fbpx

Samas

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatni valón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap + 1 speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

13242337_10205045191764340_1188915701_o

A hét zenekara: Samas

Műfaj: Modern metal / modern groove metal

Alakulás éve: 2009

Város: Budapest

A Samas zenekar esetében szinte egy családi „vállalkozásról” beszélhetünk. Kárász János (énekes) és Dániel (gitár) testvérek, míg a dobos poszton munkálkodó Lukács Szilvia a szívhez szólóan dörmögő Jani felesége, ráadásul ott van még a feszes basszus alapokat szolgáltató Gyura László is. A 2009-ben alapított budapesti brigád már 2 EP-t és egy nagylemezt tudhat maga mögött, utóbbi a zenekar nevét viseli. A banda 2009 óta egyre nagyobb- és nagyobb energiát fektet bele a koncertezésbe, nem kis sikerrel. Eddig nem csak hazai koncerteken és fesztiválokon mutathatták be magukat, de a határon túli magyar lakta területeken is hangoskodhattak már. Olyan zenekarok társaságában csaptak már bulit, mint például a Don Gatto, a Cadaveres, a Watch My Dying, ráadásul a Road zenekar 2017-es tavaszi turnéjának összes állomásán vendégeskedhettek. Az érthető, közérthető magyar szövegek mellé zenéjükben súlyos, mélytónusú, modern riffek társulnak, mindezeket együtt pedig egyedi köntösben igyekeznek megmutatni a nagyvilágnak.

Ehéten a Hét Zenekara rovat kérdéseinek megválaszolásából a banda minden tagja kivette a részét; velük készült interjúnkat alább olvashatjátok.

DSC_8854

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Szeretünk együtt lenni és zenélni. Szeretnénk közvetíteni azt az energiát, ami a zenénkből árad. Van mondanivalónk a körülöttünk lévő világgal kapcsolatban és ezt szeretnénk tudatni másokkal is. (Samas)

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Célunk, hogy Magyarország egyik meghatározó metal zenekarává váljunk és minél többször eljussunk a külföldi magyar és nem magyar lakta területekre is. Továbbá célunk még sok jó dal és klip készítése, sok-sok kreatív dolog megvalósítása, ami vár még ránk. Célunk semmit sem változott. (Samas)

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Nagy szerepe van a szövegnek a zenénkben, nem dominánsabb, mint a zene, de fontos alkotóeleme. Politikai és vallási dolgokat nem feszegetünk a dalainkban. A belső feszültségek kiadása és tolmácsolása a cél a rajongók felé. (Samas)

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Abszolút élőben érezzük jól magunkat. A koncerteken a stúdió hangzást szeretnénk visszaadni, a stúdióban pedig a koncertek energiáját átadni. Rajongóink szerint is koncert zenekar vagyunk, és ott érezhető igazán mi is az a SAMAS. (Samas)

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Bármilyen igényes zenére nyitottak vagyunk (amiben van torzított gitár hehehe). Egy-egy jó dal adhat inspirációt, bárhonnan is érkezik a fülünkbe. (Samas)

Szeretem az igényes, főleg a 90-es évek rap zenéjét és a modern jazz-t is. (Jani)

Más stílusból 1-1 dalt szívesen meghallgatok akár poppot is. (Szilvi)

A Blues-, a komoly- és az igényes mulatós zenét is szeretem (hehe). (Dani)

Jöhet a dark, goth, japán rock. (Laci)

Egy-egy jó dal adhat inspirációt bárhonnan is érkezik a fülünkbe. (Samas)

Miért érzitek fontosnak, hogy a legtöbb esetben magyarul énekeljetek a közönségeteknek? Szerintetek mi az, ami különlegessé teszi/ teheti és kiemelheti a Samast a hazai zenekarok dömpingjéből?

A magyar egy nagyon gyönyörű nyelv, ezen tudom a legjobban kifejezni magam és átadni a mondanivalómat a közönségnek. A legtöbb dalunk egyébként már angolul is kész van és felvételre vár. (Jani)

Mivel a zenénk egy mélyrehangolt, kemény hangzású metálzene, amihez érthető magyar szöveg társul, ezért úgy érezzük, hogy ez egy különleges dolog ebben a műfajban itthon. Nem az underground vonalban divatos angol szövegekkel dolgozunk, mégis kőkemény zúzós a zenénk. Így reményeink szerint egyre nagyobb réteget tudunk elérni a muzsikánkkal. (Samas)

Köszönjük!

Ehéten tehát Hét Zenekarának a budapesti Samast tettük meg. Alább a zenekar elérhetőségeit is megtalálhatjátok, ám előtte hallgassátok meg a 90-es évek nyári ízével visszaköszönő Samas féle Mr. President feldolgozást, a Coco Jumbot!

Facebook: https://www.facebook.com/samas.metal/

Youtube: https://www.youtube.com/user/danielsun323

‘Samas’ (2017)https://www.youtube.com/playlist?list=PLQVSx8mf6lx-SPKRHPs0yE_ZdWEUi_jy5

// //