fbpx

Slipknot – “Talán az utolsó alkalmak egyike…”

Tavaly ősszel újabb mérföldkőhöz érkezett az Iowa-i maszkosok alakulata, hiszen szeptember 6-án megjelent egy DVD-jük, ami sokak számára csak egy újabb CD a polcon, viszont Mexikóban nem így vélekednek erről.
2015-ben ugyanis, a zenekar pályafutásában először Mexikóban adott koncertet, pontosabban Veracruz-ban, és mi is lehetne annál pompásabb mint hogy eme nagyszerű alkalmat megörökíteni egy hang-és képanyag formájában. A DVD-t megnézve a hangulatra nem lehetett panasz, de hogy hogyan is állt össze ez a koncert, és azóta hol járnak a srácok, mindjárt kiderül…

A banda legelső DVD-je, a Disasterpiece, a maga nyomasztó hangulatával teljesen beleégette magát az emberek lelkébe, és nem hagyott megnyugvást. Bevallom, én sem vagyok annyira oda érte, tényleg néha rossz érzéseket kelt az emberben…de a Day Of The Gusano ennek pont az ellentétje lett szerencsére és, hogy miért?

A mexikói Knotfest-re, ahová nem kisebb nevek kísérték el őket, mint a Cradle Of Filth, Ill Nino, Lamb of God vagy a Trivium. Jóval a california-i bulijuk után rá tudtak készülni, hiszen akkor ősszel október 25.-től egészen december 5.-ig nem játszottak sehol máshol.

Meg is lett az eredménye: egy lélegzetelállító atmoszférájú koncert kerekedett ki az egészből, ominózus színpadképpel, pirotechnikával, és ami a csövön kifér. Nem akarták elaprózni.
A közel 2 órás koncertfilm legelején már látszódik, mennyire is vannak megőrülve Mexikóban a SlipKnot-ért. A filmet Shawn ’Clown’ Crahan, a zenekar bohóca vágta és meg is látszik a munkájának a nyoma. Majdhogynem folyamatos mozgásban van a kép, mindent megmutat a legapróbb részletekig bezárva. Még csak az intro szól az első pár másodpercben, de már mozgolódás van a tánctéren. Megjelenik a színpad mögött a zenekar, még egy utolsó ’csatakiáltás’, és indulhat a móka.

Alig, hogy elkezdődik a buli már teljes extázisban üvöltenek a rajongók, Corey-val azonosul a tömeg, ki is használja ezt az énekes…. nem véletlenül választották meg őt nemegyszer a legjobb frontembernek, ahogy mozgásban tartja a bandát és a közönséget, az valami frenetikus.

Én sem győzöm kapkodni a fejemet, először egy Sarcastrophe, majd egy The Heretic Anthem, ezt követi egy Psychosocial, és egy The Devil In I. Kész csoda, hogy még bírják talpon.
Felvonultatják a pályafutásuk krémjét, merítettek rendesen a régi idők metáljából is, elég csak megemlíteni a Wait and Bleed-et, az Eeyore-t vagy a (sic)-et.

Tegyük hozzá, hogy akármennyire is megsínylette az utóbbi időben az élet a legénységet, Joey Jordison kiválása, és Paul Gray halála, semmilyen jel nem mutatkozik arra, hogy feladták volna. Egy hibátlanul működő gépezet részei akik tudják, hogy mi kell a közönségüknek.

Aki kilátogatott ezen eseményre, az biztosan nem csalódott. Mind látványra, mind hangzásra, egy kivételes esemény szem-és fültanúi lehettek.

Day Of The Gusano – Live In Mexicoslipknotdayofthegusano

 1. Sarcastrophe
 2. The Heretic Anthem
 3. Psychosocial
 4. The Devil In I
 5. Me Inside
 6. Vermilion
 7. Wait And Bleed
 8. Prosthetics
 9. Before I Forget
 10. Eeyore
 11. Duality
 12. Custer
 13. Spit it Out
 14. Metabolic / 742617000027
 15. (sic)
 16. People = Shit
 17. Surfacing / Til We Die

 

Ne feledkezzünk meg ugyanakkor arról sem, hogy a DVD megjelenésével sem állt meg az élet.

Miközben Corey Taylor a Stone Sour-rel hasítja fel a világ aszfaltjait és színpadjait, addig Shawn Crahan, Jim Root és Jay Weinberg éppen a stúdióban tölti napjai nyomós részét és írogatnak, készülnek arra, hogy a SlipKnot ismét megvillanthassa oroszlánkarmait.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az eddigi lemezfelvételekkel ellentétben nem várják meg Corey-t, és ennek meg is van az oka: „Nem akarjuk megvárni, hogy Corey mondja meg, mikor állunk készen és kezdjük el, miként arra sem akarunk várni, hogy mindenki eldob mindent maga körül és csak erre összpontosítson. Miután megjelent a legújabb DVD-nk, nem vártunk sokáig és úgy döntöttünk, hogy három-négy havonta összejövünk és közösen dalokat írunk. Három évig turnéztunk és közben születtek új ötletek. Jelenleg 27 dalvázlatunk van, ebből 7-8 teljesebb, de azért ezeket sem nevezném kész daloknak.

Legutóbb szeptemberben, legközelebb pedig február elején fogunk találkozni, hogy csiszolgassunk a vázlatokon, kiegészítsük bármivel, ami eddig a fejünkben maradt. A célunk, ahogy már korábban is fogalmaztam egy dupla album lenne, szóval addig fogunk dolgozni, amíg nyugodt szívvel össze nem tudunk rakni egy ekkora albumnyi anyagot. Nem ragaszkodom foggal-körömmel egy ilyen megoldáshoz, de örülnék neki, ha összejönne.

És az igazat megvallva, most vagyok 48 éves. Mire elkészül ez az album leszek 50, azután 2-3 év turnézás, és már ott vagyok, hogy pihenni szeretnék…elképzelhető, hogy ez az utolsó ilyen alkalmak egyike lesz, nem tudom biztosra. Nem akarok várni senkire, addig akarom csinálni, amíg van hozzá kedvem és energiám. Most még éppen van, így csináljuk.” – nyilatkozta Shawn az amerikai Metal Hammernek.

Tehát lehet egyfelől bizakodni azzal kapcsolatban, hogy még hallhatunk új albumot, de lassan bele kell törődnünk abba is, hogy ők sem lesznek már fiatalabbak.

Írta: Románszky Attila

// //