fbpx

Rómeó Vérzik – Újratervezés (2017)

Rómeó Vérzik-Újratervezés Front

Előadó: Rómeó Vérzik

Album: Újratervezés

Származás: Szlovákia

Megjelenés éve: 2017

Stílus: (dirty) Rock ‘n’ roll

Honlap: http://romeoverzik.sk

Értékelés: 8/10

 

Bár a somorjai Rómeó Vérzik már több, mint négy éve nem adott ki lemezt, azért korántsem állt meg körülöttük az élet az elmúlt időszakban. Időközben húsz év fölé értek, aminek kapcsán egy nagyszabású jubileumi koncertet is adtak, ezt magába foglalóan egy cd + dvd anyaguk is kijött. Mindezeken túl a rengeteg minőségi koncert mellett a közelmúltban főleg azért kapta fel őket a rock-metal média, mert egy kiadóváltás kapcsán a Grund Recordsnál kötöttek ki, akik segítségével egy újabb-, magasabb fokozatra igyekeznek emelni a zenekart és a hozzájuk kötődő tevékenységet.

Időközben a kiadónál napvilágot is látott az igen beszélő nevű, nyolcadik nagylemezük, az Újratervezés. Korábban a Rockmaratonon sikerült néhány kérdés erejéig elkapnunk Koppányt, interjúnkat már korábban olvashattátok, amiből sok minden kiderül a lemezről és a megjelenés körülményeiről, alább pedig az egy hete megjelent új nagylemezüket szakmáztuk ki egy kicsit.

Az album a már szinte jól ismert és elsőként kitett Nyár van végre című számmal kezdődik. A különböző közösségi médiákban sokan szóvá tették ezen szám kapcsán, hogy Rómeóék kezdenek elpopposodni, ám nincs szó ilyesmiről. Ez is rómeós rock ’n’ roll, csak egy kis üde, vidámabb, nyári feelinggel, ami néha amúgy sem árt ebben a komor rock-metal világban… Pont emiatt illik be tökéletesen ez a dal az Ukk & Roll Fesztivál himnuszának. Második számként az egyébként is másodikként megismert címadó Újratervezést hallhatjuk. Érdekes ez a tétel, hiszen kicsit magyarázós, ám ez nem vesz el semmit sem az értékéből, ráadásul ettől a daltól kapjuk meg tömören az egész albumot átfogó Ars Poeticát. Talán mindenkinek meg kéne hallgatnia ezt a tételt, hogy egy kis reményt adjon az újrakezdéshez, a szürke hétköznapokon történő reggeli ébredésekhez…

Mielőtt átugranánk oda, hogy miért is más, miért is újszerű és miért is újratervezett ez az album, azért előtte megemlítenénk, hogy akad itt több olyan tétel is, ami szinte tipikusan, megszokottan Rómeósnak mondható. Persze ez korántsem ledegradálás, ugyanakkor vannak olyan dalok, amik talán kevésbé fajsúlyosak az albumon – ebben lehet valamennyi személyes vonatkozás, simán megeshet, hogy neked, aki ezt olvasod, pont ezek a dalok ütnek majd be elsőre. Én ide tudom sorolni például a Még, még, még!-, a Jól vigyázz!– vagy a Rozsdás tálca című számokat. Míg előző kettő amolyan felszabadultabb, nőzabálós tétel, addig utóbbi inkább sikerkutatós, kitartásra nevelős, ám mégis bulizós, punkos dal.

A Keresek egy testet is szintén felismerhetően Rómeó Vérzik esszenciás nóta, főleg azzal az elsőre fülbemarkolós és ott rendesen megmaradó, kifejezetten dallamos és magasfekvésű refrénjével… Mindazonáltal a punkos dallamokra egy jó kanálnyi metalos riffelés is került, ráadásul témaügyileg is komolyabb, komorabb az előzőeknél. Talán saját vélemény, de ezt a számot is recepttel kéne kiváltani sokaknak. Lehet, hogy némiképp a rock ’n’ roll életmódra is reflektál a szöveg, ám az egyszerű fogasztó-, az egyszerű magyar polgár is megtalálhatja benne önmagát és talán a szeme is felnyílhat tőle.

Szintén szemlélet formálós, szem fülnyitogatós hangvételű zúzda az albumot záró Kell egy újabb Álom. Lehet, hogy párhuzamot lehet vonni e szám és korábbi Rómeó slágerek között, ám az Ördög megjelenítése itt valahogy másabb, sokkal mélyebb és gonoszabb, a dalhoz egyébként nem kevés plusz jelentést ad a hozzá készült szöveges videó is. Zeneileg enyhén rock ’n’ rollos, mégis inkább a szokatlan, töredezett, félhangos riffelése, ami meghatározó.

Ide társítható és talán a Keresek egy testet számmal kéz- a kézben kezelendő nóta az Örökké álom, ám talán ez már sokkal kevésbé mondható tipikusnak. Persze egy idő után beindul és a dirty feeling is adott, ám a számot mégis inkább a mélyen énekelt, szövegmondogatós stílusú, klubfüstös, bluesos atmoszféra határozza meg. Nagyon jól szól ez a dal és pont az előbb említett részekre ad feloldozást a kicsit kitörős, üvöltözős refrén, mely a tétel második felében kibővül és itt is csúcsosodik ki a leginkább. Tökéletesen eltalált nóta, ha lehetett volna szavazni, én ezt tettem volna ki elsőként beharangozónak.

Már az előző nóta is az album változatosságát mutatja, ám még csak ezek után jön például a Mindent megbocsájt, mely egy amolyan csatára készülős riff-sereggel indít, mely alá egy akusztikus, keleti hangulatokkal teletűzdelt gitártéma kúszik be, ami még később is visszatér. Szövegileg ezt a tracket is érdemes értő füllel hallgatni, a cím egyértelműen szembeállítható a mondanivalóval. Egyébként az albumot zárásaként ezen számnak egy akusztikus verziója is fölkerült, amolyan „extraként”, mely eléggé kellemes, megnyugvós légkört teremt, a mondanivaló pedig talán még jobban kiütközik, ráadásul az aláfestő kórus is nagyszerűen el van találva.

Aztán ott van még a Két X után, mely egy akusztikus gitár – zongora páros témával indít, utána bár kicsit beindul, a lassabb tempó végig megmarad. Talán e nótán belül hallhatjuk a Rómeó Vérzik történetének egyik legérzékibb gitárszólóját, mely a szám második felében is tovább folytatódik, ám kissé eldugva, melyre a szám végére újra ráépül a kezdeti akusztikus gitár – zongora duó témája, így egy kis keretes szerkezet is teremtődik. Persze egyértelműen a nemrégiben lezajlott 20 éves jubileumra reflektál a szám, ám összességében mégis inkább előre tekint.

Az Újratervezés a második album, melyet a somorjai vagányok trióban készítettek el és mondhatni közel tökéletes albumról beszélhetünk, ám, ha ezzel nem is ért mindenki egyet, az biztos, hogy a sajátos, rómeós stílus megtartása mellett innovatív, újító jellegű munkát sikerült Rómeóéknak kiadniuk a kezükből. Sokaknak nem sikerül, ám a Rómeó Vérzik 22 év után is maradandót tudott alkotni, amihez ez a pár sor pont idevág:

„Húsz év múlva nem biztos, hogy hallasz, /Húsz év múlva nem biztos, hogy látsz /Lehet, akkorra már nem lesz Föld és Ég, /De te akkor is emlékezni fogsz ránk.”

(A kiadó jóvoltából (alább) a teljes lemez is meghallgatható, ám a cikk végén az album megvásárlásának egyik lehetőségét is megtalálhatjátok. ?  )

Vásárlás: http://grundrecords.hu/romeo-verzik

Írta: Vágány Norbert

// //