szerintünk jó, értéket képvisel, mi imádjuk, mindannyiunknak új dolog, rengeteget kapunk tőle, és tanulunk belőle. Az, hogy mindeközben ez még a közönségnek is tetszik, az pedig már csak hab a tortán!

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Bálint: Az alapvető cél nem változott. Szeretnénk olyan üzenetet megfogalmazni, amely lehet néhol kritikus, de mégis pozitív, és bárki magára ismerhet benne. Modern, technikás, de ugyanakkor befogadható zenei köntösben. Mindezt minél energikusabb és szórakoztatóbb élő előadásmóddal tálalva.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Bálint: Abszolút kiemelt szerep jut a szövegeknek, amik azonban erős szimbiózisban vannak a zenével, mivel számomra a zene már instrumentális formában magában hordozza a szöveg témáját. Alkotó ember lévén próbálok mindig nyitott szemmel és füllel járni, és lejegyezni mindazt, ami megérint a körülöttem lévő világból. Ezek a témák aztán a demók hallgatása során rendre megtalálják önmaguk legmegfelelőbb zenei aláfestését.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Bálint: Egyértelműen az élő produkciót helyezzük előtérbe. Ez nem azt jelenti természetesen, hogy ne hoznánk ki a maximumot a studiómunkáinkból, de Zoli szakértelmének és a zenekar rutinjának köszönhetően nem szöszölünk túl sokat a studióban. A zenekar igazi ereje szerintem az élő előadásban rejlik. Kevés olyan banda van itthon ebben a stílusban, ami ennyire energikusan és hűen visszadja azt, ami a lemezen hallható, sőt még többet is. Markó Ádi például rendkívüli zenei alázattal viseltetik a lemezeken, ami a dobtémák összetettségét illeti, ám élőben rendszerint elszadabul a szörnyeteg! ☺

Mennyire vagytok nyitottak, milyen zenei stílusokból, mely előadóktól merítetek ihletet a saját munkátokhoz?

Miklós: Mindent meghallgatunk, az Opeth-től, az Imagine Dragons-on át az új Cannibal lemezen keresztül, egészen Edvard Grieg-ig. Mindig is azt hangoztattam, hogy nincs jó stílus vagy rossz stílus, jó dalok meg jó előadók vannak, és szerencsére ezekből tonnaszám terem. Persze mindettől függetlenül még mindig a Queen és a Led Zepp a legnagyobb inspirációk.

Sokan ráébredtek már, hogy a USEME nem ’csak’ egy szimpla pop-metal zenekar, hiszen a fogós zenei témák mellé mély és többrétegű, többértelmű szövegek társulnak. Ott van példának a nem régiben 360°-os klipet kapott Körbezárva számotok. Hogyan jött a különleges klip ötlete?

Bálint: A dal alapvetően azt az aggodalmat fogalmazza meg, amit mindannyian érzünk, hacsak beleolvasunk a napi hírekbe. A nagyhatalmak befelé fordulnak, és radikalizálódnak. Sajnos az idő már megtanított minket arra, hogy ez jellemzően egy közelgő nagyobb nemzetközi konfliktus baljós előjele, mivel-, bár ez közhelynek tetszik, de a történelem ismétli önmagát! Ha úgy tetszik, egy körbe zár.

Miklós ötlete volt, hogy csináljunk egy olyan videót, ahol a zenekar egy snittben eljátssza a dalt, körül állva egy 360 fokban rögzítő kamerát, így a néző bármerre fordítja a telefonját a klip nézése közben, mindig egy más perspektívából látja a zenekart, kvázi egy körbe zárva.

A legutóbbi lemezen a Körbezárván kívül például a Túl kevés a szándék is hasonlóan mély témát ír le, többek között a globális környezeti válságot is földolgozza. Ti ezek szerint részint ilyen gyarlónak látjátok az embert, valamint több síkon is ilyen borúsnak látjátok az emberiség jövőjét?

Bálint: Nem feltétlenül. Pusztán egy lehetséges jövőt látok ilyen borúsnak, ami akkor következik be, ha mi emberek (és ebbe én is ugyanúgy beletartozom ugyebár) továbbra is homokba dugjuk a fejünket, és továbbra is elutasítjuk azt a tényt, hogy az egyén felelőssége a bolygónk és a civilizációnk jövőéért semmivel sem kisebb jelentőségű a globális felelősségvállalásnál.

Aztán ott van a Mézmocsár, aminek a szövegén szintén bőven el lehet gondolkodni. Nektek mi a személyes Mézmocsaratok?

Bálint: Mézmocsár lehet bármi, ami észrevétlen megfoszt az önálló gondolkodástól. Lehet az egy propaganda vagy egy rossz kapcsolat, egy rossz baráti társaság, rossz munkahely. A lényege, hogy szép lassan elfelejtesz saját döntéseket hozni a saját gondolataid alapján, és beleragadsz egy olyan helyzetbe, amit valójában nem akarsz, de mégsem teszel ellene, mert sokkal kényelmesebb, vagy kellemesebb benne ragadni pusztán azért, hogy érezd, tartozol valahova. Mindannyian éltünk meg olyan helyzetet, amiben későn kapcsoltunk, hogy álljon meg a menet, mi történik velem, és hol vagyok ebben én?

A Szélesvásznú Ég lemezbemutatóját még tavaly októberben tartottátok az A38 Hajón, akkor az egész friss albumot eljátszottátok. Egy hét múlva viszont az Akváriumban fogjátok letolni egyetlen tavaszi, fővárosi, klubos koncerteteket. Mivel készültök a bulira, mivel lesz ez másabb, mint az őszi bemutató?

Bálint: Egy lemezbemutató buli, bármennyire is tapasztalt zenész az ember, mégis csak egy zabszem a seggben. ☺ Először szólalnak meg az adott dalok élőben, színpadi körülmények között. Ezzel szemben az Akváriumos estén már egy olyan bejátszott műsort láthat majd a közönség, ahol már minden hang, ritmus, és momemtum megtalálta a maga helyét. Magyarul egy felszabadult, és elsöprő rockbulira lehet számítani. ☺

A zenekar életének első, körülbelül 2,5 éve különösen termékeny volt, folytatódik ez a fajta lelkesedés vagy most inkább a koncertekre koncentráltok? Születtek már friss USEME dalok? Elárulhattok róluk valamit nekünk?

Bálint: Az elkövetkezendő egy évben főként a koncertek kapnak majd hangsúlyt, de persze közben folymataosan íródnak a dalok, és lesz nem is egy single, ami napvilágot lát majd a harmadik lemez előtt, ahogy az tőlünk már megszokott!

Azt, hogy ezek milyenek lesznek, úgyis hamarosan meghalljátok majd! De addig is mindenkit szeretettel várunk március 14-én az Akvában!

Ehéten a metal.hu-n tehát a USEME-t választottuk a Hét Zenekarának! Ha az interjú alapján megkedveltétek őket és/vagy kedvet kaptatok muzsikájukhoz, akkor feltétlenül látogassatok el egy hét múlva az Akváriumba, ahol a Down For Whatever és a Svnseas társaságában fognak fellépni. Az biztos, hogy a USEME-tól valami hasonló minőséget és bulit fogtok kapni akkor is:

USEME-linkek:

Március 14.-i klubkoncert eseménye

HolnapFacebookInstagram

YouTube – Spotify

Shop

// //