fbpx

Begotten Silence

Az elkövetkezendő hetekben a Hét zenekara rovatunkon belül be fogjuk mutatni azokat a feltörekvő zenekarokat, akik fellépési lehetőséget kaptak a Rockmaraton Metal.hu színpadára. 

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy rövid interjút 5 alap+pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon/rockon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai vagy magyar vonatkozású legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

Begotten Silence promókép (1)

A HÉT ZENEKARA: Begotten Silence

MŰFAJ: “Bloodstained” melodeath

ALAKULÁS ÉVE: 2010

VÁROS: Budapest

A 2010-ben alapított, budapesti Begotten Silence a melodic death metal-t hagyományos death metal-os és olykor csipetnyi thrash-es elemekkel keveri, ezzel egy egészen sajátos elegyet hozva létre. A 2012 óta aktívan koncertező, öt tagú bandának eddig három kiadványa jelent meg: demo (2011; 2012), Sebek Által EP (2013), Faces of Suffering nagylemez (2016); ugyanakkor hamarosan legújabb kislemezük is megjelenik majd, melyről már nálunk is olvashatsz néhány finomságot.

A banda tagjai: Barabás Olivér (dob), Fazekas Viktor (gitár), Rózsa Ádám (basszus), Szabó
“Cucu” Balázs
(gitár), Török Csaba (ének).

A többit viszont alább meséljék el az élőben lehengerlő vehemenciával fellépni képes Begotten Silence tagjai eheti Hét Zenekara interjúnkban:

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Röviden az motivál minket, hogy a kreativitásunkat egy olyan állatkodással tudjuk kiereszteni, mint a metal.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Az első években az volt a lényeg, hogy egy olyan banda legyünk, amelyik nem ég ki öt szám megírása után, utána pedig az, hogy legyenek normális kiadványaink. Mára már letettünk egy kislemezt és egy nagylemezt az asztalra, úgyhogy ezeket kipipáltuk. Most azt szeretnénk elérni, hogy anyagilag is fenntartható legyen a zenekar és működjön a magánéleteink mellett is.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Eleinte mindenből merítettünk, ami csak eszünkbe jutott, pl. emberek, akikben csalódtunk, kihívások az életben, de még olyan téma is jött, hogy a céljainkat csak a határaink feszegetésével tudjuk elérni. Nem voltak korlátok, de 2013-ban, a Sebek Által kislemez megjelenése körül döntöttünk úgy, hogy érdemes lenne a horror téma köré írni mindent, hogy ne legyen olyan turmix az egész, meg azt amúgy is szeretjük. Ez az év azért is érdekes, mert akkor voltunk úgy vele, hogy legyenek inkább magyar dalszövegek, de ezt hamar elvetettük. Születtek horroros számok (pl. Spectral Revelation, Maggot Injection), de pár év múlva elengedtük a csak-horror irányt és pozitív/negatív témákról is írunk azóta dalszövegeket egyaránt. Nem érdekel már minket a konzisztencia, így inkább szívből jön az egész.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Mindig úgy írjuk a számokat és gyakoroljuk azokat, hogy színpadon is üssenek, valamint addig csiszoljuk, amíg nem érezzük tökéletesnek. Érdekesség, hogy a The Canvas of Torment című számunkat egy évig írtuk és háromszor kezdtük nulláról a megírását. Nehéz választani a kettő között, de ha mindenképp kell, inkább a fasza stúdióanyagot választjuk.

Mennyire vagytok nyitottak, milyen zenei stílusokból, mely előadóktól merítetek ihletet a saját munkátokhoz?

Nem olyan széles a paletta, ahonnan merítünk. Leginkább death/melodeath/thrash bandákból inspirálódunk a zeneírás terén. Cucu és Viktor írják legtöbbször a számokat, és mivel Cucu hatalmas Children of Bodom rajongó, ez megjelenik a zenénkben, de Viktor melodeath fanatizmusa is érződik az olyan számokon, mint pl. a The Canvas of Torment. Olyan előfordul, hogy éppen rommá hallgatunk mondjuk egy Aborted albumot és becsúszik a dob vagy gitársávba egy Abortedes riff…

Ti a melo-death egy igazán ütős és agresszív, ám mégiscsak underground stílusában toljátok a muzsikát. Mit gondoltok, meddig lehet hasonló zenével itthon eljutni? Opció nálatok a külföld felé való nyitás?

Itthon semeddig, haha. Nagyon rétegzene a mienk, a magyarok többsége nem vevő rá, de úgy vettük észre, hogy az extrém metal-os keménymagnak tetszik, amit csinálunk és ez jól esik. Opció a külföldre nyitás, terjesztjük is a zenénket, viszont ami a fellépéseket illeti, inkább itthon koncertezünk egyelőre.

2010-ben alakultatok, ami lássuk be, a folyton változó és alakuló hazai zenei palettán hosszú időnek számít. Össze tudnátok foglalni ezt az eltelt 8 évet pár jellemző szóval?

Megtudtuk, hogy milyen aktív bandaként létezni, megtudtuk milyen kihívásokkal jár, és azt is, hogy mennyi örömöt ad nekünk. Sok banda vált inaktívvá körülöttünk és sorra zártak be a metalos klubok, voltak a bandán belül tagcserék is az évek során, de még mindig aktívak vagyunk és büszkék vagyunk arra, hogy a szarságok ellenére űzzük az ipart. Emellett rengeteg jó arcot ismertünk meg az úton, és sokat fejlődtünk, szóval tényleg pár jellemző szóval: egy hatalmas plusz az életünkben.

Ha minden igaz, hamarosan egy új kislemezzel is előrukkoltok majd. Mit árulhattok el erről nekünk?

Ez a kislemezünk a Bloodstains nevet viseli és három elég változatos dalt tartalmaz: van rajta egy izmos deathesebb szám, egy komorabb, breakdownokkal is játszó nóta meg egy igazi melodikus death gyöngyszem. A felvételt Csendőr Balázs menedzserünkkel és a Ghostship Recordings-zal készítettük el, a keverési-masterelési munkálatokat pedig szintén a Ghostship csinálta. Dalszövegileg is változatos, mert az egyik szám társadalomkritika, a második egy horrorszám, a harmadik pedig egy pozitív témával foglalkozik.

Július 10.-én 13:00-ás kezdettel ti is felléphettek az idei Rockmaraton Metal.hu Színpadán, mint feltörekvő hazai együttes. Hogyan jött össze nektek ez a lehetőség és mivel készültök a koncertre?

A Rockmaraton amatőr zenekaroknak kínált fellépési lehetőséggel kerültünk be a tíz banda közé, akiket beválogattak és nagyon örülünk neki, mert már régóta szeretnénk ott fellépni. A koncert különlegessége az lesz, hogy a teljes Bloodstains kislemezt eljátsszuk, szóval kislemez-bemutató koncert lesz, valamint viszonylag rég koncerteztünk, szóval letépjük mindenkinek az arcát, haha.

Köszönjük!

Ha kedvet kaptatok a Begotten Silence féle melodeath-hez, akkor kattingassatok a lenti linkekre, továbbá lessétek meg őket a Rockmaratonon! A metal.hu applikációjából egyébként offline is tájékozódhattok mindenről a Rockmaratonnal kapcsolatban.

Találkozunk a Begotten Silence koncertjén?

Elérhetőségek:

HonlapFacebookYouTube

Sebek Által EP

Faces of Suffering album

// //