fbpx

Tomusz

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatni valón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap + pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

esemény_10
A hét zenekara: Tomusz

Műfaj: Neocrust / D-beat / Dark hardcore

Alakulás éve: 2014

Város: Szeged

Sötét hangulat, ZS-be hangolt gitárok, kíméletlen ordítozás és kiváló szövegek. A déli végekről származó Tomusz története 2014-ben indult Mike dobos szólóprojektjeként, aki 2015-re négy másik tagot verbuvált maga köré, zenekari rangra emelve ezzel a Tomuszt. Dalaik témája maga az élet, annak is a sötétebbik oldala, melyet kiválóan vetít elénk a kellően változatos zene és a jól felépített szövegvilág. Ez a két tényező egy igen erős albumot eredményezett, mely az első nagylemez a Tomusz öttagúvá válása óta. A stílszerűen december elsején megjelent Tél című albumban még hatalmasabb energiák szabadulnak fel, mint két elődjében. De hogy mik is ezek az energiák, azt Mike, azaz Nagy Miklós, a zenekar agya fejti ki.

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Az, hogy addig alkossunk, amíg van rá lehetőségünk, és hogy mások, akik szintén hozzánk hasonlóan látják a világot, megerősítést kapjanak szemléletük helytállóságáról.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Nagyon sok célunk van, viszont lényegében tekintve nem sok. A cél , hogy minél jobban csináljuk azt, amit csinálunk, és hogy soha ne legyünk elégedettek magunkkal,mert az sehova sem vezet. A célok mindig változnak a zenekarban, az elején még az volt a cél, hogy legyenek egyáltalán bandatagok, aztán a következő cél az volt, hogy a számokat rendesen el tudjuk játszani, aztán a következő nagy cél az volt, hogy fellépjünk valahol, és ez így változik állandóan. Például most a zenekar jelenlegi célja, hogy legyen saját backlineunk. Igazából a lényeg, hogy minél magasabbra tegyük a lécet magunknak, és hogy minél több helyre eljussunk. Végső cél az szerintem az, hogy maradjon valami lenyomat a hitvány kis életünkről, gondolatainkról.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Abszolút fontosak a szövegek, attól függetlenül, hogy nem igazán értünk a megírásukhoz, haha. Nehéz őket megírni, mivel van egy belső kivetülés, amit valahogy ki kell fejezni szavakban, de ez nem egyszerű, mivel csak egy nagy fekete görcsfelhő van, amit dekódolni kell emberi nyelvre, és ezt soha nem lehet elég jól vagy elég szépen megfogalmazni. Arra nagyon odafigyelünk, hogy a tartalom megfelelően harmonizáljon a hozzá kitalált dallal, gyakran van úgy, hogy például egy dallam van meg először, és abból születik meg a szöveg is, mivel a dallam atmoszférája és a tartalom iszonyat szorosan fűződik egymáshoz, szinte az egyik nincs is a másik nélkül. Arra törekedünk, hogy a tartalom olyan szinten legyen, mint maga a zene, mivel nálunk az esztétika nagy szerepet játszik. Nagyon sok minden inspirálja egyébként a szövegek megírását. Többek között a mindennapi stressz, kétségbeesés, gyötrelmek, csalódottság, halálfélelem, kilátástalan jövő, problémáink előli folytonos menekülés, megválaszolhatatlan kérdések, téveszmék, a teljes érzéketlenségig és neurózisig való eljutás, az emberiség jövője és a világ történéseinek hatása az emberi lélekre, valamint az ezzel járó tehetetlenség és kiszolgáltatottság, düh és gyűlölet érzése stb. Tehát gyakorlatilag minden, ami létezik és történik, az hatással van a szövegeinkre és a gondolatainkra is. “Jó” dolgokról nem írunk, sajnos az árnyas dolgokba nagyobb betekintésünk van. Igazából csak a zenénkre lehet igazán azt mondani, hogy “neocrust/d-beat” mivel ezeknek a műfajoknak a zenei stílusjegyeivel egyezik meg, de szövegekben egyáltalán nem hasonlítunk más crust bandákra, például nem politizálunk, mivel nem értünk hozzá, mi csak szimplán a világon történő sok gáz dolog bennünk történő lezajlásának hatásairól írunk. Tehát a kérdésre válaszolva, a legnagyobb inspirációnk az maga a valóság és az emberi élet abszurditása.

esemény_2

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Mindkettőt otthonosnak tudjuk tartani, habár stúdióban még nem voltunk, és az első két albumot még én vettem fel önmagamnak otthon (Bakson) a garázsban. A legutóbbi “lemezünket” (Tél) meg a próbatermünkben vettük fel Szegeden, de azt már együtt, amit élveztünk is meg nem is, mivel egyáltalán nem profi körülmények között dolgoztunk, és korlátozottak voltak a lehetőségeink. Csak gyenge hangcuccokkal tudtunk felvenni sajnos, első próbálkozásra olyan rosszul szólt a lemez, hogy újra kellet vennünk az egészet például. De ez egy egész jó tapasztalat volt mindenkinek szerintem. A koncertek sokkal felszabadultabbak és megvan a maga hangulata a bepakolástól a koncerten keresztül az összepakolásig. Mindkettő tökéletesítése fontos, szeretnénk úgy szólni, mint lemezen, próbálunk minél pontosabban játszani, megfelelő harmóniában és sorrendben összerakni a szettet. A következő lemezünket viszont jó lenne majd stúdióban felvenni.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítettek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Mindig is kerülni akartam a műfaji meghatározásokat, nem szeretném magunkat beskatulyázni ilyen külsőségekbe, mivel nem ez a lényeg és szeretném, hogy ez az egész amit csinálunk, többet jelentsen mint egy egyszavas jelző. Sok közünk nincs a metálhoz a ledroppolt gitárokon kívül szerintem. Egyébként szeretünk nagyon-nagyon sokféle zenét, amik bőven a kemény zenei műfajokon kívülre esnek és természetesen ezek hatással is vannak ránk, de ezek nem igazán adnak nekünk olyan zenei ötleteket, témákat, amiket a zenekarban fel tudnánk használni.

Eddig leginkább a Dél-Alföldön játszottatok, de voltatok már Budapesten, Veszprémben és Szerbiában is. Terveztek esetleg egy országjáró körutat?

Nem terveztünk itthon turnét szervezni, mivel itthon az efféle zenének igen szűkös a befogadó közönsége, ahol meg befogadják, ott meg már jártunk, viszont van még egy-két hely országon belül, ahova jó lenne eljutni, de nagyobb turnét valószínűleg nem fogunk összehozni. De mondjuk a környező országokba szívesen mennénk egy körútra!

esemény_20

Köszönjük!

Aki kedvet kapott a Tomusz nem túl vidám zenéjéhez, annak érdemes böngészgetnie a dél-alföldi undergound klubok programját, hiszen a szegedi srácokat (és egy hölgyet) könnyen elkaphatja valahol. Hogy mi végre? Hát ezért. Koncertre járás helyett (és mellett) ajánlott az alábbi oldalak követése:

Facebook: https://www.facebook.com/tomuszband/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCon4EEazMwJZ-gZJTqo3Cdw

Bandcamp: https://tomusz.bandcamp.com/

// //