fbpx

Újabb thrash buli, avagy Exodus a Dürerben!

A san fransiscói Bay Area nevezetű vidék a nyolcvanas években számos kiváló thrash metal zenekart termelt ki magából, gondoljunk csak a Testamentre, a Metallicára, a Death Angelre vagy az Exodusra. Cikkünk apropóját az utóbbi csapat adja, hiszen a Gary Holt gitáros által vezetett brigád július 4-én a Dürer Kert színpadán fog koncertet adni a Savage Messiah társaságában.

Thrash metalból nincsen hiány mostanában, hiszen januárban a Kreator, februárban a Distillator, áprilisban a Havok, májusban az Angelus Apatrida járt nálunk – hogy csak néhány nevet említsek a sok közül. Júliusban több alkalom is lesz rá, hogy a thrasherek kitombolják magukat, ezek közül az első pedig az Exodus bulija lesz. Az amerikai thrash metal gépezet túlélt már egyet s mást, a fiúk azonban mindig felálltak, és folytatták azt, amit elkezdtek. Ott van például a debütáló Bonded by Blood albumon éneklő Paul Baloff esete, aki az ezredforduló táján éppen hogy csak visszatért a zenekarba, a halála elejét vette a közös munkának. Baloff helyét az Exodusban korábban már éneklő Steve Souza vette át, őt Rob Dukes követte, tőle azonban botrányos körülmények között vált meg a csapat 2014-ben. Az akkor még csak készülő Blood In Blood Out nagylemez dalainak feléneklésére a zenekar Steve-et kérte fel, akivel a közös munka olyannyira a régi időket idézte meg, hogy Steve újra a zenekar teljes rangú tagja lett, hangjával pedig egy minden ízében a régi Exodus hagyományokat követő album született.

A nem csak énekesi fronton zajló tagcserék viharában az Exodus sziklaszilárdan áll, ezt a legutóbbi nagylemez is kitűnően bizonyítja, hiszen Gary Holték mindmáig hívek maradtak ahhoz a szellemiséghez, melyet a kezdetek óta képviselnek. Remélem, hogy ezekből a soha nem nyugvó energiákból a Dürer Kert színpadán is láthatunk, illetve hallhatunk majd valamit. Egyébként az új album is időszerű lesz lassacskán, úgyhogy ha a sors is úgy akarja, talán elhangzik egy-két eddig nem publikált szerzemény. Viszont ha mégsem lesz így, akkor sem lesz ok csalódásra, hiszen az Exodus így is mindenkit garantáltan megtáncoltat majd. A thrasher-körökben alapműként emlegetett Bonded By Blood az az album, melyről pár dal kötelező jelleggel minden egyes koncerten eljátszásra kerül, aki tehát belépőt vesz a bulira, egyúttal egy ’80-as évek-beli időutazásra is jegyet vált. Július negyedikén keringőzzünk együtt a The Toxic Waltzra, fejekre vigyázzunk!

A turné során az Exodusnak a Savage Messiah asszisztál, a négytagú csapatról pedig érdemes tudni, hogy a thrash metalt nem a hagyományos módon értelmezik. A londoni zenekar 2007 óta létezik, tagcserék pedig bőven voltak náluk is, Dave Silver azonban jó frontemberként tartja a kezében a gyeplőt. A bemutatkozó EP után tavaly már a negyedik nagylemezt adták ki, a visszajelzések pedig rajongói és szakmai oldalról is megváltoztak némiképpen az új anyagot illetően.

A Savage Messiah zenéjében a thrashes jegyek heavy-és power metal-béli elemekkel keverednek, utóbbira kitűnő példa többek között Dave énekhangja. A thrash metal azonban az első négy kiadványon sokkal inkább érezhető, mint a 2017-es Hands of Fate című nagylemezen. Utóbbinál a zenekar nemcsak a zenei irányvonalat kalibrálta át, a hangsúlyt levéve a thrashről, de arculatot is váltott. Az eddigi lemezborítók többé-kevésbé egységes stílusát feladták, helyette pedig egy modernebb, metalcore album látványvilágát idéző minimalista alkotást kaptunk. A Savage Messiah zenei világában tehát több műfaji elem is felfedezhető, július 4-én pedig mindenki eldöntheti, hogy melyik vonal tetszik neki a leginkább.

// //