fbpx

Isatha

 

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alapinformációkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap + pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

26173781_1736036999774670_71856815802016478_o

A hét zenekara: Isatha

Műfaj: Extrém folk metal

Megalakulás éve: 2010

Város: Budapest

21-én ünnepelte nyolcadik születésnapját a budapesti Isatha – mondhatni, elég sok éve tevékenykednek a folk metal színtéren mint a műfaj egy színes pontja, magyar kulturális és pogány témákról énekelnek és hörögnek. Övék lehetne az “egyik legnagyobb zenekar” cím is, minimum nyolcan jelennek meg a színpadon, hogy élőben hallhassuk a fuvolát és a billentyűket is. Jelenleg  dolgoznak a második albumukon, azaz az Erdei regék utódján. A zenéjükben bekövetkezett fejlődésekről és legfőbb inspirációjukról alább olvashattok!

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Mondhatjuk azt, hogy a folkot és metált egy egészen más egyvelegben akarjuk keverni, illetve olyan vonalat követni, amely nem sorolható teljesen a műfaj úttörőinek dallamai közé, ezáltal eltérni valamelyest a „hagyományosnak” mondható folk-metáltól, más underground stílus kedvelőinek is tálalni a folk metalt.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Juci: Mivel én vagyok a banda legrégebbi tagja, úgy gondolom a legteljesebb választ talán én tudnám erre megadni neked. Az idő múlásával annyiban átalakultunk, hogy az elején még inkább az autentikusabb dallamvilágot követtük, most már kalandozunk a melodikusabb illetve technikásabb vonalon is. A legelején sokkal egyszerűbb melódiák voltak a zenénkben, de ahogy cserélődtek a bandatagok, úgy lett egyre színesebb és összetettebb a dallamvilág. Ez korántsem azt jelenti, hogy populárisabb muzsikát játszunk, csak azt, hogy a tagok különböző zenei stílusa megfűszerezte az eredeti Isatha koncepciót- imitt amott még metalcore illetve black elemekkel is bővült a dallam repertoár.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Az Erdei regék albumot úgy készítettük el, hogy egyfajta keretben dolgoztunk. A régebbi dalszövegeket az alapító tag írta, sajnos ő később tanulmányai miatt kivált a zenekarunkból. A férfi dalszövegeket volt énekesünk szerezte, ezért a korai Isatha dalszövegeknek talán kicsit melankolikusabb hangulata van. Az újabbakat a mostani énekesek írják, Juci és Dani közösen dolgoznak rajta. Sokszor a magyar rege és mondavilágból merítünk ihletet a dalszövegíráshoz, hű maradván az eredeti elképzeléshez, mely alapja a magyar népdalvilág könnyűzenei átformálása, modernizálása. Dalszövegileg nem sokat változtunk, a legfőbb témák a természetről, szerelemről, harcról szólnak, szabadon.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Leginkább a színpadi hangzás és megjelenés tökéletesítése a szándék, bár most kissé háttérbe tettük ezt a célt- megfelelő stúdióanyag promótálása nélkül az ismertség is stagnál. A legutóbbi-és most már remélhetőleg végleges- formációval még nem volt a banda stúdiózni, így erre a kérdésre az élő színpadi zenélést adnám.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítettek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Noha tervben van egy pár akusztikus szám, leginkább a fő irányunk a metalközönséghez szól, ezen a ponton nem terveztünk drasztikus változtatásokat. A fő inspirációnk hasonló stílusú zenékből érkezik.

Sok idő telt el az első albumotok óta. Mit lehet tudni az új anyagról, mikorra várható, lesz újítás?

Egy merőben más albumot szeretnénk összehozni. Az első album megjelenése óta számos tagcserén estünk át, az album anyagának megírása óta gyakorlatilag teljesen kicserélődött az egész gitáros és dobos szekció, valamint a hegedű helyett és mellett szintetizátort használunk.  Megtartjuk az extrém vonalat, de sokkal közérthetőbb, énekelhetőbb témákat rejtünk a dalokba, összefogottabb zenei témákkal. Néhány számunkban mint női ének megjelenik a szláv népzenei dallamvilág – az inspirációt leginkább a Grai zenei munkássága adta.

Részben ezért – illetve ahogy organikusan fejlődtünk zenekarként – eltolódtunk súlyosabb death metalosabb témák felé, amit természetesen próbálunk továbbra is dallamos folk elemekkel ellensúlyozni. Az új anyagból a tervek szerint az év első felében hallgathat meg a közönség pár számot egy EP formájában, majd minden figyelmünket a második album elkészítésére szenteljük.

Rengetegen vagytok a zenekarban! Dalok írásnál ez lehet előny és hátrány is. Hogy működik ez nálatok?

A sokszínű zenei ízlés miatt egyáltalán nem hátrány, de néha kompromisszumokat kell kötnünk, hogy ne kapjunk össze apró zenei motívumokon. Csak a próbák összeegyeztetésével illetve a színpadi beállásokkal vannak néha gondok. Próbáljuk a legtöbb előnyt kihozni abból, hogy sokan vagyunk.

// //