fbpx

Suffocation, Fit For An Autopsy, Kill With Hate, Nadir koncertbeszámoló

Fellépők: Suffocation, Fit For An Autopsy, Kill With Hate, Nadir

Helyszín: DürerKert 041-es terem, Budapest

Időpont: 2017.08.15.

20106397_1500854839953333_9200568394672427150_n

A hazai koncertszervezők metal tekintetében egy igencsak zsúfolt hetet hoztak össze nekünk, egyik buli éri a másikat, sőt adott esetben még ütik is egymást. Egy ilyen remek hetet pedig mivel is lehetne jobban elkezdeni, mint egy olyan line up-pal, ami után az embernek még a vér is folyik a füléből. A két kvázi főzenekar bár kicsit eltérő stílusban, de vitathatatlanul a legnehezebb súlycsoportban indulnak és ehhez még két olyan itthoni brigádot zsúfoltak be, hogy levegőhöz nem lehetett jutni egy percig sem. Mindez a DürerKert középső 041-es elnevezésű termében, amely földalatti illegal death metal buli jelleget adott az egésznek.

A kezdő Nadir zenekar igazán kellemes meglepetés élőben, jól szólnak és doom-os vontatott témáik hamar megteremtik a kellően sötét hangulatot, amely szív magába, mint egy örvény. Már itt is szépen megtelt a hely, de még a frontember srácnak volt egy kis helye a közönségbe lemászni elöl. Mindenképpen jót tett az előadásnak, hogy ő így kihasználta a teret, mert az előzenekaroknak elég hálátlan szerep jut ebben a teremben színpadkihasználás terén általában. A főzenekar dobszerkójának elhelyezése miatt csak nagyon kevés hely jut a többi bandának, jelen esetben a két magyar banda egy, a színpad jobb oldalára helyezett szetten nyomta végig a bulit és becsületükre legyen mondva, nem is akárhogy.

A Kill With Hate igazi legenda ebben a stílusban itthon. Jó párszor sikerült már elkapni őket élőben, de talán ezen az estén jött át a legjobban eddig amit csinálnak. Igazi monstrumként darálták végig a bulit, ami egy kicsit rövidebbre sikerült a tervezetnél, mert egy kis csúszás került a műsorba. Rejtély egyébként, hogy ezeket az eszeveszett témákat és váltásokat hogyan lehet megjegyezni, de mindenképpen letaglózó élmény látni és hallani egy ilyen komolyan összerakott produkciót, pláne élőben. Rebellion című új daluk a színpadon is nagyon működik, várjuk már az új anyagot!

Igaz, hogy hivatalosan nem ők számítottak a főzenekarnak, de biztosan sokan jöttek kifejezetten miattuk ezen az estén. Nem is csoda, hiszen a Fit For An Autopsy az utóbbi években igencsak szép hírnévre tett szert. Tartalmas deathcore zenéjüket egyre több klasszikus death metal elemmel ötvözik, mindezt groove-os vonulatokba helyezve. Legutóbbi lemezükön nagyon erősen érződik az utóbbi időben nagyot előrelépő francia Gojira hatása, amely kifejezetten jót tesz ennek a fajta modern stílusú zenének. Legutóbb az A38 hajón lehetett látni őket, akkor olyan zenekarok mellett, mint a Thy Art Is Murder és a Suicide Silence. Már akkor szembetűnő volt, hogy ők némiképp másképp állnak a stílushoz, valószínűleg jó pár ember szívébe már akkor belopták magukat. Jelen esetben stílus ügyileg talán még jobban kilógtak a sorból mint anno, ami egyáltalán nem volt probléma, nagyon is is illettek az összképbe az este egészét nézve. Egy elvetélt wall of deathtől eltekintve, nekik már sikerült rendesen megmozgatni a közönséget és szétnézve arra lehetett következtetni, hogy nincs messze a hely a teltháztól sem. Egyetlen hátulütője a bulinak talán a hangzás terén mutatkozott, a basszusgitárból konkrétan szinte semmit nem lehetett hallani és az összkép is kicsit kása volt. Mondjuk egy komolyabb fénytechnikát is elbírt volna a buli, elég szegényes a terem alap berendezése, ami azért sokat tud dobni egy produkción. De sebaj, ezzel mit sem törődve röpültek a jobbnál jobb dalok, amik közül mindenképpen az újak pörköltek oda a legjobban, de talán a politikai felhangoktól sem mentes Black Mammoth ütött a legnagyobbat. Patrick Sheridan gitáros a dal felvezetésében utalt is az országukban, illetve a világban zajló politikai és társadalmi krízisekre, amely jól is áll egy ilyen súlyú bandának, furcsa is manapság ez a sok struccpolitikát folytató metalzenekar. Mindenesetre valószínűsíthető, hogy nagyon szép jövő áll még a banda előtt és jöhet vihar, orkán, cunami, mi a következő magyarországi bulin is ott leszünk!IMG-0160 (1)

Elérkezett az est “fénypontja” az amerikai Suffocation. Bár sokan reménykedtek benne, hogy Frank Mullen énekes talán elkíséri a bandát a turnékon idén, de ez nem történt meg. A jelenleg helyettesítő Kevin Muller viszont úgy hozta le a bulit, hogy az egyszerű Suffocation rajongó nem is képzelhetett el ennél jobbat.  Nagyon nagy évezettel és elánnal nyomta a bulit, nagyon jó kisugárzású és energikus frontember. A zenekar pedig maga a megtestesült jófejség, buli előtt és után is a közönségben császkáltak, beszélgettek, képeket készítettek a rajongókkal. Mellékesen pedig felszántották a színpadot, tönkretették a lelki világunkat, egyesítették az eget és a földet és élve elástak minket. Olyan hangzást produkáltak, amely így élőben gyilkosabb a legtöbb stúdiólemezüknél, mindenIMG-0167 kristály tiszta és döngöl. A dugig telt teremben az első pár szám alatt tátott szájjal álltunk néhányan, annyira lehengerlő élmény volt. Azért az évek és a rutin keményen meglátszik a bandán, olyan mérnöki precizitással hozzák a dalokat és persze csuklóból, hogy az valami elképesztő. A színpadhoz közelebb rendesen elszabadult a pokol, a közönség egy emberként élte a gyilkos darálógép nyújtotta élvezetet. Nagyon nehéz szavakba önteni ezt a brutális élményt, a dalok egyenkénti elemzését ebben a cikkben hanyagoljuk is, itt az élmény egészében  való átélése volt nagyon letaglózó. Az látszott azért a közönsége, hogy a régi dalokat kicsit jobban élik, mint az újakat. Hiába egyhangúnak mondható stílus ez, a buli elejétől a végéig nem ült le.

A legkomolyabban talán a két ráadás dal ütött, amit egyébként a setlisthez képest éppen felcseréltek, ezt az infót egy szemfüles barátom szúrta ki. Az tuti, hogy ez az év egyik legkeményebb death bulija volt, nehéz lesz überelni!

Nagyon köszönjük a zenekaroknak!

IMG-0165

// //