fbpx

Unforeseen

 

Még csak egy éve tűntek fel a metal színterén, de úgy tűnik, a komolyabbnál is komolyabb motor lakozik a banda legénységében, hiszen megállíthatatlanul törnek előre, és maximálisan komolyan veszik amit csinálnak, szövegeiknek a mondanivalója is erről árulkodik. Az Unforeseen tavaly kezdett bele a közös muzsikálásba, azonban azóta már egy “arcletépő” jelzővel is illethető EP-t, és egy nagy sikernek örvendő bulit tudhatnak a hátuk mögött, ami egy év alatt nem kis teljesítmény. Ha valaki csak legyintene, mely szerint ezt bármelyik újonnan alakult csapat el tudja érni, halkan megsúgjuk, hogy a modern, és progresszív metalt nagyszerűen ötvöző csapatnak szinte heteken belül érkezik az új lemeze, amely az első, debütáló nagylemezük is lesz egyben. Bár még sok dolgot írhatnék a fiúkról, inkább meséljenek ők maguk. Ismerjétek meg a hazai, feltörekvő reménységek egyik nagyszerű csapatát, meséljen az Unforeseen “serege”:

A HÉT ZENEKARA: Unforeseen

MŰFAJ: modern metal, progresszív metal

ALAKULÁS ÉVE: 2017

VÁROS: Budapest, Pécs

 

 

NEM TITOK, HOGY EGY MEGLEHETŐSEN FRISS CSAPAT VAGYTOK A HAZAI METAL ÉLETBEN. MESÉLNÉTEK KICSIT A MEGALAKULÁSOTOKRÓL, ILLETVE ARRÓL, HOGYAN IS KEZDŐDÖTT A KÖZÖS MUZSIKÁLÁS? MIKOR ALAKULTATOK PONTOSAN? ISMERTÉTEK RÉGEBBRŐL EGYMÁST, MAJD EGYSZER CSAK JÖTT A ZENEKAR ALAKÍTÁS ÖTLETE, VAGY A MEGALAKULÁSKOR ÚJ VOLT AZ ISMERETSÉG? 

Az Unforeseen igazából egy pécsi gyökerekkel rendelkező metal zenekar Pesten. 2017 év elején találkoztunk először a Kettőnégy próbateremben, és kiderült, hogy a zenekar 3/5-e pécsi, ráadásul gimnáziumból még ismerjük is egymást. Mindenkinek volt korábbi zenekari múltja, Bence a Sunday Seven nevű pécsi formációban gitározott korábban, Marci a Gammy Baby frontembere, Peti korábban a You Will Be Watched-ban dobolt, Tim pedig megfordult a SKRU, Dirty Dawn és New Friend Request legénységében is.

ZENEILEG HOVA SOROLNÁTOK MAGATOKAT? VAN KIMONDOTT STÍLUS, VAGY A METAL ZENÉN BELÜL OLYAN MŰFAJ, AMIT KIMONDOTTAN KÉPVISELTEK, VAGY A KÖZÖNSÉGETEKRE, ÉS A RAJONGÓI TÁBORRA BÍZZÁTOK, HOGY MINDENKI AZT HALLJA, LÁSSA BELE AMIT Ő GONDOL? 

Nyilván mint minden kezdő zenekarnak, először mi is az influencereink nyomán indultunk el, mint például a Mastodon, Gojira, Tool, Alter Bridge, Lamb of God, Apey and the Pea, In Flames. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a zenénk „Unforeseenes” legyen, azaz a műfaji megkötések nélkül próbáljuk kialakítani a saját stílusunkat ami leginkább a modern és progresszív metál között mozog.

JANUÁRBAN JELENT MEG AZ ELSŐ, BEMUTATKOZÓ KIADVÁNYOTOK, A CHARLATAN, MELYRŐL TÚLZÁS NÉLKÜL ÁLLÍTHATJA BÁRKI, HOGY EGY NAGYON ERŐS, “SZÁJBAVÁGÓS” ANYAG LETT. HOGYAN ZAJLOTTAK AZ ANYAG KÖRÜLI MUNKÁLATOK? GYORSAN JÖTTEK AZ ÖTLETEK A SZÖVEGEK, ÉS TÉMÁK MEGÍRÁSÁHOZ, KIDOLGOZÁSÁHOZ, ÉS EZÁLTAL KÖNNYEDÉN MENT A MUNKA, VAGY VOLTAK HOSSZABB-RÖVIDEBB ELAKADÁSOK, NEHÉZSÉGEK, AMIKOR KICSIT BELASSULT A FOLYAMAT? 

A Charlatan EP-n hallható három számot hozzávetőleg 6 hónap alatt véglegesítettük (annak ellenére, hogy az alapokat már a zenekar első hónapjában lefektettük). Korábbi zenekarainkhoz képest szokatlanul gördülékenyen, és egyetértésben születnek a számok, és viszonylag gyors tempót tudunk tartani a dalírásban, hála Bence kreativitásának. A számok alapjai jellemzően az ő kis műhelyében születnek, amiket a próbateremben véglegesítünk. Az EP felvétele Csobánczi Péter (TrashHill Studio) vezetésével zajlott és Csobi azóta gyakorlatilag a zenekar plusz tagja lett, hiszen szakértelmével és tapasztalatával állandó támaszt nyújt a stúdiózások alatt, nem csak mint hangtechnikus, hanem mint producer is. A dob sávok pedig Nagy Dávid (Depresszió) mentorálásával születtek.

MEKKORA NÁLATOK A DALSZÖVEGEK SZEREPE A ZENÉN BELÜL? MILYEN FORRÁSBÓL SZÁRMAZNAK AZ INSPIRÁCIÓK A SZÖVEGEK MEGÍRÁSÁHOZ? VAN ÖSSZEFÜGGÉS A DALOK SZÖVEGEINEK TARTALMA KÖZÖTT, VAGY INKÁBB AKTUÁLISAN FELMERÜLŐ TÉMÁKAT DOLGOZTOK FEL? 

A dalszövegeket Marci írja, és közösen csiszolgatjuk őket. Jellemzően a stúdióban, feléneklés közben nyerik el végleges formájukat. Alapvetően sötétebb témákat kerülget a zenénk. A Charlatan esetében koncepció EP-ről beszélhetünk, melynek fő témája a vallásháborúk köré épült. A további anyagokon is jellemző lesz a komplex, és mély szövegvilág, ami a pszichológiától a művészettörténeten keresztül a csillagászatig sok mindent érint. Ez a zenekar nem a szerelmes balladáiról lesz híres. A szövegek mindig egy adott ötlet vagy téma köré épülnek, amit vagy egészben megszül a spontaneitás, vagy (a téma mélységétől függően) egy komolyabb kutatómunka által jutunk el a kívánt önkifejezésre.

TÖBB, MINT FÉL ÉV ELTELTÉVEL HOGYAN LÁTJÁTOK AZ ELKÉSZÜLT ANYAGOT? MOSTANI FÜLLEL VISSZAHALLGATVA TUDNÁTOK MÉG VALAMIT VÁLTOZTATNI, VAGY CSISZOLNI RAJTA, AVAGY VISSZATEKINTVE IS ABSZOLÚT MEG VAGYTOK ELÉGEDVE A VÉGEREDMÉNNYEL? 

Valószínűleg nem létezik olyan zenész, aki azt tudja mondani a saját felvételére, hogy tökéletes, és nincsen már rajta javítani/változtatni való. Ez nálunk sincs máshogy, ha rajtunk múlna, valószínűleg még mindig a gitárok hangzásán, vagy az extra vokál sávokon dolgoznánk. Ezért is nagyon fontos számunkra Csobi, mivel mint producer, nagy súlyt fektetünk az ő véleményére. Mindent összevetve nagyon büszkék vagyunk a végeredményre, és úgy gondoljuk, hogy sikerült elérni a kitűzött célt mind stúdió minőségben, mind pedig zeneileg.

A KÖZÖNSÉG HOGYAN FOGADTA AZ EP-T? POZITÍVAK VOLTAK A VISSZAJELZÉSEK, ÉS OSZTATLAN SIKERT ARATOTT, VAGY-BÁR NEHEZEN ELKÉPZELHETŐ-DE KAPTATOK NEGATÍV, FANYALGÓ VISSZAJELZÉSEKET IS? 

Úgy néz ki, már most elmondhatjuk magunkról, hogy nekünk van a legjobb közönségünk. Nagyon sok pozitív kritika, és megerősítés érkezett az EP megjelenése után, és nagyon sok kedves üzenetet kaptunk több fórumon is. A legnagyobb meglepetésünkre a zenei szakma köreiből is nagyon kedvező volt az első anyagunk fogadtatása. Fanyalgó, rosszindulatú visszajelzés szerencsére nem érkezett, viszont építő jellegű kritikát kaptunk, aminek természetesen mindig nagyon örülünk és komolyan vesszük.

NEM TITOK, ÁMBÁR TALÁN KEVESEBBEN TUDJÁK, HOGY JELENLEG IS GŐZERŐVEL DOLGOZTOK ELSŐ NAGYLEMEZETEKEN, AMELY NEMSOKÁRA SZERKESZTŐSÉGÜNK, A METAL.HU GONDOZÁSÁBAN KERÜL KIADÁSRA. ELÁRULNÁTOK RÓLA VALAMIT ELŐZETESEN A RAJONGÓKNAK? MIRE SZÁMÍTHATNAK EZÚTTAL? LESZNEK ÚJÍTÁSOK A HANGSZERELÉSBEN, KIPRÓBÁLTOK ÚJ KONCEPCIÓKAT IS, VAGY INKÁBB AZON AZ ÖSVÉNYEN MARADTOK, AMIT AZ EP-N IS HALLHATUNK TŐLETEK? ESETLEG VALAMI KULISSZATITKOT ELÁRULTOK?

Az utóbbi időben kicsit eltűntünk a közönség elől, és nem sok hírt adtunk magunkról, ami annak köszönhető, hogy minden energiánkkal arra ösSzpontosítunk, hogy most bejelenthessük az utóbbi fél év kettő, számunkra megtisztelő, ámde borzasztóan sok kihívást jelentő eseményét. A Charlatan EP után keresett meg minket a Metal.hu (azaz ti, haha), hogy lenne-e kedvünk együttműködni velük/veletek mint kiadó. Ez számunkra hatalmas nagy megtiszteltetés, egy három számos EP és egy koncert után. Innen is nagyon köszönjük a felénk mutatott bizalmat és korrektséget! Ennek örömére álmodtunk egy nagyot, és beígértük, hogy az első nagylemezünket még idén leszállítjuk. Ez volt májusban. Most szeptember elején a felvételek gőzerővel zajlanak, és egyre kétségbe esettebben nézzük a naptárat, ugyanis október közepére be kell fejeznünk a stúdió munkát. A lemezről előljáróban annyit, hogy a címe „Starless Black” lesz, és egy hozzávetőleg 40 perces anyag. A felvétel ismét Csobánczi Péter vezetésével zajlik a TrashHill Stúdióban és a dobokat is Nagy Dávid producereli. A Charlatan EP-hez viszonyítva itt sokkal több terünk van kibontani a különböző stílusjegyeinket, illetve a vokálokkal, és hangulatokkal játszani. A dalok témaválasztása alapvetően azon két dolog köré épül, amit szerintünk, és amit az ember  mai napig nem tudott teljes mértékben megérteni és csodálattal vizsgálja: a tudat és a világegyetem, illetve a kettő közt sejlő párhuzamok.

VÉGÜL, UTOLSÓ KÉRDÉSKÉNT: MIRE SZÁMÍTHATNAK A RAJONGÓITOK AZ ŐSZI KONCERTSZEZONBAN TŐLETEK? KÉSZÜLTÖK EGY, VAGY TÖBB KLUBBULIVAL? MIKOR, ÉS HOVA KELL ELLÁTOGATNUNK, HA EGY IGAZI UNFORESEEN BULINAK SZERETNÉNK A RÉSZESEI LENNI? ÜZENTEK-E VALAMIT A RAJONGÓITOKNAK? 

Egyelőre annak örülünk, hogy látjuk az alagút végét a stúdióval kapcsolatban, csak sajnos szembe jön a vonat, és nagyon sok időt kell még belefektetnünk, hogy hozzuk a megszokott minőséget. Ősszel nem fogunk koncertezni, hanem visszatérünk a próbaterembe végre és nekiállunk összerakni/összepróbálni a tavaszi turné szettet. Az első koncertünk január 11-én lesz a Stagediving Fesztiválon a Dürer Kertben (az eseményt ide kattintva találjátok) A tavasz még képlékeny, de biztos, hogy meg fogunk fordulni néhány vidéki klubban. A rajongóinknak csak annyit üzennénk, nagyon jól esett a sok pozitív megerősítés, és biztosak vagyunk benne, hogy a „Starless Black” még ütősebb lesz az EP-nél. Ja! Van ám még egy nagy dobásunk is jövőre….

LINKEK, ELÉHETŐSÉGEK:

Unforessen FBYouTube 

 

(Írta: Tancsik Mátyás, Fotó: Lányi Kristóf /W’s Photo/ )

 

 

// //