fbpx

nemecsek

Az elkövetkezendő hetekben a Hét zenekara rovatunkon belül be fogjuk mutatni azokat a feltörekvő zenekarokat, akik fellépési lehetőséget kaptak a Rockmaraton Metal.hu színpadára. 

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy rövid interjút 5 alap+pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon/rockon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai vagy magyar vonatkozású legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

anaaaa

A hét zenekara: nemecsek

Műfaj: Punk

Alakulás éve: 2015

Város: Eger

Eltelt egy újabb év a tavalyi Rockmaraton fesztivál óta, az idei fesztivál egyik legfőbb különbsége a 2017-eshez képest pedig a plusz sátorszínpad lesz. Az új színpad – mely a Metal.hu nevet kapta – harminc fellépő zenekara közül tíznek ez lesz az első koncertje a ‘maratonon. A szervezőgárda különböző stílusokból választotta ki a tíz feltörekvő bandát, melyek egyike az egri punk csapat, a nemecsek ( Zalán-dob, Zotya- Gitár, Trí-basszus, Dávid-ének, Gergő-gitár).

Az öttagú formáció a punk vonalat egy érzelmesebb oldalról közelíti meg, a dalszövegeik pedig költői igényességgel íródtak. Zenéjükben nem követnek klasszikusnak mondható punk-sémákat, sokkal művészibben fogják fel a stílust. Dallamos gitárok, itt-ott felbukkanó tiszta énektémák, csordavokál, miegymás. A nemecsek válaszait Dávid, a zenekar énekese tolmácsolta felénk.

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Mindannyian már jó pár éve zenélünk, és volt lehetőségünk több zenekarban megfordulni. A zene és az annak otthont adó underground az életünk szerves része lett az évek során. Mondhatnánk, hogy hobbi, de ez már azt gondolom kicsit több annál. Én személy szerint az egészre egy terápiaként tekintek, mely során sikerül kiadnom magamból a mindennapok során felgyülemlett feszültséget, és el tudok mondani olyan embereknek olyan dolgokat, melyeket máshol nem. Ez mindig ad egy kellő löketet, hogy tovább csináljuk, és ne hagyjuk abba.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Célok mindig vannak, de ezek általában csak a következő lépést célozzák meg. Amíg minden új anyag megjelenésére, koncertre, vagy akár egy egész zenekaros próbára ünnepként tudunk tekinteni, addig azt hiszem, nem is érdemes egy végső, nagy illúziót kergetnünk. Az elejétől fogva csak jó számokat szerettünk volna írni és jó koncerteket adni, ahol közösen tudjuk jól érezni magunkat azokkal, akik eljönnek megnézni minket. Amíg ez működik, addig mindig lesz egy következő cél. Hogy az a cél pontosan mi lesz, azt úgyis a lehetőségeink fogják kijelölni.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Úgy gondolom, a zene és a szöveg kölcsönösen nagyon fontos. Egy őszinte, jó dalszöveg kevésbé hatásos, hogyha nem hozzáillő zenére készül, és lehet bármennyire fasza egy gitár- vagy dobtéma, ha arra semmitmondó dalszöveg kerül. Nálunk elég szoros kapocs alakul ki zene és szöveg között a számok írása során. Mindig van egy téma, vagy gondolat, ami már a zene írásának kezdeti fázisában megfogalmazódik, majd a próbák során érlelődik, csiszolódik, míg végül a demozások előtt a megfogalmazódott részletekből egy dalszöveg formájában kerül a papírra. Az inspirációt így főleg az alkotással egyidőben megélt élmények jelentik. Ezek lehetnek személyes érzelmek, vagy a közösséget, társadalmat érintő kérdések, de egy könyv vagy film is ihletett már dalszöveget. Most készítünk egy két számos EP-t, amin a szövegek összekapcsolódnak, és két különböző szempontból próbálnak feldolgozni egy viszonylag ismert történetet.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Úgy mint a zene és a szöveg kapcsolatánál, itt is igyekszünk a tőlünk telhető legjobbat adni mindkét téren. Én személy szerint a koncertezést élvezem jobban, viszont a felvételek során az embernek lehetősége nyílik a zenéről és annak technikai hátteréről egy nagy csomó hasznos, és nem mellesleg érdekes dolgot megtanulni. Számomra mégis a koncertek adnak egy olyan környezetet, ahol igazán felszabadultan tudok viselkedni, akár mi játszunk, akár én vagyok valamilyen buliban.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Ahányan vagyunk, annyiféle zenét hallgatunk és szeretünk. Természetesen vannak közös kedvencek, melyek megadják az alapot ahhoz, hogy együtt zenéljünk. Én szeretem az eklektikus dolgokat.  Az a fontos, hogy a zene valamilyen őszinte, erős érzelmet váltson ki, és hasson rám. Ez lehet egy felkavaró, sötét hangulatú metal szám, de lehet egy vidám, megnyugtató reggae nóta is akár. Mindkét véglet között rengeteg dolog van, amiből lehet meríteni, a lényeg, hogy őszinte legyen.

Egy demó és egy EP már mögöttetek van. Mikorra várható az újabb hanganyag?

A már említett EP felvételein túl vagyunk, lassan hozzáfogunk az utómunkákhoz is. Amint kész lesz, és úgy ítéljük meg, hogy a minősége is kielégítő, megosztjuk mindenkivel.

A mostani Rockmaratonos fellépés lesz az első alkalom, amikor egy nagyobb fesztiválon mutatjátok meg magatokat. Honnan jött a lehetőség?

Megfenyegettük a szervezőket, hogyha nem játszhatunk, akkor bojkottáljuk a fesztivált. Ők belementek, mert beijedtek tőlünk, cserébe viszont a legrohasztóbb melegben kell játszanunk, amikor még az összes derék rocker alszik.  😛

anyaaa

Köszönjük a nemecseknek, hogy rendelkezésünkre álltak! Olvasóink pedig ne felejtsék el megtekinteni a kvintett koncertjét a Rockmaraton szerdai napján, úgyhogy jegyezze fel mindenki: nemecsek / szerda / 13.55 / Metal.hu színpad!

A zenekar elérhetőségei:

BandcampFacebookYouTube

// //