fbpx

Tiansen

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy rövid interjút 5 alap+pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon/rockon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai vagy magyar vonatkozású legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

A hét zenekara: Tiansen

Műfaj: progresszív pop-metal

Alakulás éve: 2017

Város: Budapest

Igen friss formáció a budapesti Kőbányai Zenei Stúdió falai között tanuló fiatalokból formálódott Tiansen. Zenéjükkel egy olyan stílust igyekeznek megragadni, mely ugyan kompromisszum mentes, ám mégis befogadható; a technikás metal- és rockzenei elemeket a pop muzsikával keverik, progresszív módon. Legfőbb hatásaik és inspirációik között olyan előadókat említenek, mint például a Saosin, a Dance Gavin Dance vagy a Circa Survive.

A Tiansen egyéb iránt 2017. november 3.-án debütált a Dürer Kertben a Down for Whatever, az Avement és a Nova Prospect társaságában.

Tagok: Radó Éden (ének), Bártfai Zsolt (gitár), Lakatos Miki (basszusgitár), Mihalik Dávid (gitár), Süli Tomi (dobok).

A többit viszont meséljék el ők maguk az alábbi interjúban:

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Dávid: Éden által sok éve megígért, soha el nem készített sajttorta.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Dávid: Konkrét célt nem tűztünk ki magunk elé, számunkra az a legfontosabb, hogy időről-időre többet koncertezzünk minél több ember előtt és hogy minél több emberhez eljusson az, amit csinálunk és képviselünk. Ez az, ami élteti a zenekart, az első kérdésre komolyabban válaszolva.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Éden: A szövegek mindig utólag születnek, mivel nálunk mindenki ösztönösen hangszeres szemszögből közelíti meg először az íródó dalt. Nagyon befolyásolja a zene hangulata a kiválasztott témát, amiről írunk. Az angol nyelvű dalainkkal tény, hogy nehezebb érvényesülni, de az összetett zenei alappal ezt akarjuk kompenzálni, és ezáltal egyensúlyba hozni a kettő szerepét. Az eddigi dalszövegeinkhez mind személyes élmények adták az inspirációt, és bár más-más szituációt dolgoztunk fel, mindegyikben közös az ember belső vívódásainak leküzdéséről szóló témák. A későbbiekben szeretnénk akár fontos társadalmi problémákról is írni és ezzel felhívni az adott dologra az emberek figyelmét, de ez még a jövő zenéje…

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Zsolti: Mind a két területen igyekszünk a lehető legjobbat kihozni magunkból. Stúdióban az alkotás a cél, és hogy a készülő felvétel minél precízebb, átgondoltabb legyen, koncerten pedig a minőségi zenélésen túl a feszültség levezetése, belső világunk közvetítése, és a szórakoztatás. Mindkettőnek megvan a maga szépsége, egyénenként eltérő mértékben, de mindegyiket szeretjük.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Miki: Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy nagyon szeretünk más stílusú zenéket hallgatni és játszani is egyaránt. Mivel most már mindannyian a Kőbányai Zenei Stúdió hallgatói vagyunk, sok féle stílust kell elsajátítanunk, ami szerintünk a mi irányzatunk esetében abszolút nem hátrány. Próbálunk technikás, de közben hallgatható és ösztönös zenét is kreálni, ha már itt jazzelgetünk is néhanapján…

Ti egy viszonylag friss formáció vagytok, tudnátok nekünk kicsit mesélni a megalakulásotok körülményeiről?

Éden: A gondolat, hogy új zenekart kéne alapítani, Tomi meg az én kezdeményezésem volt. Úgy próbáltunk zenésztársakat keresni magunk mellé, hogy azok vevők legyenek egy ilyen jellegű zenére. A zenesuliban gondoltuk nem lesz nehéz feladat megtalálni a megfelelő embereket. Dávidot kértük fel először, akivel el is kezdtünk demozni. Kis idő múlva Zsolti is belekerült a képbe, és immár 4-en ültünk le összerakni az újabbnál-újabb dalötleteket. Egyedül basszusgitárosunk nem volt még egy ideig, de gondoltuk megvárjuk a Kőbányai Zenei Stúdió gólyatáborát, hátha bevadászunk egyet. Szerencsénkre a megérkezés pillanata után pár órával hallottunk az egyik faházból egy random basszusgitár jammelést, és ott találtunk rá Mikire. Végül ő is szívesen beszállt a dologba és Pestre visszatérve elkezdtünk együtt dolgozni, teljes zenekarként.

Mégis honnan jött, mit takar a Tiansen név? Köze van a neveteknek a közép-ázsiai Tien-san hegységhez?

Éden: Sokat törtük rajta a fejünket, először próbálkoztunk angolul játszani a szavakkal, de aztán elvetettük az ötletet, mert egyik név sem volt az igazi. Végül fogtuk magunkat, és megnyitottuk a Google térképet és barangoltunk a világban, jól csengő földrajzi neveket kutatva. Végül valóban a közép-ázsiai Tien-san hegységnél ragadtunk le. Elkezdtük cserélgetni a magánhangzókat, és végül a TIANSEN hangzása mellett döntöttünk. Magába foglalja a hegység monumentalitását és tömörségét, ami jelképezi az összetartásunkat, közben a megcserélt betűknél a SEN szótag a Zen-re, vagyis az egyensúlyra akar rávezetni. Nem feszültünk rá a dologra. 😀

Elsőként rögtön egy klipel mutatkoztatok be, mely a Rewind című számotokhoz készült. A rendkívül fogós szám középrészében egy kis-, amolyan boogie-s stílusba is átváltotok. Az én fejembe első hallgatáskor egy pillanatra a Subscribe muzsikája kúszott be, véletlen a párhuzam?

Dávid: Szeretünk kísérletezni különböző átvezetőkkel, zenei megoldásokkal, és ez akkor egy olyan ötletnek tűnt, ami nem szokványos és kicsit kizökkenti a hallgatót az előtte hallottakból. Nem tagadjuk, hogy mai napig lelkes hallgatói vagyunk a Subscribe-nak, de ez a folytonos kísérletezés, sok más stílus hallgatásának is a következménye. Azt tudnánk mondani, hogy érdemes nyitni mindenféle zenei stílus felé. Mi is ebből merítünk és nem tudni milyen inspirációt ad éppen akkor, vagy a későbbiekben.

Köszönjük!

Ehéten tehát a Tiansen-t ismerhettétek meg nálunk a Hét Zenekaraként. Minden héten megtaláljátok itt ezt a rovatot, ha pedig megfogott titeket a Tiansen-féle muzsika, akkor bátran kattintgassatok ide a lenti linkekre:

Tiansen elérhetőségek:

FacebookInstagram YouTube

// //