fbpx

Static-X: a zenekar ismét aktív, jön az új album és turné

Idén 20 éves a zenekar legelső albuma, a Wisconsin Death Trip, amely nagyban hozzájárult a 2000-es évek modern metal irányvonalának alakulásához. Ezen apropóból összeáll a zenekar eredeti felállása, de immáron Wayne Static alapító frontember nélkül.

A Static-X 1994-ben alakult, az eredeti felállást Wayne Static, Ken jay, Tony Campos, valamint Koichi Fukuda alkotta. Ez a négyes dobta ki 1999-ben azt a legendás Wisconsin Death Trip albumot, amely elindította a zenekart a népszerűség felé, ez a meghatározó album és a későbbi munkásságuk alapján joggal szerepelnek egy lapon a nu metal meghatározó zenekaraival. A banda sajátos industrial és groove hangzása, az egyedi samplerek és Wayne Static legendás megjelenése és énekstílusa azóta védjeggyé vált, melyek összességét azóta csak egyszerűen „EVIL DISCO” néven emlegetünk.

A Static-X felállását az évek során több tagcsere is tarkította, a zenekar sorsa a feloszlást megelőző években a tagok közötti konfliktusból adódóan eléggé hányattatott volt, mondhatni a végére már csak Wayne maradt. Aztán bekövetkezett a tragédia, a hosszas drog- és alkoholproblémákkal küszködő Wayne Static 2014. november 1-jén elhunyt.

Ezek után senki sem gondolta volna, hogy a Static-X-ről valaha is hallani fogunk, ám az eredeti felállás megmaradt három tagja elhatározta, hogy a legendás Wisconsin Death Trip 20 éves jubileuma alkalmából és Wayne Static emlékére újra összeáll a zenekar, és körbeturnézzák a világot. A zenekar úgy döntött, Wayne hiányát nem próbálják meg stabil vagy akár beugró énekes-gitárossal pótolni, de a Static-X mindig is négy tagból állt, ezért inkább kerestek valakit, aki közel áll a zenekarhoz, zenei és énekstílusa hasonló, mint Wayne-nek volt, ráadnak egy maszkot, feltornázzák a haját az égbe, így idézve az eredeti Static-X hangulatát, és mindezt úgy, hogy a kilétét nem teszik nyilvánossá.

Ez a döntés, és maga a Wayne nélküli újjáalakulás ténye elég nagy port kavart, és megosztotta a rajongókat, többek szerint ugyanis ez a húzás szimplán pénzhajhászat, mások szerint az, hogy valaki beállítanak Wayne helyére, és egyszerűen leutánozzák, pedig a legnagyobb tiszteletlenség a néhai legendával szemben. A zenekar azzal védekezik, hogy egyeztettek Wayne családjával (Wayne egykori felesége, az egykori pornószínésznő Tera Wray, a zenész halála óta öngyilkos lett) és ők áldásukat adták a dologra. Persze a bevételekből mint jogutódok ők is részesülnek, de ez egyértelműen nem lehet szempont. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy ez a turné Wayne előtt tiszteleg, nem akarják lecserélni egy új tagra, ezért is ragaszkodnak görcsösen ehhez a megoldáshoz.

De nem itt nem áll meg a dolog, az újjáalakult zenekar úgy döntött, hogy a korábban még Wayne közreműködésével felvett és még ki nem adott vokált és zenét tartalmazó anyagokat összegyűjtötték, kiegészítették új dalokkal plusz vendégénekesek vokáljaival (mint Burton C. Bell, Al Jourgensen, Edsel Dope, David Draiman, Dez Fafara) majd ebből kiadnak a közeljövőben egy új albumot, ami már úgy néz ki, majdnem tényleg teljesen kész van, és Project Regeneration néven fog futni. A megjelenés dátuma még nem ismert, ám a felhajtás egyre nagyobb az egész körül.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket, a turnét illetően a banda azt ígéri, nem mindennapi vizuális technikát fognak bevetni, tehát nem csak a beöltöztetett Wayne-klón fogja lekötni az emberek figyelmét. Ráadásul nem kis nevek kísérik el őket Európába, ugyanis a Dope, Soil és Wednesday 13 fog bemelegíteni srácok előtt. Az állomások pedig folyamatosan bővülnek, ám egyelőre úgy néz ki, magyarországi helyszín nem szerepel a listán. Aki mindenképpen el akarja csípni a zenekart, az válogathat a brit, német, olasz vagy cseh városok közül.

Forrás:

www.static-x.org

www.facebook.com/staticx

www.youtube.com

Írta: Bányu

// //