fbpx

divideD – Modulus (2017)

Divided-Modulus-2017


Előadó
: divideD

Album: Modulus

Származás: Magyarország

Megjelenés éve: 2017

Stílus: Modern metal

Honlap: http://www.dividedband.com/?lang=hu

Értékelés: 9/10

 

2017-ben rengeteg hazai album jelent meg, amelyeket nagy várakozás előzött meg, elég csak olyanokat említeni, mint a Metal.hu Awards-ot megnyerő Apey and the Pea HEX albuma, a közönségkedvenc Depresszió, vagy a magyar ősrock koronázatlan (?) királya, az Ossian legfrissebb anyaga. Ezek mellett, viszont feltűnt a horizonton egy banda, akik mind a színpadi megjelenésükkel, mind a tapasztalt zenészeikkel, és a kifinomult zenéjükkel egy kicsit kitűnnek a hazai felhozatalból.
A divideD zenekar már korábban szerepelt nálunk mint a hét zenekara, viszont most a debütáló albumuk, a Modulus lesz terítéken.

Nem is tudom hol lehetne kezdeni, mert debütáló album lévén nincs viszonyítási alap, de fontosnak tartom, hogy el tudjuk helyezni a zenekart a metal színterén. A 2014-ben alakult csapat egy igen különleges, de kétségkívül fülbemászó változatát darálja a modern a metalnak.

Az alapkoncepció remekül illik a banda színpadon nyújtott teljesítményéhez és a látványvilághoz, valamint tökéletesen passzol magába a zenébe is, miszerint „Sol egy robotikában jártas tudós a XXIII. században, psyKlone a segédje, akit ismeretlen lények megölnek, mert egy összeesküvés-elméletével rátalált egy földönkívüli eredetű háttérhatalomra, amely a kerék feltalálása óta egyengeti az emberi történelmet. Halála után kiborgként visszahozva összeszedik a múltban azt a vámpírvadászt, aki önmagát feláldozva végzett Drakulával, így Belmont félig halott-félig gépként segíti őket tapasztalataival a vendettában, majd találkoznak Stalkherrel, a második világháború legdurvább fegyverszakértőjével, aki egy érzelem nélküli mániákus csatagép, mióta az arcára égette a halálfejes maszkot a mustárgáz. Az utazásaik miatt felszabaduló sötétanyag pedig egy v0id nevű lényben manifesztálódik, aki a csapattal való találkozásáig az univerzum leghírhedtebb fejvadászává nőtte ki magát.” Ez mind cseppet sem érződik erőltetettnek, nem muszájból vannak a modern elemek, hanem mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne minőségi zenét írni.

A zenekar elmondása szerint is több műfaj sajátosságából áll össze a divideD-univerzum, és jól ki is vehető a számok felépítéséből, hogy éppen mi is volt az inspiráció. Hallhatunk a lemezen ’80-as éveket megelevenítő témákat, ezredfordulós nu-metal szólamokat, power, thrash és még talán gótikus stílusjegyeket is. Még annó a Wormhole volt az első szám amivel találkoztam, és azonnal felkeltette az érdeklődésem a fülbemászó dallamával. Egyedül annyi volt szokatlan a fülemnek, hogy az énekes, Jósa Tamás tiszta, poweresebb hangja valahogy nem passzol az egészbe. Persze így is kedvelt dal lett, de sokáig nem bírtam megbarátkozni a dologgal. Amikor viszont a teljes Modulus végigment az elejétől a végéig, rá kellett eszmélnem, hogy az nemcsak hogy kifogástalan, de kb. elképzelhetetlen lenne a divideD enélkül a hangszín nélkül.

Azt azért fontos megemlíteni, hogy a sok-sok ismerős elemből működő zenekar az egész albumon képes megtartani a saját stílusát, saját hangzásvilágát, és egy percre se tűnik úgy, hogy másolva/lopva vannak témák. Zseniálisan van átforgatva és újragondolva a legtöbb klisé, amit egyértelműen sikerült a saját szájuk íze szerint újrahasznosítani. Persze ez nem azt jelenti, hogy egy önálló gondolat sincs a lemezen. Épp abban rejlik szerintem a zsenialitás, hogy ilyen profi módon meg tudták valósítani az elképzelésüket.

Már a nyolcvanas éveket idéző intró is arra enged következtetni, hogy valami érdekes fog következni a lemezen, és nagyon jól felvázolja a kezdőhangulatot. Aztán ahogy felcsendül az Ambition névre keresztelt első nóta, világossá válik, hogy ez az anyag bizony bitang jól lett masterelve. Feltűnően jól sikerült eltalálni a hangszerek harmóniáját.
A Fractured c. számban teljesedik ki igazán ami a zenekar legnagyobb erőssége. Nem tudod eldönteni, hogy ez most egy 30 éves játéktermi gép prüttyögő zenéje, vagy egy 2050-ben tevékenykedő zenekar zúzása. A srácokat elnézve simán lehet mindkettő.

Hát, mit is mondhatnék így a végére… Sokáig elkerült engem a zenekar, de azt szerintem teljes biztonsággal kijelenthetem, hogy egyik pillanatról a másikra vált az egy legkedveltebb magyar zenekarommá. A Modulus egy nagyon jól átgondolt és felépített album, aminek igenis ott van a helye a legnagyobbak között a 2017-es listán. Le a kalappal!

// //