fbpx

The Hellfreaks

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap + pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

09_L

A hét zenekara: The Hellfreaks

Műfaj: Modern punkrock / psychobilly

Alakulás éve: 2009

Város: Budapest

A psychobilly, a punkrock, a metal és a horrorpunk stílusjegyeit vegyítő The Hellfreaks 2009-ben Shakey Sue és gitárosa által alakult Budapesten egy egykori surf-psycho formációból. Még 2009 nyarán vették föl első demójukat, majd első videóklipjüket is elkészíthették, mely annak volt köszönhető, hogy 180 zenekar közül nyertek meg egy hazai pályázatot. Ennek következtében készült el az azóta 4,5 milliós nézettség fölé emelkedett BoogieMan, mely az egyik legnézettebb psychobilly videóklipnek számít nemzetközileg. Talán leginkább ez indította el a zenekart azon az úton, amelyen még most is járnak. Igaz, itthon keveset koncerteznek, külföldön annál ismertebbek! Míg korábban a Longneck Records-nál, addig jelenleg a szintén külföldi Wolverine Records-nál vannak. Eddig több válogatásalbumon is szerepeltek, ám fennállásuk alatt három saját nagylemezük jelent meg, melyek a következők: Hell Sweet Hell 2010, Circus of Shame 2012, Astoria 2016. Az eltelt 9 év alatt bejárták Európa megannyi országát, a kisebb klubboktól a giga-fesztiválokig, valamint több ízben adtak már koncertet a tengerentúlon is.  Az idők során természetesen a hangzás, a stílus is változott; a psychobilly-s elemek elmaradtak, helyüket az enyhén metalos, de sokkal inkább punkrockos stílusjegyek váltották föl. Ez az egyfajta újradefiniálás mellett az Astoria előtti időkben a banda tagsága is megváltozott.

A zenekar jelenlegi tagjai a következők: Shakey Sue (ének), Bánhegyi Tamás (gitár), Domján Gabi (basszusgitár), Budai Béla (dobok)

Az említett legutóbbi lemezről ismert Burn the Horizon számhoz készült videóklipjük még a nyáron jött ki, melyben a méltán híres Steven Shea amerikai producer segédkezett. Azóta tegnap dobták a nyilvánosság elé legújabb videójukat, mely az I’m Away-hez készült, ám erről lentebb részletesebben olvashattok.

A leginkább külföld felé orientálódó The Hellfreaks énekese, a különleges megjelenésű, rendkívül ambiciózus Shakey Sue válaszolt eheti Hét Zenekara kérdéseinkre. Válaszaiból egy igazán céltudatos frontember sejlik föl, aki nem csak a zenei hátterükről, de többek között a rockzene iránti hozzáállás hazai negatívumairól is mesélt nekünk. Interjúnk után a legújabb klipüket, a tegnap (október 3.) megjelent I’m Away-t is megtekinthetitek. Kellemes olvasást!

IMG_5403

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

A legfőbb mozgatórugó csupán annyi, hogy borzasztóan szeretjük, amit csinálunk. Ez nem más, mint egy punkrock zenekar. A punk zenét általában lepecsételik azzal, hogy rendszerellens és mérges zene, ez valahol igaz is, de mégis, a mi esetünkben egy kicsit másképp van. Punk, mert megkérdőjelezünk mindent, sőt, biztosak vagyunk benne, hogy a saját magunk boldogságához vezető úton is, csak sok feltett kérdés megfejtésével érhetünk célba. Mi nem vagyunk az a zenekar, aki kikiáltaná, hogy ACAB, vagy hogy legyen szíves minden politikus feldobni a talpát. Mi inkább az a zenekar vagyunk, akik arra szeretnék buzdítani az embereket, hogy gondolkozzanak, mielőtt cselekszenek, és cselekedjenek, ha mások már túl régóta gondolkoznak. Próbálj belegondolni mások helyzetébe és hogy az “itt és most” semmiképp sem előremutató…

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Végső cél talán nincs is, mert mindig lesznek új kihívások. De meg szeretnénk érkezni. Megérkezni oda, amikor már tényleg csak és kizárólag azzal foglalkozhatunk amit szeretünk – azaz a zenénkkel – szétturnézhatjuk a világot és sok-sok ember előtt játszhatunk.

Természetesen a célok mindig, állandó jelleggel változtak, hiszen lépésről – lépésre tűztük ki ezeket. Régen szerettünk volna külföldi kiadót, külföldi fellépéseket, nagy álom volt Amerika! Ezeket az utóbbi 9 évben mind elértük és ezeknek nagyon örülünk is. De senki sem szeret egyhelyben állni – ahogy mi sem. Még messze nem értük el azt a pontot, amikor úgy éreznénk, hogy nincsen hova fejlődni, úgyhogy törtetünk tovább amíg nem ütközünk túl vastag falaknak.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Énekesként én teljes mellbedobással állítom, hogy nagyon! De biztos vagyok abban, hogy amennyiben egy másik zenekartagot kérdeznél, már nem érkezne ilyen határozott válasz. Nyilván mindenki a saját babáját dédelgeti a legjobban.

Nem készült eddig koncepció album, de nem is hiszem, hogy valaha egy ilyen projektnek nekiugranék, mivel úgy érzem, hogy mondanivalóját tekintve elveszítené a természetességét az ügy. Az összefüggés szövegileg a számok között csupán az én szerény személyem, hiszen minden album minden szavát én írtam. Érdekes megfigyelni, hogy régen mit éreztem érdemlegesnek szavakba ill. számokba önteni és manapság mit érzek annak. Ami igaz, hogy régen sokkal felszabadultabban írtam, mert nem hittem, hogy ezekből a kezdetleges számokból, valaha olyan nóták születnek, mint a Boogieman, amit mára majdnem 5 millióan néztek meg a Youtube-on. Ma már hússzor átgondolom, mielőtt valamit leírnék, de nem azért, mert rossz értelemben “figyelve” érezném magam, hanem azért, mert úgy gondolom, hogy egy kincs úgy megosztani a gondolataimat, hogy páran figyelnek rá. Aktuálisan felmerülő témák mindenképp vannak – főleg, hogy évek óta nem volt Magyarországon ennyi létjogosultsága egy punk zenekarnak, mint manapság, viszont konkrét pl. politikai eseményeket sosem taglalnék.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Mindkettő. Meggyőződésem, hogy az egyik a másik nélkül nem is működhet hosszútávon.

Főleg úgy nehéz erre válaszolni, hogy az új anyagok felvétele részben az otthoni stúdiónkban történik, így a stúdió környezet jelenleg szó szerint az otthonunk. Ettől eltekintve mindkettőnek megvan a varázsa: zenét írni, valamit teremteni a legjobb dolog a világon! Viszont a színpadon megőrülni szintén óriási!

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Tekintve, hogy punkrock zenekar vagyunk, nagyon is nyitottak vagyunk a metalon túli zenékre! Viszont a maga idején én is adott szubkultúrákba voltam belebolondulva, de ezeket kinőttem. Kinőttem abból a tekintetből, hogy ugyanúgy, mint ahogy az élet minden területén nyitottnak kell lenni, ugyanúgy zenei téren is, pláne, ha az ember alkot – valami igazán új, nem a megszokott inspirációkból keletkezik, legalábbis szerintem. Persze azért vannak határok. Személy szerint a gépzenével valószínűleg sosem fogok tudni megbarátkozni, pedig biztos még abban is lehetne találni valamit, ami megmozgatja a fantáziát.

Bár alapvetően magyar tagokból álló zenekar vagytok, itthon kevésszer léptek fel, leginkább külföld felé orientálódtok. Hogy jött ez az egész, hogy érzitek, mennyire tudtok jobban érvényesülni külföldön?

Nem csak alapvetően, hanem teljes mértékben.

Amikor elkezdtük a zenekart, akkor még nagyon ment a myspace. A 2. vagy 3. fellépésünk már Bécsben volt – semmi mágia nincsen mögötte, hanem egyszerűen a myspacen érkezett egy meghívás, mi pedig mentünk, sőt szaladtunk és természetesen nagyon élveztük.

Jómagam tökéletes beszélek németül és az angolom is egészen vállalható, így tudván, hogy veszteni valónk aztán igazán nem volt, én 20 éves fejjel leültem a gép elé és írtam rengeteg külföldi klubnak. Ennyi év után nagyjából ugyanezzel a metódussal dolgozunk, csak most már egy kiépített kapcsolatrendszerrel rendelkezünk.

Egyszerűen menni akartunk külföldre, hát leültünk, és dolgoztunk érte. Borzasztóan sokat. De innen indul egy működő zenekar – csak ezután reménykedhettünk a szerencsében. Egyrészt, a külföldiek koncertre járási szokásai (és nem, nem csak Nyugat-Európára vonatkozik ez a megállapítás) teljesen más. Alapjáraton, a rockzene mindenféle ágazata sokkal elfogadottabb nagyobb körben, mint itthon. Továbbá, senki sem gondolja, hogy egy zenekarnak egy korsó sörrel megegyező belépőért kéne fellépnie. Harmadrészt pedig angol nyelvű szövegeket írok, ami külföldön egyáltalán nem probléma, itthon pedig még mindig nehezebb ügy. Így összesítve külföldön jobban tudunk érvényesülni.

Október 3.-án jelent meg a legújabb, “I’m Away” című klipetek. Erről mit kell tudni?

A Burn the Horizon utáni, legújabb klipünk, amit a Mihaszna Film stábja készített, szintén több országban lett leforgatva. Külön érdekesség, hogy a klip pénzügyi hátterének egy részét a rajongóink finanszírozták egy indiegogo kampányon keresztül, támogatásukért cserébe pedig olyan relikviákhoz és merchendiseokhoz juthattak hozzá, mint például az a fűzőm, amit a BoogieMan klipben is viseltem.

A budapesti helyszínek mellett a csapat Horvátországba is elutazott, hogy felvegyünk néhány jelenetet. A szám maga pont erről az érzésről szól, az útkeresésről, ami akár az eddig felépített életünk hátrahagyásával is járhat. A szöveg saját tapasztalatból íródott, hiszen jelenleg Budapesten élek, de Bécsben nőttem fel és több évet töltöttem Berlinben is.

Legutóbb 2016-ban jelent meg nagylemezetek, mely Astoria névre hallgat. Mi a helyzet stúdiós téren, készültök már új dalokkal?

Készülünk, sőt, borzasztóan izgalmas kooperációk várhatók producer és vendégzenész ügyileg – de erről majd később mesélünk. 😉

Köszönjük!

Alább a banda megannyi elérhetőségét megtalálhatjátok. Amíg azokat böngészgetitek, addig nyugodtan leforoghat párszor a legújabb klipjük, melyet az utánozhatatlan Mihaszna Film készített I’m Away című számukra. Check!

Honlap: https://www.thehellfreaks.com

Facebook: https://www.facebook.com/thehellfreaks/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCtmD_rVrgQzK1bgoiKrvdJQ

Twitter: https://twitter.com/thehellfreaks

Instagram: www.instagram.com/thehellfreaks

Shakey Sue twitter: https://twitter.com/iamshakeysue

Shakey Sue facebook: www.facebook.com/shakeysueofficial

// //