fbpx

ROCKMARATON 2017 – Kit nézzünk meg a 3. napon?

15327345_10155464553766521_811722810673252682_nAkármit is mondunk, a Rockmaratonon találhatjuk meg bárki számára elfogadható áron a szívünkhez legközelebb álló rock/ metal/ punk bandákat. Bár az emberek ízlése különböző, a szórás nagy, itt punk, rocker és metalos is egymásra és önmagára találhat.

A tavalyi 10 napos hosszúság talán túllövés volt és a Megadeth-botrány sem segítette elő a fejlődést, néhány hatalmas sóhajtás után a vezetőség-szervezőség úgy döntött, hogy tovább viszi ezt a nagyszerű fesztivált és színpad- és fellépőügyileg némiképp megfogyva bár, de törve nem, folytatja tovább a Rockmaratont. A rajongók, a szakmabeliek, a zenekarok, az ország acélszíveinek nagy örömére!

A héten kikerülő beharangozókban az egy hét múlva megrendezésre kerülő, 5+1 napos családias zsúr egyes napjainak fellépői közül szemezgetünk, hiszen kezdő-, de gyakorlott fesztiválozóként sem mindig könnyű kitalálni, hogy mit is nézzünk meg, kiket is hallgassunk meg. Bár a Rockmaraton a bulizásról, az önfeledt szórakozásról, az italmámoros nappalokról és éjszakákról is szól, ne feledkezzünk meg arról, hogy a szervezőség idén is rengeteg különleges, vagy épp mainstream, de a legtöbb estben mindenképp színvonalas és keménynél-keményebb bandákkal készült a számunkra. Így aki a bulizással szeretné egybekötni a minőségi zene-csodálást, az itt megteheti. Nem törekszünk a teljességre, a saját ízlésünkhöz igazodva, ám másokét is figyelembe véve igyekszünk bemutatni fellépő bandákat, reméljük, segítünk ezzel megtervezni a ’maratonos napjaitokat!

Folytassuk a 3. nappal!

Csütörtökre már minden bizonnyal teljes gőzerővel fog robogni a fesztivál, mindenkinek meglesz a kedvenc lángososa, meg a megszokott kis társasága, esetleg az új barátai, akikkel bele tudja magát vetni az aznapi koncertezésbe… Ismét nagyon színes lesz a felhozatal, az ordenáré punktól a merengős doom/depresszív metalig. Mindenképpen az ellentétek napja lesz, lássuk csak, hogy miért!

A magyarok közül mindenképp figyelmetekbe ajánlanánk az elmúlt években nagyon közkedveltté vált stoner Apey and the Pea-t. Aki szereti a súlyos riffeket és a doomos hangulatot, mindenképp ott a helye a HammerWorld Nagyszínpad este hétórási nyitányán!

A doomos, gótos, sötétebb hangulat ezután sem oszlik majd a nagyszínpad elől, következik a Moonspell. A portugál csapat a régebbi, eleinte black metalból kibontakozó, keményvonalas farkasos-gótos-teliholdas vonalból már kicsit ugyan lazított, és egy kicsit poposabbá (értsd: emészthetőbbé, fülbemászóbbá, kevéssé rideggé) vette a formát. Mindenképpen érdemes megnézni a zenekar produkcióját régi és új rajongóknak is, minden bizonnyal előkerülnek olyan régebbi nagy slágerek is, mint a Vampiria és az Alma Mater is, sőt a tavaszi turnéjuk főként az Irreligious album dalai köré épült, így biztos izgalmas koncert vár mindenkire!

Az Apey és a Moonspell zenéje szinte bulisnak számít a soron következő Katatonia-hoz képest.  A szintén nagyon mély múltra visszatekintő (1991 óta 11 nagylemezt adtak ki) svéd zenekar elhozza nekünk a síri hangulatot és a halottasházi melankóliát. Kíváncsian várjuk, hogy fog a zenekar zenéje élőben hatni, aki fogékony az ilyesmire, okvetlen nézze meg, igazi kuriózumnak számítanak mostanság!

Természetesen nem a feketéé és a sírásé lesz a teljes nap, és nem muszáj mindenképp a külföldi sírásókra hagyatkoznunk. Érkezik még Olaszországból a ska-punkot játszó, Rockmaratonon már korábban is bemutatkozó és nagy sikert arató, tízéves Talco! Erre aztán lehet táncolni, tarajos punkokkal együtt vidámkodni. Az olasz slágereken nevelkedett srácok nagyon vidám zenét csinálnak, első hallásra is bármelyik dalukat együtt lehet énekelni, és garantáltan önfeledt mosolyt fognak csalni mindenki arcára.

A második, Tetovált Állatmentők Nagyszínpadon tovább folytatódik a mulatság a Hétköznapi Csalódások tolmácsolásában. A múlt évezredből ránkmaradt (de részben aktuális) punkzenekar a műfajhoz képest kidolgozott témákkal, vicces dalszövegekkel, és szuper rézfúvósszólamokkal fog a színpadon szórakoztatni. Biztosan felcsendülnek olyan (enyhén politikailag inkorrekt dalok), mint a Commandante, Ostoba, Ein Zwei Drei  és a többi klasszikus. Kötelező pipa a fesztiválon.

Mindenképp figyelmetekbe ajánljuk a korábban az oldalon már szerepelt Agregator zenekart – aki vevő a göteborgi metalra magyar tolmácsolásban, lemaradt róluk tavalyelőtt, vagy túl későnek találta a tavalyi időpontot, mindenképp vonuljon délután 5 órakor a a BP Underground Pit-be és csápoljon, headbangeljen együtt – mi biztosan ott leszünk!

Szintén megjelent már az oldalunkon a 19.10-kor Pitben színpadra lépő Magor. A srácok eleinte e Tankcsapda előtt történő előzenekarkodással építették rajongótáborukat, ám a 2015-ös nagylemezükkel már teljes mértékben saját tollaikkal ékeskedhetnek – a jászberényi metalcore csapat megszerettette magát a hazai coreszívekkel. A zenekar jelenleg 2 EP-vel és egy nagylemezzel jelentkezik, és minden bizonnyal már megszületett a fejekben a következő korong gondolata. Még egy, amit csak ajánlani tudunk a ‘Pit programjából!

Igyekeztünk szemezgetni, és csupán egypárat bemutatni a csütörtöki Rockmaraton fellépőkből, reméljük, örömötöket leltétek, és esetleg találtatok valami újat a cikk olvasása közben. A felhozatal természetesen sokkal több érdekességet rejteget magában, mint amennyit itt fel tudtunk sorakoztatni, így ajánljuk figyelmetekbe a fesztivál honlapjának és az ott megtalálható részletes programnak a lecsekkolását!

További fellépők: Kretens, Nevergreen, Hatóságilag Tilos, Prosectura, Red Swamp, Uzipov, AWS, Cadaveres, Téveszme, Ann my Guard, Time Bomb.

Honlap: http://www.rockmaraton.hu

Facebook: https://www.facebook.com/rockmaraton/?fref=ts

Esemény: https://www.facebook.com/events/1301910849881048/?fref=ts

// //