fbpx

ROCKMARATON 2017 – Kit nézzünk meg a 0. napon?

15327345_10155464553766521_811722810673252682_nAkármit is mondunk, a Rockmaratonon találhatjuk meg bárki számára elfogadható áron a szívünkhez legközelebb álló rock/ metal/ punk bandákat. Bár az emberek ízlése különböző, a szórás nagy, itt punk, rocker és metalos is egymásra és önmagára találhat.

A tavalyi 10 napos hosszúság talán túllövés volt, és a Megadeth-botrány sem segítette elő a fejlődést, néhány hatalmas sóhajtás után a vezetőség-szervezőség úgy döntött, hogy tovább viszi ezt a nagyszerű fesztivált és színpad- és fellépőügyileg némiképp megfogyva bár, de törve nem, folytatja tovább a Rockmaratont. A rajongók, a szakmabeliek, a zenekarok, az ország acélszíveinek nagy örömére!

A héten kikerülő beharangozókban az egy hét múlva megrendezésre kerülő, 5+1 napos családias zsúr egyes napjainak fellépői közül szemezgetünk, hiszen kezdő-, de gyakorlott fesztiválozóként sem mindig könnyű kitalálni, hogy mit is nézzünk meg, kiket is hallgassunk meg. Bár a Rockmaraton a bulizásról, az önfeledt szórakozásról, az italmámoros nappalokról és éjszakákról is szól, ne feledkezzünk meg arról, hogy a szervezőség idén is rengeteg különleges, vagy épp mainstream, de a legtöbb estben mindenképp színvonalas és keménynél-keményebb bandákkal készült a számunkra. Így aki a bulizással szeretné egybekötni a minőségi zene-csodálást, az itt megteheti. Nem törekszünk a teljességre, a saját ízlésünkhöz igazodva, ám másokét is figyelembe véve igyekszünk bemutatni fellépő bandákat, reméljük, segítünk ezzel megtervezni a ’maratonos napjaitokat!

Kezdjük rögtön a 0. nappal!

Azt nem lehet mondani, hogy ne gondolnának a regionális bandák erősítésére, hiszen a július 10-én megrendezésre kerülő 0. napot a fesztiválnak 3. éve helyet adó Dunaújváros bandáinak szentelik. A napra bárki beléphet, előreváltott hétköznapi-, 6 napos, illetve VIP bérlettel, valamint 1. napra érvényes napijeggyel lehetséges a bejutás, emellett, aki csak a dunaújvárosi brigádokra kíváncsi, az a helyszínen 2000 forintért válthat belépőt. No de nézzük, hogy kiket érdemes meglesni!

Ott van például rögtön a délután negyed ötkor kezdő Misfit River. A zenekar 2013-ben először instrumentális formációként indult, ám 2016 második felében Dobos Andorral (énekes), valamint Varga Róberttel (gitáros) vált teljessé a mai felállás. Korábban jelent meg egy ingyenesen letölthető instrumentális anyag, ugyanakkor az új tagokkal már friss erővel láttak neki tavaly októbertől a stúdiómunkálatoknak. A banda egyébként enyhe HC-s beütésű Death Metalt játszik, érdemes meghallgatni például az alábbi Between the Lines című számukat:

Még talán náluk is durcább, vadabb és harapósabb, idegszálörlős, derékból headbangelős Death Metalt tolnak az immáron hét éve működő Lycanthropia tagjai. Nem kímélik a nyakcsigolyákat és a hangszálakat kifejezetten gonosz zenéjükkel, így abban biztosak lehetünk, hogy lesz bőven lilafolt, izzadságszag és szédülés! Hallgassátok csak ezt meg és abban biztos vagyok, hogy ott lesztek a koncertjükön, ráadásul még ültötökben is bólogatni fogtok! :

Aztán lesznek itt olyanok, akik szinte már öreg harcosoknak számítanak. A 10 éve alakult, Wrong Side of the Wallból Wrong Side-á rövidült banda veteránnak számít a dunaújvárosi zenekarok körében. Már egy ideje új hanganyagok fölvételén dolgoznak, az előzetesen kicsepegtetett Tör című számból kifolyólag már teljesen magyar nyelven fogjuk kapni a modern, melodikus metal muzsikát. Muszáj elmesélnem velük kapcsolatban egy személyes történetet; 2011-ben, egy azóta megszűnt, akkor még Várpalotán megrendezett fesztiválon töltöttem az iskola utolsó napjait. Egyik reggel félig még a tegnapi alkoholmámorommal karöltve üldögéltem az egyik kis sátorban, amikor is a színpadra fehér inges, fekete nyakkendős srácok jöttek föl. Gondoltam is, hogy ezek nem normálisak, ilyen időben, így kiöltözni…! No de az ő dolguk… Aztán ezek az üzletemberek lerobbantották a fejünket, nem is bírtam ülve nézni őket, rögtön elfelejtettem a másnaposságomat és fölálltam, majd elismerően bólogattam muzsikájukra. Azóta bírom a Wrong Sideot. Bár a kiöltözős koncepció, ahogy én látom, már elkopóban van, de erejük és muzsikájuk mit sem változott. Facebook oldalukon bővebben olvashattok a történetükről, így itt nem szaporítom tovább a szót, gyertek el, lessétek meg őket!

A Band in the Pit hallgatása alatt már kissé más zenei vizekre evezhet az ember. Az instrumentális formáció a stoner rockot cseppett sem tipikus zenei elemekkel keveri és nem is kicsit pszichedelikusan adja elő. Aki fogékony az ilyen jellegű muzsikára, az feltétlenül lesse meg őket és hallgassa meg-, legtöbb esetben 10 perc fölé nyúló számaikat. Érdemes velük próbálkozni, ha a sok zuzamara között szeretnénk egy kis elszállást is tapasztalni. A 2010-től működő együttes azóta már egy nagylemezt és egy EP-t is kihozott, mindegyik meghallgatható a Youtube-on, itt pedig álljon egy kis pihenésként a Slightly Modified című számuk:

Aki ez után egy kis üde heavy-power metalra vágyik, az feltétlenül lessen be (/ vissza/ maradjon bent) a sátorba(n) 20:45-kor, ugyanis a Ragadozók tagjai fogják nyúzni a húrokat és a hangszálakat. Bár hatásaik egyértelműek, azért kellemesen el lehet mulatgatni rájuk. Talán a 0. napon fellépő bandák egyik legidősebbikéről beszélhetünk, ugyanis alapításuk 2002 júniusára tehető. Bár nem kevés tagcserén túl vannak már, folyamatosan, lendületesen és szenvedélyesen játszák a szívükhöz közel álló acél-zenét.

Aki bírja a crossover dolgokat, annak érdemes próbálkoznia a fél 10-kor színpadra lépő Ayahuaska-val, ugyanis ők a metalcoret hip-hoppal keverik egy egésszen érdekes raprock formációt létrehozva. Mindig mindenkinek van hova fejlődni, ám ezekben a srácokban valahol meg van az a plusz ami kiragadhatja őket, csak elő kell kergetni. Mindenesetre az biztos, hogy érdekes és üde színfolt lesznek a sok-sok zúzdász között.

Talán a legismertebb és a legjobban várt ’újvárosi csapat a manapság oly közkedvelt ír-punk zenében utazó Jolly Jackers lesz. A 2013-ban alakult banda már egy kislemezt és két nagylemezt tudhat maga mögött, a Paddy and the Rats és a Firkin melletti vendégeskedésen túl önálló koncerteket és turnékat tudhatnak maguk mögött itthon és külföldön is. Bár ez a stílus manapság nagyon megy, lassan a hazai hasonszőrű bandákkal már Dunát is lehetne rekeszteni, ám a Jolly Jackers a lehetőségekhez mérten igyekszik az autentikus ír népzenét, valamint az ír-punk hagyományokat sajátos köntösben előadni. A hattagú formáció pontban este 11-kor fog kezdeni, a (s)öröm, az önfeledt szórakozás és kocsmahangulat pedig már most garantált!

A ’Jackers után közvetlenül porondra ugró Warchief amolyan sludge-os, groove-os, HC-s muzsikát játszik. Bár a többi tag se semmi, azt mindenesetre érdemes megemlíteni, hogy gitárusok az a Janó Misi, akit az Ektomorf mellett a Neck Sprainből, valamint a Magma Riseból is ismerhet a nagyérdemű.  Legyetek ott és hallgassátok meg őket, most viszont melegítsünk együtt a szűk négy perces Eight Minutes-el!

Ne feledjétek, mi csak ajánlunk és szemezgetünk a fellépő bandákból, deti döntitek el, hogy kit néztek meg, a koncerteken ti lesztek ott! Reméljük ott találkozunk és koccintunk!

További fellépő zenekarok: Neutrino Fudge, Godkings, Raza Loca, Slower, Morhord, The Morning Star, Rodinia, Born Again, RockBox

Honlap: http://www.rockmaraton.hu

Facebook: https://www.facebook.com/rockmaraton/?fref=ts

Esemény: https://www.facebook.com/events/1301910849881048/?fref=ts

18620806_10156119530771521_5388509032827326744_o

Írta: Vágány Norbert

// //