fbpx

Strigoi – Abandon All Faith kritika

Intro. Intro riff. Kiállás. Pörgetés. Verze riff. Üdítő egy olyan album 2019-ben, ami így indul és utána sem akar több lenni saját magánál. Se “poszt-“, se “-core”, “symphonic”, “pagan”, “extrém”, se egyéb pszeudo definíció, ami általában bármire vonatkozik, csak a zenére nem. Itt egyszerűen nincs erre szükség. Greg Mackintosh a Vallenfyre után új formációval tért vissza, az év egyik legerősebb bemutatkozását letéve arra a bizonyos asztalra.

Az Abandon All Faith magába foglalja mindazokat a hatásokat, amik nélkül nem létezne a mai extrém metal színtér. Ezek mégsem egymás után pattintott panelek, együtt egy igen változatos death metal esszenciát képeznek.
Az első benyomást azonnal megalapozza a HM-2 jellegű barátságtalan gitárhang, a domináns, de nem tolakodó basszusgitár, a magabiztosan használt zengetők a dobon és éneken. Mégsem a klasszikus Entombed lemezek soundja ez, csak emlékeztet rá. Iszonyú kriptaszagú, morbid, sötét massza, ami kellően mély és torz, de még éppen megáll az érthetőség határán. Épp ennek a kényes pontnak a megtalálása árulkodik alaposan kitalált és kivitelezett koncepcióról, ami a látszattal ellentétben nem annyiból áll, hogy minden potit a tízeshez kell szögelni.

A hangzás erőteljes támasza mellett a hibátlan dalszerzési készség önálló karakterré masszírozza a rengeteg ötletet, amik minimális kivétellel csupa európai összetevőből állnak. A dalok ugyanúgy tartalmazzák a korai Paradise Lost belassult disszonanciáját, mint a Celtic Frost megfontoltságát, középtempós norvég hangulatot, vagy akár blastbeateket is. Mindezt olyan magától értetődő természetességgel, amire használhatnánk a szórakoztató jelzőt is, ha nem lenne ennyire morózus és keservesen lehangoló az összkép. Külön dalokat egyszerűen nincs értelme kiemelni.

Az Abandon All Faith egy ereje teljében lévő ötvenes férfi alkotása. Mackintosh összerakhatott volna akár egy üzletileg sikeres formációt is a Paradise Lost által megnyitott kapukat használva, de nem ezt tette. Ez nem lesz mindenki zenéje, mert ahhoz kíméletlenül őszinte és egyenes. Egyetlen felesleges hang sincs rajta.
Értékelésünk 10/10
-Vikomt

// //