fbpx

“Legjobb barátok vagyunk, és tűzbe tennénk egymásért a kezünket…”- interjú a Fatal Error zenekarral

A Fatal Error egy különleges, erősen feltörekvő hazai rock együttes, számaikban számos stílus elemeit vegyítik úgy, hogy abból egy egyedi, Fatal Error-stílus jön ki a végén.

Számos alkalommal szerepeltek már a metal.hu hasábjain; voltak már Hét Zenekara, ott voltunk az őszi lemezbemutatójukon és még a Kisszobából Nagyvilágot is kielemeztük. Két nap múlva az A38-on lépnek fel egy teltházas koncert keretében a Kies, valamint az AWS társaságában. Pont emiatt tettünk fel nekik néhány kérdést, melyekkel többek között kicsit mélyebbre is ástunk legutóbbi albumuk számaiban.

het_zenekara_FatalError_(VN)_kép

Legutóbbi-, a sorban a második stúdióalbumotok tavaly októberben jelent meg Kisszobából Nagyvilág címmel. Ezen talán már egy kiforrottabb, egységesebb Fatal Error muzsikát hallhatunk. Pont emiatt is kérdezném meg, hogy milyenek a visszajelzések, eszi a közönség az új dalokat?

Jakó: Először is, köszönjük, hogy így gondolod! Szerencsére a szakma és a közönség oldaláról is pozitív visszajelzések születtek, sok olyan szervező/szakmabeli figyelt fel ránk, akiket az első lemez idején még nem igazán sikerült megmozgatni. Nagyjából egy hónapja a facebook oldalunkon csináltunk egy közvéleménykutatást, kinek mi a kedvenc dala a lemezről, és szerencsére sok válasz érkezett rá, és ami a legjobb, hogy nem volt olyan dal, amit legalább egy kommentben nem említettek volna meg, aminek nagyon örültünk.

Az új számok közül melyek működnek leginkább a koncerteken?

Jakó: A lemez megjelenését megelőző nyáron a fesztiválokon már 4-5 dalt fixen beleraktunk a műsorba, mert egyrészt tesztelni akartuk őket, másrészt meg az első lemez egyes dalait már annyira elavultnak éreztük, hogy nem is volt kérdés, hogy az újakat kipróbáljuk.

Bence: Ahogy észrevettem koncerteken leginkább a Bazmeg mozgatja meg a közönséget, bizonyára mindenkinek jól esik ezt a szinte már kötőszót teljes tüdőből ordítani ritmikus ugrálás vagy pogózás közben. Emellett ott az Ördögszekér és a Hülye élet, bolond ember, amiknél egyre több emberen látom, hogy velünk együtt énekli.

Jakó: Ugyanez elmondható egyébként a Made in Londonról is, amit később kezdtünk el játszani.

Ha mondjuk muszáj lenne 2 számot kiemelnetek róla, melyek a szívetekhez a legközelebb állnak, avagy nagyon szeretitek őket játszani, melyek lennének azok és miért?

Bence: Hallgatni leginkább a Félek című dalt, akusztikus hangszerelése és számomra mély tartalma miatt szeretem, játszani viszont a Made in London-t, mert az egy gitár centrikusabb, lüktetős rock dal. Talán pont azért ezt a kettőt kedvelem legjobban, mert ez a két véglet a lemezen.

Boti: Számomra az Ördögszekér és a Made in London a két dal, amit a legjobban kiemelnék. Előbbit azért szeretem nagyon mert az volt a leginkább közös munkánk a zenekarral és szerintem mindenkinek eufórikus érzés volt mikor összeraktuk a dalt, és mindig ezzel az érzéssel játszom. A Londont pedig amellett, hogy az egyik legdögösebb zenei alappal rendelkező dalunknak tartom, a szöveg mondanivalója miatt szeretem, pontosan tudom, hogy Zsola mit fejez ki benne, nekem is vannak ismerőseim, akik miatt így érzem és mellesleg én is voltam külföldön dolgozni/próbálkozni, még ha kis időre is, de az bőven elég volt számomra, úgyhogy ebből fakadóan sorolnám kedvenceimhez.

Ha már így belemegyünk a számokba, felmerül néhány téma, melyek különösen kiemelendők. Ott van az említett Made In London, ahol sajátos módon vázoljátok föl többek között a mai kivándorlási problémákat is. Mi ihlette ezt a számot? Tényleg ilyen nagy bajnak látjátok, hogy sok haver és magyar ember távozik külföldre?

Zsola: Igazából a Made in London című dalunk nem arról szól, hogy baj e, vagy sem, hogy sokan elmennek/elmenekülnek külföldre. Inkább az lenne a lényeg, hogy az ember már a repülőn érzi magát, csak még a szárnyak nincsenek meg. Nagyon szeleburdi és gyors döntések sokasága. Itthon ki sem próbálta magát, de már érzi, hogy neki odakint van a helye. Sok barátunk jött vissza lógatva az orrát, hogy ez most mégsem jött össze és sokan mondták, hogy jajj, ez tényleg nem egyszerű. Azt szeretnénk üzenni, hogy mindenki találja meg a helyét, de sanszos, hogy egy erős honvágy akár tönkretehet odakint mindent és jól gondolja át mindenki ezt a lépést. Emellett pedig úgy gondolom, hogy ha egy ember életéről és boldogságáról van szó, akkor ne legyenek határok, nem kicsi kék golyón élünk, akárhol letelepedhet az ember, sőt valakinek az mutatja meg a helyes utat, ha már volt odakint.

Vitathatatlan, hogy számos olyan problémára fordítotok figyelmet a szövegeitekben, amelyek a mai, mondjuk úgy, hogy az Y- és Z generációk tagjait érintik, foglalkoztatják. Szerintetek mik a legfontosabb problémáik a mai fiataloknak és miért? Hogy érzitek, ti ezekkel a dalokkal föl tudjátok nyitni a szemeket?

Zsola: Ha le szeretnénk egyszerűsíteni, egy mai fiatal legfontosabb dolgait, akkor valamelyik tuti nincs ezek közül rendben: normális család, párkapcsolat, anyagi háttér, célok az életben. Ha valaki belecsöppen a tutiba, az tök király, viszont nehezebben tanul meg küzdeni. Aki nem született bele a tutiba, az megtanulhat küzdeni, de könnyen eshet bele abba a hibába, hogy követi a szüleit, így esetleg egy rossz házasság képét. Sok-sok verziója létezik ennek a dolognak, ha most a felsorolt dolgokból akár csak egy valami is hiányzik. Én próbálom azokat a pillanatokat keresni egy adott szituban, amikor az ember a hibás és nem a körülmények. Ha valaki nem tehet a dolgokról, akkor nem is bántjuk, de ha igen, akkor megpróbáljuk megfogalmazni és hátha… Beszélhetnénk arról, hogy milyen csodás dolog az élet. Tényleg az, de nekem például nehezebb ezzel üzenni. Meg szerintem többen is vagyunk, akiknek kell üzenni, segíteni, ha baj van.

Ha már szóba került; árnyaltan, de elég jól fölvázoljátok, ám engem mégis nagyon érdekelne, hogy mit is mondott konkrétan az a bizonyos öreg cigány muzsikus és hogy mi is a pontos háttér-sztorija ennek a számnak.

Zsola: Az előzőekhez csatolnám a Cigány muzsikus dalunkat is. Pesten a Nyugati előtt dumáltam egy kongás cigány formával. Minden nap ott csapatta a hangszert iszonyat kitartással, több órán keresztül. És elmesélte röviden, hogy ha minden nap nézed az embereket és az arcukat, ahogy rád néznek, olyan mintha egy villanás alatt meg is ismernéd őket. Sok jót erről nem mondott sajnos. Főleg a fiatalokról, akiknek nem csoda az ilyesmi, ugye nekik már “apa megvette a várost” és nehéz újat mutatni úgy, hogy észre is vegyenek. Ők vajon hogyan tanulnak meg kongázni az életükért az utcán, ha egyszer csak beüt a krach?

Aztán ott van a szintén említett Bazmeg is. Összeszámoltátok már, hogy hány bazmeget vagy egyéb káromkodást énekeltek az egész albumon? Tudatos volt ez a szitokhullám?

Misi: Talán egyszer Bence összeszámolta. Igazából a lényeg nem az, hogy hányszor van benne a dalban a szó. Nem is azért lett BAZMEG, mert annyira káromkodni akarnánk. Egész egyszerűen sokkal kifejezőbb ez az egy szó ebben a dalszövegben, ebben a mondanivalóban, mint bármely másik. Igazából jelentésben talán inkább mondatokkal tudnánk helyettesíteni, viszont úgy nem lesz frappáns az egész. Tény, ami tény, hogy ha már így alakult, nem fogtuk vissza magunkat se a stúdióban és a klipforgatáson sem, de ugye, ha már lúd, akkor legyen kövér. A többi dalban sem öncélúan vannak a káromkodások, mindegyiknek funkciója van, általában nyomatékosítás.

Mentségetekre szóljon, hogy a Tankcsapda feldolgozásban már megadott szöveget idéztek… Hogy jött ennek a covernek az ötlete és miként alakult ki, hogy inkább egy ’Csapada-medleyvé vált?

Misi: Nem titok, hogy Tankcsapdán nőtünk fel. Amikor 2016 őszén a Tankcsapda kihozta a feldolgozáslemezt, amin őket dolgozzák fel, volt egy pályázat, amin keresztül egy feltörekvő zenekar feldolgozása felkerülhetett a lemezre. Ez rögtön beindította a fantáziánkat, és összedobtuk ezt a „fatalos” katyvaszt. Lukácsék saját elmondása szerint második helyen futott be a dal, így a lemezre nem került fel, viszont személyesen megdicsérték, és ez nekünk nagyon nagy dolog volt. A lemezre egyrészt tiszteletadásként került fel, másrészt úgy gondoltuk, hogy jól sikerült, így fel akartuk venni jobb minőségben.

A fasza kis szövegeiteket énekesetek, Zsola teremti meg és kifejezetten sajátos, egyedi hangján prezentálja. Elég csak meghallgatni az előző albumos Gonoszok Balladáját, hogy hallhassuk, Zsola nagyon különös hangokat is ki tud csikarni magából. Sosem gondolkozott még azon, hogy elmenjen mondjuk szinkronszínésznek?

Zsola: Szinkronszínészet? Arra szerintem születni kell, én meg néha beszélni sem tudok, azért írom le inkább a dolgokat rímekbe faragva, legalább megjegyzem, hogy mit szeretnék mondani, úgy nem tudok nagyot rontani. Szinkronszínész nem leszek, de nagyon kösz, hogy megkérdezed.

Egyébként honnan van bennetek ez a rengeteg, kiirthatatlan lelkesedés, ami nem csak a számaitokból, de az élő teljesítményetekből is nagy adagban átjön? Azért időben, kitartásban, de anyagiak szempontjából sem lehet egyszerű fenntartani egy hét tagú zenekart…

Misi: Én például teljesen megszállott vagyok. Aki velem egy háztartásban él, vagy mondjuk csak közeli kapcsolatot ápolunk, az tudja, mennyire sok időt és energiát fektetek bele a dologba. Ha valami nem jön össze, akkor néha a „csak azért is” érzés, néha az elkeseredés, vagy mondjuk a barátaim bíztatása ösztönöz arra, hogy kössek le a következő évszakra is 20 Fatal Error bulit az ország különböző pontjain, és eszement módon emailezzek és telefonáljak akár napokig egyhuzamban. Emellett természetesen azt is fontos leszögezni, hogy legjobb barátok vagyunk, és tűzbe tennénk egymásért a kezünket, és ha valaki megrendül a hitében, azt a többiek rövid úton kiráncigálják ebből.

Két nap múlva az A38 Hajón a Kies és az AWS társaságában léptek fel. Pont emiatt megkerülhetetlen a kérdés, hogy mit szóltatok a tesó zenekarék Dalos szerepléséhez, nyeréséhez és az az utáni-, már-már követhetetlen hype-oláshoz és acsarkodáshoz?

Misi: Ahol siker van, ott mindig van acsarkodás, de ezt főleg az irigység szüli. Mi nagyon büszkék vagyunk, hogy a barátainknak sikerült az, ami mindannyiunknak egy nagy álma. Ezt a sikert a sajátunknak is érezzük, hiszen az AWS most minket is képviselt a DAL színpadán, és fog Lisszabonban, az Eurovízión.

Mi is ott leszünk a Hajón, milyen előadást láthatunk majd tőletek?

Bence: Egy ideje készülünk már a srácokkal a megfelelő setlist és műsor összeállításával, amit szerencsére sikerült már a közös turnén és azon kívül is bejátszani. Igyekszünk a gyorsabb dalokat előnyben részesíteni ez alkalommal. Szeretnénk emelni az amúgy is pörgős este lendületét, mivel a KIES és az AWS is le szokták pörkölni a színpadot. Úgy érzem tőlünk is a jól megszokott őskáoszt kapja majd a közönség.

Köszönjük, hogy a rendelkezésünkre álltatok! Végezetül üzentek valami frappánsat a Fatal Error-fanoknak?

Hallgassátok a magyar underground zenekarokat, és járjatok minél több koncertre, hiszen ez teszi lehetővé, hogy fennmaradjunk mi is, és kismillió fasza zenekar! Csóközön!

A Fatal Error elérhetőségei:

HonlapFacebookInstagramYouTube

Készítette: Vágány Norbert

// //