fbpx

“Tessék!” parancsolni!-Interjú a Dorothy zenekarral

SZERKESZTŐSÉGÜNK MINDEN HÉTEN KIVÁLASZT EGY BANDÁT, AKIT MEGTESZ A HÉT ZENEKARÁNAK. ENNEK KERETÉN BELÜL AZ ALAP INFORMÁCIÓKON ÉS HALLGATNI VALÓN TÚL OLVASHATTOK EGY RÖVID INTERJÚT 5 ALAP+PÁR SPECIÁLISAN A BANDÁRA VONATKOZÓ KÉRDÉSSEL. A BANDÁK KIVÁLASZTÁSÁNÁL SEM AZ ISMERETSÉG FOKA, SEM A METALON/ROCKON BELÜLI MŰFAJ, SEM A SZAKMÁBAN ELTÖLTÖTT IDŐ NEM SZÁMÍT. AZ EGYETLEN KITÉTEL, HOGY HAZAI, VAGY MAGYAR VONATKOZÁSÚ LEGYEN, AZ EGYETLEN FOKMÉRŐ PEDIG A MINŐSÉG. ÍGY MEGISMERKEDHETTEK SZÁMOTOKRA EDDIG ESETLEGESEN ISMERETLEN, SZÍNVONALAS TEHETSÉGEKKEL, REMÉNYTELJES FELTÖREKVŐ TITÁNOKKAL, ILLETVE RÉGEBBI ISMERT BANDÁKRÓL IS SZEREZHETTEK ÚJ INFORMÁCIÓKAT. 

A hét zenekara: Dorothy

Műfaj: pop/rock

Alakulás éve: 2011

Város: Gyöngyös

Előre bocsátom, soha nem szeretek untig ismételt, ezerszer hallott közhelyeket leírni a zenekarok esetében, így általában nem is teszem, de ha a Dorothy-ra gondolok, mindig az a jól ismert mondás jut eszembe, mely szerint a kemény munka (no és persze a zene szeretete, a kitartás), igenis meghozza a gyümölcsét. Mindösszesen azért írom ezt, mert azt a bizonyos “gyümölcsöt” a zenekarok esetében leginkább az elkészült lemezekkel, koncertekkel, és az ezek általi sikerekkel lehet leginkább kifejezni, a csajos triónak pedig mindkettőből szép számmal kijutott az elmúlt hét évben. Közel három hete annak, hogy “Tessék!” címre keresztelt negyedik nagylemezük a boltok polcaira került, és ugyan lassan búcsút inthetünk az idei évnek, a csajok még idén is számos koncerttel fogják megörvendeztetni a széles rajongói tábort az ország szegleteiben. Szerencsére napjainkra már a legkeményebb, fémszívű metalarcok is teljes elfogadták, és szeretik a csajos rockzenekarokat, mégis, sajnos sokan vannak olyanok is, akik 2018-ban is sokkal konzervatívabban, kevesebb lelkesedéssel fogadják az ilyen formációkat. No de ennyi negatívum elég is utolsó mondatként, inkább meséljen a zenekar, azaz Kló, Dodó, és Brigi az új lemezről, múltról, jelenről, és jövőről, meg persze arról, hogyan is tudtak érvényesülni a hazai rockzene színterén! Át is adjuk nekik a szót…

Először is köszönöm, hogy elfogadtátok az interjú felkérésünket! Mire az olvasókhoz is eljut ez az interjú, már aligha lesz valaki, aki ne hallana, vagy hallott volna a negyedik nagylemezetek, a „Tessék” megjelenéséről, ami szeptember 28-án került a boltok polcaira. Ám mielőtt az új anyagról, és annak munkálatairól kérdeznélek titeket, kíváncsi lennék, hogy telt az eddigi évetek, hiszen a számos, nyári fesztiválon túl az ország rengeteg szegletében megfordultatok, és egy önálló bulitoknak is a részesei lehettünk a Barba Negra Track falai között. Hogyan gondoltok vissza az elmúlt évre, azontúl hogy –gondolom-eseménydús, és pörgős volt? Van esetleg bármelyik fesztiválról, koncertről valami különleges, esetleg vicces sztoritok, amit megosztanátok velünk?

Klo: Először is, köszönjük szépen a kedves szavakat! Szerintem minden év végén, vagy közeledve a végéhez azt mondtuk eddig, hogy ez volt a legdurvább, legmozgalmasabb évünk. Nincs ez máshogy most sem! Hihetetlen pörgés volt, van, és még lesz is egészen december közepéig. Az új lemez körüli tényleges munkálatokat év elején kezdtük el, de közben ugye a koncerteknek is menni kellett. Volt olyan hétvége, amikor két nap koncert után a harmadik napon reggel mindenkinek sorakozó volt a próbateremben, és nyomtuk, írtuk, faragtuk az új anyagot, mindezt az átdolgozott hétköznapok után (mindhárman dolgozunk főállásban), másnap meg jött a hétfő és a mókuskerék csak forgott tovább… Nagyon kimerítő volt, de így, hogy látjuk a végeredményt, mindhármunk nevében mondhatom, hogy abszolút megérte! Különleges, vicces sztorit szeretnél? Hát abból van elég… ? Nálunk minden utazás, koncert során van egy vicces sztori! 🙂

Maradjunk kicsit a „múltidézésnél”! Immáron hetedik éve zenéltek együtt, és ez idő alatt kétségkívül szép számú rajongótábort építettetek ki magatok köré, rengeteget koncerteztek, és lemezt készítetek. Mégis, ti mit tartotok személy szerint a legnagyobb sikereteknek? Mire vagytok a legbüszkébbek az elmúlt évekből? 

Klo: Az elmúlt hét év, amit eddig együtt töltöttünk rengeteg élményt és változást hozott mindhármunk életébe. Pozitív, negatív, egyéni, közös, dolgok folyamatosan történnek velünk, illetve körülöttünk. Nehéz is kiragadni ezekből egyet-egyet. Személy szerint, ami az egyik legnagyobb (egyéni) siker számomra az, hogy az elmúlt évek alatt a Meinl Cymbals és a Tama hangszerek hivatalos endorseri csapatába kerültem, támogatott zenészként használhatom a kiváló minőségű és hangzású cintányérokat és dobokat. Számomra ez nagyon nagy dolog, amikor először fogtam dobverőt a kezembe, gondolni sem mertem volna, hogy egyszer eljönnek ezek a pillanatok. Ahogy azt sem, hogy 2018 őszén már a negyedik albumunkat tartjuk majd a kezünkben. És ha már dobverő, a magyar gyártású Artbeat dobverőket is évek óta használom, mint az Artbeat Family tagja.

Bár manapság már nem túl ritka, hogy egy rockzenekar csak hölgyekből álljon, mégis, akárhogy vesszük, nem ez a sztenderd, vagy a megszokott. Hogy érzitek, főleg a kezdetekben nehezebb volt elfogadtatnotok magatokat ebben a felállásban, avagy nehezebb volt érvényesülnötök?

Klo: Bár egyre gyakoribb és egyre elfogadottabb a lányzenekar „jelenség”, a mai napig találkozunk kérdő, rosszalló tekintetekkel. A kezdetektől megkapjuk a magunkét… Még mindig vannak emberek (és lesznek is), akiknek egyszerűen nem tetszik a zenénk, vagy nem tudják elfogadni, hogy lányként zúzunk a színpadon. Azt mondják, menjünk inkább a konyhába, ez a fiúk játszótere… Nincs is ezzel semmi baj, hiszen nem lehet, nem kell megfelelni mindenkinek! Az képtelenség lenne,  és nem is ez a mi célunk. Sokaknak szimplán csak nem tetszik, amit csinálunk, de ha már lányok vagyunk, párhuzamot von a neki nem tetsző zene és eközött: „Ha fiúk lennétek és ezt játszanátok, sehol sem tartanátok, csak a cici, meg a fenék, ami segít, hogy életben maradjatok.” Pedig mennyivel egyszerűbb és energiakímélőbb lenne továbblépni a YouTube-on, vagy elkapcsolni, meg sem nézni a videóinkat, dalainkat és azt mondani, hogy nem szeretem, nem hallgatom, mint azt mondani, hogy azért rossz, mert lányok vagyunk. Sokan gondolják azt is, hogy mi ehhez túl gyengék vagyunk, sem fizikailag, sem lelkileg nincs meg hozzá bennünk az erő… Ha igazuk lenne, akkor most ez az interjú sem készülne el. ? Azért persze muszáj kiemelni ennek az ellenkezőjét is! Nagyon sokan és szerencsére egyre többen szeretnek és támogatnak minket. Egyszerűen élvezik a bulikat, hallgatják a lemezeket és velünk örülnek. Minket meg ez visz előre! Amíg ők vannak (többen), nincs miről beszélni!

 

Térjünk rá a legújabb nagylemezetekre, ami-ahogy már említettük-szeptember végén jelent meg, a Hűségriadó számhoz tartozó klipetek pedig már nyolcvanezer megtekintés felett jár a legnagyobb videómegosztó oldalon. Ezúttal hogyan zajlottak a az album körüli munkálatok, és a dalok felvételei? Az előző anyagokhoz képest változtattatok valamit a munkameneten, munkastílusotokon, vagy a régi, jól bevált módszereket, tempót alkalmaztátok most is?

Brigi: Először dalötleteket, dalkezdeményeket vittük a próbaterembe, amit aztán közösen formálgattunk, de mint az előző lemezeknél is, itt sem történt máshogy, a végleges formájukat a stúdióban nyertél el a dalok. Ellenben számomra volt újdonság a Tessék! korong rögzítésénél, mégpedig az, hogy nagyon gyorsan, másfél nap alatt az összes gitárfelvétellel végeztünk. Kicsit meglepő volt, ugyanis eddig nem ez volt a jellemző!

Honnan merítitek az ötleteket, az inspirációkat a szövegek, zenék megírásához? Mennyire vannak hatással rátok más zenészek, zenekarok, esetleg más zenei stílusok?

Dodo: Mint az eddigi lemezeknél, Molnár Mátéval és Varga Zolival dolgoztunk a szövegeken. Amikor elkészül egy dal alap, mindig megbeszéljük, kinek milyen érzései vannak a témákkal kapcsolatban. Ilyenkor érdekes ötletek születnek. Lásd, a Papírhajó című dalunk, ami egy igazán bensőséges szövegvilággal rendelkező track lett. A szerelem sose változik, vagy rossz, vagy jó. Éppen mit élünk meg, vagy látunk akár más kapcsolatokban. Nagyon szerettünk volna egy lelkesítő, erőt adó dalt is a 4. albumra. Ez lett “A kezedben” című szám.

A régebbi lemezeiteket hallgatva is sokszor találkozunk mélyebb mondanivalójú számokkal, sokszor és sokat kapnak teret azok a számok, mely inkább az érzelmekről, a kapcsolatokról szólnak. Az új lemezeteken személy szerint mintha azt vettem volna észre, hogy jobban előtérbe kerültek az ilyen jellegű tartalmak a dalokban. Ha valóban így van, akkor mi ennek az oka? Tudatos volt, vagy csak spontán így álltak egyszer csak össze a kész nóták?

Brigi: Változtunk az elmúlt évekhez képest, viszont mindig is az olyan dalokat részesítettük előnyben, melyeket hallgatva megmozgatnak az emberekben valamit, gondolkodásra késztetik a hallgatókat, illetve a saját magukénak is érezhetik azt. Az hogy ez a szerelem témájával sokszor ütközik, az szerintem nem véletlen, biztosan mindenki ismeri az érzést, de sokan a vággyal is összekeverik, pedig nem kellene. Ez az a téma, ami annyira összetett és mindig, minden kapcsolatban más jellegű, intenzitású, komolyságú, hiszen nem tudod az eddigi kapcsolataidat ugyanúgy jellemezni, mert te sem szerettél és téged sem szerettek mindegyikben ugyanúgy, mégis mind szerelem volt – jó esetben. 🙂 Szerintem egy kimeríthetetlen téma. Mindemellett nagyobb arányban szeretik ezeket a számainkat a közönség. Lehet egy egyszerű bulizós dalt is írni, az is jól tud esni, de akkor nem lesz feltétlenül gondolkodás a hallgatása közben, csak kikapcsolsz. De úgy gondolom, szükség van ilyenre is, olyanra is!

Van személyes kedvencetek a lemezről? Ha igen, miért éppen az?

Brigi: Én a Papírhajó és az Ellenállható című dalokat szeretem leginkább a Tessék! albumról, de A kezedben és a Társ a dalom is ott van az élvonalban! Mind a négyet jól esik játszani, jó érzéssel töltenek el, mert közel állnak hozzám zeneileg is és a témájukat tekintve is.

Klo: Mindegyik dalban van valami, amiért szeretem, de ha egyet kell kiemelni, akkor nekem A kezedben lenne az. Az ok egyszerű: imádom játszani, a mondanivalója pedig egy mini útmutató az élethez. ?

Dodo: Nehéz erre a válasz! Most úgy érzem, az összes dal, de ha nagyon bolygatjuk a témát, akkor a Papírhajó, Veled, Legalább. Talán…!

Helyet kapott a korongon egy Ossian-feldolgozás is, a „Magam útját járom”, ami már a szeptemberi, Ossian Tribute lemezre is felkerült, mely a Hammer Records gondozásában került kiadásra. Miért éppen ezt a számot választottátok feldolgozásra? Úgy érzitek, ennek a mondanivalója tükröz benneteket a legjobban, vagy esetleg valamilyen emlék is kötődik hozzá?

Tavasszal, amikor kaptuk a felkérést, természetesen, óriási örömmel fogadtuk el! Nagyon tetszett az ötlet! A Magam útját járom dal szövege elég közel állt hozzánk, ezért szinte egyből tudtuk, hogy erre esik a választásunk! Gitár, dob, ének, illetve szövegileg is ez illett a legjobban a Dorothy zenekar történetéhez. Mivel tudtuk, hogy akkoriban fog megjelenni a mi lemezünk is, és nagyon megszerettük ezt a dalt, ezért szerepel a mi korongunkon is.

Lassan véget ér az idei év, azonban addig is még számos helyen megnézhetnek/meghallgathatnak benneteket a rajongók. Utolsó kérdésként elárulnátok valamit a jövőre nézve? Mire számíthatnak a rajongók a jövő évben koncert, esetleg stúdiózás tekintetében? Készültök valami extrával, vagy valamilyen nagy dobással?

Brigi: Továbbra is az új lemezünket, a Tessék! albumunkat fogjuk turnéztatni, úgyhogy még jó néhány helyen el fognak tudni csípni minket a rajongók. Lesznek még meglepetések természetesen, de aki továbbra is követ minket, az első kézből fog információhoz jutni az újdonságok, események és a zenekar körüli mozgolódások kapcsán, mindenről be szoktunk számolni, hiszen a közösségünk, a hallgatóságunk nélkül nem lennénk sehol sem! Ez úton is szeretnénk megköszönni Nekik, hogy velünk vannak! Köszönjük szépen Srácok, Lányok! 🙂

Mi is köszönjük a beszélgetést, és sok sikert kívánunk a továbbiakban is! 

 

Linkek, elérhetőségek:

 

Dorothy zenekar hivatalos honlapFacebookYouTubeInstagram

 

(Írta: Tancsik Mátyás/A cikkben felhasznált képeket Korcsog Zoltán készítette!) 

// //