fbpx

Rockmaraton 2019-Kiket nézhetünk meg hétközben?

 

Minden héttel, és minden nappal egyre közelebb kerülünk a júliushoz, ami nekünk metal rajongóknak határon innen (és egyre inkább túl) egyet jelent a Rockmaraton Fesztivállal, ahol egy hétig tényleg csak kemény fémzenét hallhatunk, metalra kelhetünk és térhetünk nyugovóra. Arról már nem is beszélek, hogy hidegebbnél-hidegebb söröket kortyolhatunk napközben a Duna-parton, este pedig a színpadok előtt, hiszen ezt már nélkülünk is tudjátok, nem igaz?

Ha már metal, és színpad előtti sörözés, idén igencsak bekeményített kedvenc fesztiválunk a fellépők tekintetében, tényleg le azokkal a kalapokkal a szervezők előtt, hiszen ismét mindent beleadtak a szervezésbe, hogy nekünk csak bulizni kelljen, és hogy nem törődve semmivel jól érezzük magunkat. Egy ideje már nem is fedi titok homálya a fellépők (már-már páratlanul nagy) listáját, így majd’ egészen biztos, hogy mindenki megtalálja a zenei számításait, vagy ami még jobb, számos új banda zenéjével fog szorosabb ismeretséget kötni.

Tudjuk jól, és ismerjük az érzést: úgy teljes a fesztivál, ha kapunyitástól bontásig, azaz az utolsó percekig élvezzük ki az egyhetes rock-nyaralást, ám azt is tudjuk, hogy sajnos a munkahelyi főnökök nem túl elnézőek, ha fesztiválozásról van szó, vagy esetleg egyéb kötelesség szólít minket, és nem tudunk végig maradni. A Rockmaraton Fesztivál hosszú ideje gondol azokra, akik csak a hétvégi napokra, esetleg a hétköznapi programokra tudnak csak ellátogatni, így idén is három fajta bérlet közül tudtok válogatni: teljes hetibérlet, 3 napos hétköznapi bérlet, illetve 3 napos hétvégi bérlet.

Szerkesztőségünk ezúttal arra gondolt, összeszedi Nektek, hogy utóbbi két bérlettípussal kinek a bulijait tudjátok megtekinteni, hátha ezzel hozzájárulhatunk a lassan már esedékes programtervezéshez. Napi bontást/fellépőlistát ugyan találtok a fesztivál hivatalos honlapján is, mi azonban néhány mondatban ajánlást is fűzünk a programokhoz. Első körben nézzük, mi mindennek lehetnek a részesei azok, akik a hétköznapi bérlet mellett teszik le a voksukat:

Ugyan az igazi esszencia csak kedden kezdődik, de azt javasoljuk, ha teheted, akkor a nulladik napot se hagyd ki, ugyanis alapozásként nem kevesebb, mint 14 (!) hazai, feltörekvő csapat buliját csípheted el, akik egészen biztosan teljes erőbedobással fognak igyekezni, hogy méltóan elstartoljon a fesztivál! Külön-külön akár csak néhány mondatban is komoly kihívás lenne akármelyikőnknek, így csak felsorolnánk őket (előzetesen megismerkedni velük, belehallgatni a zenéjükbe több, mint ajánlott!): Ayahuaska, Band in the Pit, Born Again, Jolly Jackers, Misfit River, Morhord, Pentele Ska Club, Pop Mockup, Ragadozók, Raza-Loca, Rockbox, The Morning Star, Warchief, Wrong Side

 

 

 

A keddi nap már mindenki számára meghozza majd a várva várt reményeket, hiszen elég erős indításnak lehetünk majd a fültanúi itthoni, és nemzetközi felhozatal szinten is! Délutántól már a szimfonikus, dallamos metal Ideas fokozza a kedélyeket, ahol bemutatkozik a csapat új énekesnője, Király Anna, utánuk pedig a Tales of Evening melegíti a HammerWorld nagyszínpadát, mielőtt 20 órától az amerikai legenda, a Metal Church hozza el a legnagyobb nótáit, újra Mike Howe énekessel a fedélzeten! Ezután azt is mondhatnék, hogy némileg fantasy világba repülünk, hiszen az amerikai fiúkat a Gloryhammer, majd az utánuk következő Rhapsody váltja, utóbbi egészen éjjel egy óráig nyúzza majd a húrokat – Luca Turilli ÉS Fabiol Lione közreműködésével IS!

Ha úgy érzed, ezt a felhozatalt éppen nem neked találták ki, akkor egy pillanatig se csüggedj, inkább látogass át a többi színpadhoz, hiszen ott is jobbnál jobb fellépők várnak, különböző műfajokból. Ha a Barba Negra Nagyszínpadot célzod meg, készülj a nagy taréjokra, hiszen aznap ezen a színpadon a punkoké lesz a főszerep! Délután az orosz Purgen fogja előkészíteni a terepet, majd utánuk a Booze&Glory, illetve The Casualties performanszára edzheted a nyakizmokat! Levezetésnek utánuk a Prosectura legénysége köszön be újra a Szalki-szigetre, hogy megalapozza a folytatást. Igen, folytatást, hiszen utánuk nem kisebb név lép színpadra, mint a punk-veterán The Exploited, akik újra elhozzák itthonra is a hamisíthatatlan műsorukat, őket pedig a Hétköznapi Csalódások búcsúztatja.

Ha inkább keményebb zenékre vágysz, akkor az Aréna sátor lesz nálad a befutó, hiszen már délután négytől az Archaic zenéjére rázhatod a fejed, mielőtt olyan nevek szednék le az arcod, mint a Kill With Hate, Gutted, vagy az Angerseed. Az este előrehaladtával aztán egre jobban bekeményítünk, hiszen a Dying Fetus, és a Vader is színpadra lép, levezetésnek pedig a brazil amazonokból álló csajos, de korántsem puhány Nervosa bulijára engedheted ki a maradék gőzt magadból!

Természetesen a Metal.hu sátor is tárt karokkal fogad, ahol már kora délutántól fog szólni a muzsika a következő fellépők által: Csók és könny, Lovecrose, Angelseed (HR), Éhenkórászok, Odpisani (SI), Nemecsek, Counter Clokwise, Macskanadrág, Fegyelmező Részleg. 

SZERDA:

A keddet, és az első napot kipihenve szerdán folkosabb vizek felé evezünk, legalábbis a Hammerwold színpadon, hiszen a Kylfingar-Niburta-Dalriada kombóval vethetjük bele magunkat a késő délutáni-esti műszakba, este tíztől pedig igazi táncos mulatság van kilátásban a Finntroll által. Éjféltől az Eluveitie lép színpadra, akiknek már nem ismeretlen terep a Rockmaraton, így újra ellátogatnak hozzánk, síppal-dobbal-nádihegedűvel, és az új album bemutatójával (de ha minden igaz, a nosztalgikus Slania album is elő fog kerülni!).

A Barba Negra nevét viselő, második nagyszínpad ezen a napon kizárólag a hazai fellépők terepe lesz, méghozzá a fiatalabb generációé, így a Nova Prospect, Dorothy, Leander Kills, Depresszió, Road, AWS bulijára tombolhatunk, ha az anyanyelvünkön szóló nóták jobban vonzanának. (Hozzátesszük, ha mindkét színpadon találunk kedvünkre valót, akkor a legtöbb esetben néhány lépéssel átsétálhatunk egyik helyről a másikra! 🙂 )

Az Aréna idén a keményebb irányzatok otthonául fog szolgálni, és ahelyett, hogy túlzottan elkezdenénk bizonygatni, lássuk, szerdán kiket köszönthetünk benne: Hatvan City HC, Dirty Dawn, Tisztán a Cél Felé, Liberal Youth, Social Free Face, Siberian Meat Grinder (RU), RISE OF THE NORTHSTAR (FR) TERROR (US), DON GATTO.

Természetesen a Metal.hu sátorban ezen a napon is (ahogy minden nap) már ebéd után indul a daráló, nézzük csak kik várnak minket aznap: Phrenesis, Rumproof, Isatha, Leecher, Borders of Byzantium, Tiansen, Phrenia, Burnout, New Friend Request – úgyhogy lesz itt is modern metal, melodic metal, folk, és stílusok egész kavalkádja, érdemes megnézni a fiatalokat is!

Mit ne mondjuk, nem gyenge felhozatal!

CSÜTÖRTÖK:

Úgy tartják, attól szép ez a világ, hogy változatos, és mi is mások és mások vagyunk. Igen ám, és nem kivétel ez alól a zene sem, sőt a Rockmaraton felhozatala sem! Csütörtökön kissé komorabb hangulatvilág köszön ránk, ami persze nem azt jelenti, hogy mi is azok leszünk, sőt! Hogy is lehetnénk, amikor a sötétebb irányzatok mellett olyan hazai csapatok tolnak le egy-egy bulit, mint az Alcohol, Cool Head Clan, Junkies, Kalapács, Ossian, Zorall! Természetesen előzőleg nem rájuk céloztunk, hanem a Hammerworld nagyszínpadán megforduló bandákra. Délután a tatabányai Agregator melegít be, akiket talán senki olyannak nem kell bemutatnunk, aki kicsit is jártas a hazai fellépőkben, azon belül is a death metal irányzat képviselőiben! Utánuk a gótikus metalban utazó, a Rockmaratonon már már veteránnak számító Nevergreen alapozza meg a hangulatot a finn Wolfheart legénységének, akiket az Insomnium, majd a Paradise Lost követ. Huhh, már a listát is szinte hidegrázós volt leírni, hát még élőben milyen lesz? Ha ott leszel, első kézből fogod megtudni! 😉

A sötét hangulat az Aréna színpadán is fokozódni fog, hiszen nemzetközi színtérről a Carach Angren (NL), MGLA (PL), MARDUK (SE) fogja borzolni a lelkünk kedélyeit, olyan hazai nevek mellett, mint az Ahriman, Andartar, Perihelion, Sear Bliss, Bornholm, Christian Epidemic. Ezek mellé kelleni fog némi folyékony lélekerősítő, ugyebár?

Ne feledkezzünk el természetesen mindemellett a Metal.hu sátorról sem, ami szintén erős felhozatallal kecsegtet. Mudfield, Dreamgrave, Reason, Doomas (SK), Echonald, Rebel, Vesztegzár, Stress, Dying Wish! Leírni sem rövid, hát még izomláz nélkül végigtombolni!

 

Nekünk a hétköznapi felhozatal is nagyon erősnek tűnik, és még nem is beszéltünk a hétvégéről, ami szintén komoly nevekkel fog folytatódni, ám erről majd egy későbbi ajánlónkban adunk hírt. Ha tetszik ez a felhozatal, és hétfőtől csütörtökig tudsz részese lenni a fesztiválnak, akkor célszerű már most végiggondolni magadban, hogy melyek azok a csapatok, akikről biztosan nem akarsz lecsúszni. A pontos időbeosztást megtalálod a fesztivál honlapján, és célszerű, ha minél előbb beszerzed a bérletedet is!

Találkozzunk a színpadok előtt!

 

 

// //