fbpx

,,Keresve sem találnék ilyen jó zenésztársakat” – interjú Horváth Mátéval a Rumproofból

Mielőtt még belevetnénk magunkat a nyári buliszezonba, beszélgettünk kicsit az egyre népszerűbbé váló magyar kalózmetal-inkarnáció Rumproof frontemberével, Horváth Mátéval… Végigszaladunk a zenekar gyors történetén, szóbakerül bulizás, bréjavítás, és mindenféle érdekes dolog! 

Milyen volt a Rogues of the Seven Seas fogadtatása?

Kurvajóóó! 🙂 Megérte ilyen sokat dolgozni rajta, mert a hangzásra sem kaptunk negatív kritikát szerencsére. Tetszik az embereknek. Kibaszott jó érzés, amikor azokkal az emberekkel, akik nem csak a zenésztársaid, hanem gyakorlatilag a bajtársaid is, olyat alkottok, aminek öléggé’ pozitív a visszhangja.

Hogyhogy ilyen hosszú turnézás előzte meg a végső megjelenést? Pontosabban a digitális megjelenést, mert ugye a fizikai formátumra még várni kell.

Egy hosszú petting után mindenki jobban várja az ”áldást” nem? (nevet). Bár nem sütjük el gyorsan az ágyúkat, szóval a zenekar követői számára készülünk még azért meglepetésekkel a nagylemez kapcsán, de a poénokat most nem lövöm le előre! Szóóóóóval… hogy végre a kérdésre is válaszoljak:  Promóciós céllal toltuk meg a tavaszi turné, avagy: ”(Az igazi :D)” Lemezbemutató turnét megelőző országjáró karikákat, hogy még megjelenés előtt bemutassunk pár dalt a lemezről, hogy utána mindenkit megörvendeztessünk a Rogues of the Seven Seas LP tizenhárom nótájával. Kicsit a kíváncsiság, kicsit a ”vágyfokozás”… Kíváncsiság a fogadtatás miatt, hogy hogyan reagálnak Kiskalózaink egy-egy újdonsült nóta hallatán. Már akkor is pozitívak voltak a visszajelzések, szóval örültünk. Ahogy elkészült és mindenki egyöntetűen rábólintott a hangzásra, kitűztük a megjelenés időpontját és  Soundcloud-ra feltöltöttük az egész anyagot, hogy bárki számára elérhetővé váljon annak naptyán’. Egyébként a zenekar nagy- és kislemeze megrendelhető a hivatalos weboldalukon: https://rumproof.hu/merch/

Más zenekaroknak épphogy csak sikerül összekaparni egy-két fellépési lehetőséget, ti viszont nagyon sok helyen megfordultatok országszerte, ez hogy sikerült?

IMG_4158Mint a zenekar vezetője és menedzsere, erre csak azt tudom mondani, hogy a sikereinknek első sorban receptje van. Ehhez kell egy olyan elborult valaki, aki mindenét rápakolja a zenekarra. Persze ez önmagában nem elég… Fontos, hogy milyen stílusban tevékenykedik a csapat. Összességében hogyan sikerült? Ambíció, elkötelezettség és egy tövig taposott gázpedál. A zenekar fennállása óta 139 koncertet adott. Ezeknek java részét én szerveztem, a többi pedig felkérés volt. Nem tudom a számokat… de megtisztelő volt, amikor a 2015-ös Rockmaratonra úgy kaptunk felkérést, hogy a zenekar még fél éves sem volt. Baromira jó érzés volt Paddyékkel koncertezni, amikor a zenekar bemutatkozhatott sok-sok ember előtt a Barba Negrában pl. Firkin-ékkel, a Dalriadaval, sőt egy horvátországi rendezvényen a Tankcsapdával is játszhattunk. Fasza dolgok ezek! Viszont tudod mi még ennél is faszább? Amikor egy saját szervezésű koncerten rengetegen ott vannak és üvöltik a Kalózszív dalszövegét. Na az ZS.F. (Hogy mi is az a Zs.F.?! A koncertjeinket látogatók mind meg fogják tudni! Muhhha…) Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az elmúlt időszakban volt egy olyan melóm, ami miatt gyakorlatilag éber-kómában tengődtem, de mindenki nyugodjon le a picsába! 😀 Felmondtam! 😀 Szóval a hajóra felszereltük a turbót, kikaptuk Kit-ből az SPE-t azt’ innentől már nem lesz megállás! \m/

Szokatlanul hosszú az album, hány év munkáját foglalja magában? Voltak kiselejtezett dalok?

Őszintén? 2016 novemberétől kezdtünk el komolyan foglalkozni a dalokkal. 2017 július 18-án vonultunk stúdióba. Addigra már megvoltak a fix elképzelések, dalok… csak a stúdióban baszakodtunk sokat a hangzással, de végül sikerült olyanra keverni, hogy még mi is break-eltünk a padlószőnyegen örömünkben. Szóval nagyjából nyolc hónap + a stúdió.  Kiselejtezett számok? Nem… a srácok a szirénes dalra húzták kicsit a szájukat, viszont ahhoz ragaszkodtam. Örültem, hogy nem kellett sokat győzködnöm őket. Egy számomra fontos tartalmú dal… Rám hagyták ”Legyen meg a hülyének az öröme!” Szóval… <3 Legénység <3 Örülök, hogy ezekkel az emberekkel dolgozhatok.

Van viszont pár slágeretek, amik nem kerültek rá a korongra, azokkal mi a helyzet?

Ezt, ha úgy tetszik érteni, hogy a Kalózszív miért nincs rajta? Hát… az a Black Flag in the Sky slágere volt. Jó az ott… A nagylemezre nem akartunk ”töltelék gyanánt” EP-s dalokat rátolni. Ez új… miért? Lehet, hogy szokás… és lehet, hogy lesz majd 10 év szeszmámor után egy Best of Rumproof album. Azon rajta lesz… ígérem. 🙂  Ha még nem hallottátok az EP-t és csak a nagylemezzel találkoztatok, hát itt a röpke alkalom, tessék bepótóóóni’!

Már két videóanyag készült az albumhoz – milyen további audiovizuális csemegékre számíthatunk a csapattól?

Sok minden tervben van klipügyileg, de ha nem haragszotok meg, ezt nem lövöm le. A meglepinek sokkal nagyobb ereje van, ezt kihasználnánk. Addig is bemutatnám a lemez címadó dalához készült klipet, és a Rumproof c. dalhoz készült stúdióklipeket:

Egy-két tagcserén azért ti is átestetek – stabilnak érzitek a jelenlegi felállást?

A tagcserék… ezek mindig nehéz kérdések. Mindenesetre most úgy érzem, hogy köszönettel tartozom mindenkinek, aki közreműködött és dolgozott a zenekarban:
Elsősorban Kún Norbertnek (basszer), aki megkeresett a zenekar ötletével, amit meg is valósítottuk.
Továbbá:
Gortva Dánielnek – hegedű
Hegyi Dávidnak – basszusgitár
Bicskó Attilának – basszusgitár
Kovács Gergelynek – szintetizátor

A jelenlegi felállásban úgy érzem, hogy minden poszton kiváló ember és zenész van. Szeretem nagyon a srácokat (nóhomó). Személy szerint abszolút stabilnak érzem. Bízunk egymásban, a közös munka abszolút nem teher. Keresve sem találnék ilyen zenésztársakat (lehetámhogymégiscsakvanegykishomó). Szóval… (krákog, üvölt): KIBASZOTTUL AJÁNLOM AZ ÖSSZESNEK, HOGY STABILNAK ÉREZZÉK BAZZHHMEEGH’! (üvölt)/(nevet).
Bocsi, csak izgalomba gyüttem’.

Közületek hányan hallgattok Alestormot és hányan szerettek rumot inni?

(nevet) mind!… (nevet) és mind!  Uuuuuh… kóstoltad már a Malibu-almát (nevet) jójó.. tudom kraken, meg a stroh, meg minden gyühet… de ez amolyan délelőtti ital (nevet) annak viszont kiváló!

Mit gondolsz, merre tud még a folk metal mint stílus fejlődni? 2010 környékén volt az egyértelmű csúcspont, azóta már csak 1-2 próbálkozás tud életben maradni, de ti egyelőre úgy tűnik, közéjük  tartoztok.

Ez egy nagyon jó kérdés… Szerintem minden tud mindig tovább fejlődni. Mindennek csak a fantázia és az ambíciók hiánya szabhat határt. Minket illetően, nem csak egyelőre. Ahogy egy-egy tagcserés időszak és egy-egy szar munkarend meg tudja baszni a dolgokat, úgy minden ilyen időszak csak múló állapot az ember életében. De egy biztos… Rumproof volt, Rumproof van és Rumproof lesz is ameddig rajtam múlik.

Nem egyszer hajnali időpontban kaptatok fellépési lehetőséget a Rockmaratonon. Élvezitek ezt az enyhén kótyagos közönség előtti fellépést, vagy rajtatok is meglátszik azért ilyenkor a fáradtság?

Miazhogy’! (nevet) Kurvára imádunk a Rockmaratonon csapatni! Sajnos idén kimarad nekünk, de nem vállaltuk túl magunkat a nyárra fellépésekkel… a zenekar most dolgozik sok-sok jóságon, hogy ősszel baszottnagyot’ robbanjunk! (nevet) A ”fáradtság”. Petya egyszer egy ilyen ominózus koncert után odajött hozzám, hogy… ”Teahengóvertmé’nemjáccottuk?!” (Hangover c. feldolgozást – a szerk.)… Mire csak annyit mondtam, hogy ”Őőő… de. Játszottuk!” Erre Petyásan, teli vigyorral rám nevetett ”Akkojó’ ” és ittunk tovább.

Zenekarilag mivel fogjátok tölteni a nyarat?

Sok-sok-sok munkával 🙂 Mármint nem a polgári állásainkra gondolok… (nevet) Csináljuk a rajongóinknak és magunknak faszaságot! De tudjátok mit? Kövessetek bennünket a facebookon (itt!) és mindig értesülhettek róla, hogy mik az aktuális dolgaink. Mit csinálunk, merre járunk… mekkora állatok vagyunk… Nem tervezünk komolyodni.

A szövegeitek egy része angolul van – jelzi ez azt, hogy ha lehetőség adódik, nyittok akár külföld felé is? Vannak már visszajelzések külföldről a zenekar irányába? Ők hogy találnak meg titeket?

Hogy a viharba ne! Szeretnénk meghódítani a nemzetközi vizeket is! 🙂 Igen, jönnek szép számban visszajelzések külföldről is. Semmi negatív… Eddig semmi negatív visszajelzés nem volt a nagylemezről. Ki vagyunk már éhezve a kritikákra! (nevet) Tetszik nekik is a zenénk. Bakker, ilyenkor elképzelem, hogy meztelen felsőtesttel, farmerban, szigorúan hózentrógerrel kiülök egy verandára és végignézném a naplementét egy fűszálat rágcsálva, miközben a Bátor a gyáva Kutyát simogatom…(nevet) De erre nincs idő… BUTAKUTYA! Csapatni kell.

A különféle népi hangszeres kollégák nálatok saját maguk írják a részeiket, vagy egy főnök osztja le mindenkire a szerepeket és szólamokat?

IMG_2583Fuuuh, ez komplex… Nálunk a számírás úgy néz ki, hogy mindenkinek vannak ötletei. Bedobjuk a közösbe és elkezdjük gyúrni. Ha valaki ír egy fasza hegedűszólamot, akkor pl. Andris azt játssza. Persze úgy, hogy beleteszi azt a népzenei hangzást, amit annyira faszán tol. Imádom a csókát! A számírás… Hát, a nagylemezzel sikerült egy vegyes érzelmi világot felvezetnünk kalózos köntösben… szóval biztos születnek akusztikus dalok… Egy-egy lassabb nóta a jövőben… Viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy akkor lesz igazán jó egy-egy dal, ha mindenki a magáénak érzi és a végén mindenki rábólint. Dalszerzésben nem szeretek ”főnökösködni”. Max, ha nagyon nem érzek jónak valamit, vagy úgy érzem, hogy módosítani kell, akkor kieszközöljük a változtatást. Bár… az a jól bevált metódus, hogy ha valakinek van módosítási ötlete, akkor elmondja, kipróbáljuk, és ha frankó, akkor marad. Ha nem, akkor megtartjuk az eredeti, vagy az addig továbbgyúrt verziót. A zenekar dallamszekciósai kibaszottul profik… és ezt most értsd úgy, hogy szubjektív vélemény … A Szórádi Dávid (Szóda) fiatal kora ellenére hihetetlenül otthon van és keni a hangszerét, a Bergics Andris (X) pedig egy páratlan hegedűs. Nagyon sokat hozzátesznek a dalszerzéshez.


El tudjátok képzelni, hogy a jövőben egész más témákról is írjatok majd, vagy a kalózkodás és a bulizás egy kimeríthetetlen forrás?

Úgy gondolom, hogy a kalózos tematika egy kellőképp elborult elmével társulva (jelentkezik) a szövegötletek kifogyhatatlan tárházát biztosítja. Pl. tény, hogy sok dalunk szól a mulatozásról és a piázásról… De nézd meg pl. a Hand of Midas-t. Egy ókori görög mitologikus karakter nyomán képzeletben elkezdtünk arannyá változtatni mindent, mikor a tenger egy beléhanyintott’ kívánságérme után kidobta a kezét. Aztán bepiázva kivertük és arról szól a szám, hogyan ”javítottuk meg a brét”. De ha meghallgatjátok a számainkat, azért mindegyiknek igyekeztem mondanivalót kölcsönözni. Persze magyarul… Az angol nyelvű szövegeink úgy születnek, hogy megírom magyarul és Petya lefordítja őket. Igyekszem frankón felzárkóztatni magamat angolból, mert külföldön is végig szeretném tomboltatni a rumos hurrikánt.

Pécsről származtok, de volt év, amikor 3-4x is fellépési lehetőségetek volt a fővárosban. Ez hogy jött össze?

Simán. Kezdetben kaptuk sorra a felkéréseket, aztán kézbe vettem a budapesti bulijaink szervezését is. Persze, azóta is kapunk felkéréseket és remélem ez a jövőben sem lesz másképp.

Van bármi, amit még szívesen elmondanál?

Egyebet nemtokelmondani’ kérem… kapcsojja’ki! (nevet)

Köszi a beszélgetést!

Részemről az öröm! 🙂

Készítette: Vica

Képek: Saját (Dani) és Rumproof Facebook oldal

20424084_1950965621816797_2460427417962048851_o

// //