fbpx

ROCKMARATON 2017 – Kit nézzünk meg az 1. napon?

15327345_10155464553766521_811722810673252682_nAkármit is mondunk, a Rockmaratonon találhatjuk meg bárki számára elfogadható áron a szívünkhez legközelebb álló rock/ metal/ punk bandákat. Bár az emberek ízlése különböző, a szórás nagy, itt punker, rocker és metalos is egymásra és önmagára találhat.

A tavalyi 10 napos hosszúság talán túllövés volt és a Megadeth-botrány sem segítette elő a fejlődést, néhány hatalmas sóhajtás után a vezetőség-szervezőség úgy döntött, hogy tovább viszi ezt a nagyszerű fesztivált és színpad- és fellépőügyileg némiképp megfogyva bár, de törve nem, folytatja tovább a Rockmaratont. A rajongók, a szakmabeliek, a zenekarok, az ország acélszíveinek nagy örömére!

A héten kikerülő beharangozókban az egy hét múlva megrendezésre kerülő, 5+1 napos családias zsúr egyes napjainak fellépői közül szemezgetünk, hiszen kezdő-, de gyakorlott fesztiválozóként sem mindig könnyű kitalálni, hogy mit is nézzünk meg, kiket is hallgassunk meg. Bár a Rockmaraton a bulizásról, az önfeledt szórakozásról, az italmámoros nappalokról és éjszakákról is szól, ne feledkezzünk meg arról, hogy a szervezőség idén is rengeteg különleges, vagy épp mainstream, de a legtöbb estben mindenképp színvonalas és keménynél-keményebb bandákkal készült a számunkra. Így aki a bulizással szeretné egybekötni a minőségi zene-csodálást, az itt megteheti. Nem törekszünk a teljességre, a saját ízlésünkhöz igazodva, ám másokét is figyelembe véve igyekszünk bemutatni fellépő bandákat, reméljük, segítünk ezzel megtervezni a ’maratonos napjaitokat!

Folytassuk az 1. nappal!

Bár vannak itt bőven más bandák is, így talán mindenki megtalálja a számítását, azért a Rockmaraton szervezősége az 1. napra alapvetően egy Folk Metal napot hozott össze. Bár e stílus hype-ja talán már nem olyan nagy, mint pár évvel ezelőtt, mégis ezrével akadnak hozzánk hasonló hívek. No de lássuk is, hogy szerintünk (!) kit érdemes meglesni az első napon.

Kezdjük is a délután fél öttől fellépő Kylfingarral. Bár sokak felszínes gondolkodásában vicces lehet a banda neve, azért itt sokkal többről van szó. Az együttes megtalálta azt az egyetlen rést (najó, azért akad még egy-kettő belőle…), ahol a magyar és a viking történelem összevonható. A Kylfingar szóval megegyező magyar kölpény kifejezés egy-, a magyar néphez csatlakozott, skandináv eredetű népcsoportra utal, akik a Kárpát-medencében telepedtek le. Történelmileg bizonyított, hogy Taksony-, majd Géza fejedelem letelepítette ezt az északi néptöredéket a Kárpát kereten belül, első sorban határőrizeti okok miatt. Fő bizonyíték erre, hogy Géza fejedelemnek szakirodalmilag bizonyítottan viking eredetű udvari őrizete is volt. Aki ennek nem hisz, az csak keressen rá, illetve nézzen utána a könyvtárakban… A ma Szerbiában található Kölpény település, vagy az archaikus mezőségi népzene és néptánc szempontjából is fontos, erdélyi Mezőkölpény is a néptöredék egykori jelenlétére utal… Bár maga az együttes ezt a súlyos történelmi hátteret a modern folk metalos követelményekhez mérten őrzi, azért szövegeikben fellelhető a dicső múlt. Alapításuk 2012-re tehető, első albumuk a 2014-es évben jelent meg. Bár zeneileg eléggé tömör, darálós a hangvételük, amit sokszor nehéz jól hozni élőben, reméljük bizonyítanak számunkra is a ’maratonon!

A 2010-ban alapított Niburta mára már rengeteg mindenen keresztül ment. 2012 őszén kiadtak egy sokak/ sokunk számára stílusteremtőnek számító albumot, amivel nem is keveset turnéztak. Akusztikus és metalos koncertek mentek le egyaránt külföldön és belföldön is. Ugyanakkor a kezdeti lelkesedés megtört… Egy félresikerült djentes/ metalcoreos próbálkozás után a banda vezetősége végül a kezdeti Niburta-stílus mellett döntött, így megtartották az ősi, magyar,  moldvai, keleti, balkáni népzenét a metalcoreos darabolással vegyítő hangvételüket. Korábban, még a 2012-es Scream from the Eastet követően kijött egy három számos EP-jük ReSet néven. Reméljük ezt hamarosan egy újabb-, akármilyen hanghordozó követi, már nagyon várjuk! Megérdemelnék, hogy a hazai-, de inkább a külföldi Folk Metal zenekarok legnagyobbjai közé is beférkőzhessenek!

Talán a soproni Dalriadat senkinek nem kell bemutatni… hazánk zászlóshajójáról beszélhetünk, legalábbis a népzenét a metallal vegyítő bandák körében. Azért az nem semmi, hogy a soproni bridgád mára már nyolc stúdióalbumot, egy demot, egy válogatás lemezt és egy akusztikus albumot tudhat maga mögött. Az eredetileg 1998-ban alapított folk-fogat elmúlt évei különösen sűrűnek bizonyultak, hiszen 2015-ben megjelentették legutolsó albumukat (Áldás), ám ezzel nem elégedtek meg, még ugynazon évben kihoztak egy válogatás lemezt (Mesék, Álmok, Regék), tavaly pedig egy akusztikus átiratokkal teli munkájuk látott napvilágot (Forrás), ráadásul emellett legújabb stúdióalbumuk is készül, mely előreláthatóalg ősszel fog megjelenni Újkenyér hava címmel. Nem szabad elmenni amellett sem, hogy a Dalriada az elmúlt években bejárta Európa valamennyi országát, ráadásul idén az egyik legnívósabb metal fesztiválon (70000 tons of Metal – A Karib-tengeren) is bemutatták a magyar virtust.

A következő két banda enyhén kilóg a folk-sorból, ugyanakkor említésre nagyon is méltók. Legszívesebben az ereimet vágnám, mivel a Watch My Dying a Dalriadaval egy időben játszik… No de aki a népzenés vonalat kevésbé kedveli, annak kötelező megnéznie a WMD-t. A múltszázad végén esztergom környéki fiatalokból alakult brigád egyfajta keverék zenét játszik melyben egyaránt jelennek meg thrash, death elemek és az egész sound egy különleges, extrém ruhát visel magán. Számaikat még egyedibbé teszik Veres Gábor énekes szövegei. A kissé elborult arcok ezidáig 3 nagylemezt és 5 EP-t jelentetett már, meg legutóbbi tavaly jött ki 4.2 címmel.

A felvidéki Somorjáról eredeztethető Rómeó Vérziket szintén keveseknek kell bemutatni, hiszen hazai viszonylatok között egy ismert és kedvelt bandáról van szó. A punkos, rock ’n’ rollos, heavy metalos muzsikát csapató brigád legutolsó lemeze még 2013-ban jelent meg A három… címmel, akkor még az Edge Records gondozásában, korábban még 6 nagylemezük teremtődött. Nemrégiben nagy visszhangot okozott, hogy sok év után az Edge Recordstól a GrundRecordshoz igazoltak át, legújabb, a beszélő című Újratervezés nagylemezük már náluk fog kijönni. Aki egy kis önfeledt, bulizós zúzásra vágyik, az feltétlenül látogasson el a koncertjükre a ’maratonon!

A Feröer-szigetek legismertebb bandájának számító Tyr kapcsán visszakanyarodunk a folkos vonalhoz. Az 1998-ban alakult banda 7 nagylemezt tudhat maga mögött, mindegyiken egyarán erős, népzenével kevert heavy metal számokkal. Nevükből eredően a viking témákat is feldolgozó csapatot már csak azért is érdemes megtekinteni, mert a Dalriada dobosa, Rieckmann Tadeusz már egy jó ideje segíti ki őket a bőrök mögött, így ezt az elég komoly zenei tudással bíró srácot kétszer is megcsodálhatjuk a színpadon!

A Firkin mellett hazánk leghíresebb ír-punk csapata, a mainstream zenéket kedvelők körében is nagy sikereket arató Paddy and the Rats szintúgy alap bandának számít itthon, de a rengetek külhoni koncert után már lassan külföldön is. Az enyhén popos beütésű, de mégis keményen, rockosan odacsapó muzsikát toló hatos fogat eddig 5 nagylemezt tudhat maga mögött. Az igényes, de mégis sokakat megosztó, 2015-ös Lonely Hearts Boulevard után idén adták ki legújabb hanghordozójukat Riot City Outlaws címmel, melynek a méltán híres Cameron Webb volt a producere.

Az este fő attrakciójának számító finn Amorphis 23:40-es kezdéssel fog fellépni a Hammerwolrd nagyszínpadon headlinerként, az este leghosszabb játékidejével, közel 1,5 órás koncertet hallhatunk majd. Az immáron a 27. évét taposó Amorphisban a kezdetektől már csak a két gitáros, Esa Holopainen és Tomi Koivusaari van jelen, ám az aranytorku Tomi Joutsen is már 12 éve tagja a csapatnak. A kifejezetten egyedi stílussal bíró brigád már 12 albumot tudhat maga mögött, és bár a nagyérdemű szerint voltak sekélyesebb tételeik is, az biztos, hogy a 2015-ös Under the Red Cloud még máig is bitangerős lemeznek számít. Reméljük minél több dalt hallhatunk majd erről az albumról a régi klasszikusokkal egyetemben. Találkozzunk az első sorokban!

Azért nem szabad megfeledkezni a többi bandáról sem, valamint arról, hogy ez a nap egy mini punk ünnep is. Alább láthatjátok a további fellépő bandákat; reméljük segítünk abban, hogy tartalmasan teljen a Rockmaratonunk.

További fellépő zenekarok: Rózsaszín Pitbull, Samas, Dystopia, Linx, Derkovbois, Böiler, Fegyelmező Részleg, Virrasztók, Total Chaos, Acidez

Honlap: http://www.rockmaraton.hu

Facebook: https://www.facebook.com/rockmaraton/?fref=ts

Esemény: https://www.facebook.com/events/1301910849881048/?fref=ts

19092712_10156181137636521_3066966060282008123_o

 

Írta: Vágány Norbert

// //