fbpx

Tündérvese

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatni valón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap + pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

_DSC6484

A hét zenekara: Tündérvese

Műfaj: Alternatív metal/ Döner metal

Alakulás éve: 2011

Város: Budapest

A rendkívül ötletes nevű Tündérvese zenekart Szeiler Bálint alapította 2011-ben gyerekkori barátaival, azonban mai felállásuk az alábbi interjúban is említésre kerülő-, első nagylemezük rögzítése után jött létre. A zenekar jelenleg négy tagból áll: Bártfai Gábor (gitár), Füredi Máté (dobok), Szombath Máté (basszusgitár), valamint Szeiler Bálint (ének, gitár). Hogy mi is adja a Tündérvese-esszenciát, azt elég nehéz meghatározni hiszen a zúzós, döngölős metal riffelés mellett, a stoner-en, grunge-on, alternatív rockon túl latinos és keleties, törökös népzenei elemek is keverednek zenéjükben. És csak egy párat említettünk. A zenekar magára találóan és humorosan a Döner metal kifejezést alkalmazza, mely egyértelműsíti, náluk a műfaji besorolást felesleges erőltetni. Több klubfellépéssel és fesztivál-koncerttel a hátuk mögött eddig két EP-jük jelent meg (Telhetetlen 2012, Kincsem 2015), első nagylemezüket pedig Nóniusz Gáborral készítették és idén őszre várható. Az album előfutáraként még egy vadiúj klip is meg fog jelenni nemsokára Altató című számukhoz, melyet bárdistájuk, Szombath Máté rendezett (a klipbe már egy kicsit be is tudtok tekinteni, itt – UPDATE, időközben kijött az új klip, melyett itt, illetve a cikk alján tekinthettek meg).

A Hét Zenekara kérdéseinkre ezúttal Szeiler Bálint válaszolt.

_DSC6465

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Ez egyfajta kényszer, vagy nevezzük akár függőségnek. Imádunk zenélni, egyszerűen muszáj csinálnunk. Csak így tudjuk igazán levezetni a feszültséget.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Kitűzött végső célunk az ismert világegyetem meghódítása. Számtalan ötlet halmozódott fel a most megjelenő lemezünk rögzítése során, legalább fél tucat dal meg van írva, hangról-hangra. Ezekből, ill. a most születő számokból egy éven belül új anyagot szeretnék készíteni. Emellett szervezni fogunk egy komolyabb turnét és törekszünk arra, hogy hamarosan rendszeres fellépők legyünk a legtöbb hazai fesztiválon.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Szerintem meghatározó a dalszövegek szerepe. Nálam a szövegírás és a zenélés is egyfajta terápiás célt szolgált, kezdetektől fogva. Minden dühöt, fájdalmat és félelmet ebbe temetek, de persze helyet kap megannyi pozitívum is. Emiatt bőven akad összefüggés a szövegek tartalma között, hiszen mindegyik egy-egy lenyomata a világról alkotott gondolataimnak és az érzéseimnek. De a lírai vonal mellett, természetesen reflektálok aktuálisan felmerülő témákra is, szerintem egy olyan korban élünk, amiben ez elkerülhetetlen.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Mindkettőnek megvan a maga varázsa, de persze ég és föld a kettő. Számomra a koncertek rendszerint egyfajta transzállapot eléréséről szólnak, míg a próbákon és a stúdióban kőkemény agyalás megy, hogy méretre szabott dalokat hozzunk létre, ahol centiről-centire mindennek megvan a megfelelő helye, ideje és funkciója. Úgyhogy nem választanám szét őket: a teljes tökéletesedés a cél.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Természetesen imádjuk a döngölős, vaddisznó riffeket, de nem szeretnénk egyhangúvá válni, úgyhogy abszolút nyitottak vagyunk más stílusokra is. Igyekszünk minél több hatást érvényesíteni, a kezdetektől fogva határozott szempont volt, hogy ne legyen könnyen besorolható a zenénk. A mai napig erre törekszünk, szerencsére bőven akad inspirációs forrás.

Zenétekben különlegesen és itthon szinte egyedi módon keveredik -számos egyéb stílus mellett- az alternatív-, elvont rockzene a metallal. Kik a legfőbb hatásaitok? Hogy írnátok körül a Tündérvese féle muzsikát?

Pink Floyd, System of a Down, Mastodon, Queens of the Stone Age és még sokan mások. Oldalakon keresztül tudnánk sorolni a neveket. Szerintem a Tündérvese zenéje tele van elborult zúzással, viszont bőven tartalmaz finomabb, lebegősebb részeket is, nem beszélve a törökös-latinos vonalról. De úgy gondolom, hogy a besorolás, kategorizálás elsősorban a hallgatóság feladata marad, úgyhogy inkább rájuk bíznám ezt.

Mégis a ’Tündérvese’ elnevezés anno hogyan született meg?

A rendkívül rossz humorhoz hozzátartozik a folyamatos szójáték, ennek következtében született meg a nevünk, sok évvel ezelőtt.

Köszönjük!

Alább a zenekar elérhetőségeit is megtekinthetitek, ám előbb lessetek bele a zenekar 2016-os Fishing On Orfűs koncertjébe. Ha kedvet kaptatok a srácokhoz, szeptember 23.-án a Baron Mantis társaságában a Robotban mutatják be első nagylemezüket, érdemes elmenni (esemény) !

Facebook: https://www.facebook.com/tundervese/?fref=ts

Instagram: https://www.instagram.com/tundervese/

Bandcamp: https://tundervese.bandcamp.com/releases

SoundCloud: https://soundcloud.com/tundervese

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCw2WLkcWAG05tbM-edburjQ/featured

YouTube videók: https://www.youtube.com/watch?v=KSaJsKuoGoQ&list=PLgZlYcCh24VT0uvL2uuWwwC5O_qO9Xh7P

// //