fbpx

ROCKMARATON 2017 – Kit nézzünk meg a 4. napon?

15327345_10155464553766521_811722810673252682_nAkármit is mondunk, a Rockmaratonon találhatjuk meg bárki számára elfogadható áron a szívünkhez legközelebb álló rock/ metal/ punk bandákat. Bár az emberek ízlése különböző, a szórás nagy, itt punk, rocker és metalos is egymásra és önmagára találhat.

A tavalyi 10 napos hosszúság talán túllövés volt és a Megadeth-botrány sem segítette elő a fejlődést, néhány hatalmas sóhajtás után a vezetőség-szervezőség úgy döntött, hogy tovább viszi ezt a nagyszerű fesztivált és színpad- és fellépőügyileg némiképp megfogyva bár, de törve nem, folytatja tovább a Rockmaratont. A rajongók, a szakmabeliek, a zenekarok, az ország acélszíveinek nagy örömére!

A héten kikerülő beharangozókban az egy hét múlva megrendezésre kerülő, 5+1 napos családias zsúr egyes napjainak fellépői közül szemezgetünk, hiszen kezdő-, de gyakorlott fesztiválozóként sem mindig könnyű kitalálni, hogy mit is nézzünk meg, kiket is hallgassunk meg. Bár a Rockmaraton a bulizásról, az önfeledt szórakozásról, az italmámoros nappalokról és éjszakákról is szól, ne feledkezzünk meg arról, hogy a szervezőség idén is rengeteg különleges, vagy épp mainstream, de a legtöbb estben mindenképp színvonalas és keménynél-keményebb bandákkal készült a számunkra. Így aki a bulizással szeretné egybekötni a minőségi zene-csodálást, az itt megteheti. Nem törekszünk a teljességre, a saját ízlésünkhöz igazodva, ám másokét is figyelembe véve igyekszünk bemutatni fellépő bandákat, reméljük, segítünk ezzel megtervezni a ’maratonos napjaitokat!

Folytassuk a 4. nappal!

A negyedik napon egyértelműen a dallamoké lesz a főszerep – persze véletlen sem lesz egyhangú a felhozatal! Elkülönül ugyanis szépen a blackes világ a vidám, poweres, folkos világtól, a második nagyszínpadon pedig, aki egyiket sem bírja, a magyar rockcsapatok színe-javát hallgathatja meg.

Batushka

Nagy port és rajongásvihart kavart a lengyel (nem orosz!) bátyuska első albumának, a Litourgiyának a megjelenése – bár túlságosan egyedi megoldásokat nem tartalmaz a 2015-ben debütáló korong, mégis azonnal nagy rajongás vette körül. Ami különlegessé teszi a dalokat, az a blackes hústépő gitárfutámok és károgás, és a – nem nehéz kitalálni – ortodox “liturgikus” kántálások, és dallamvilág. Kicsit olyan, mint a pravoszláv black Powerwolf… Nagyon érdekesen hatnak a templomi hatást felelevenítő férfiénekszólamok, pláne amikor mindezek a károgással váltakoznak, a kórusének pedig egyenesen imádnivaló. Az ortodox mise 22:40-kor kezdődik a BP Underground Pitben.

Rotting Christ

Pár év után ismét visszatér a Rockmaratonra a görög Rotting Christ. Zenéjükre talán a black metal jelző illik leginkább, de talán csak hangulata és tematikája okán. Bár a dalok egy picit egyhangúak első hallgatásra, de mindben fel lehet fedezni kibúvó érdekességeket – a csapat nagyon sokat merít a különböző folklórból, népzenéből, nyelvekből, már majdnem folk black metalnak lehetne őket hívni. Igazi sátánidézős, rituális (albumcímre rákacsint ;), törzsi táncos, égőmáglyás, hátborzongató de mégis headbangre buzdító koncert veszi kezdetét hajnali 1-kor a Pitben.

Xandria

A német Xandria túlvan már megannyi éven és megannyi énekesnőn, de szerencsére a mostani felállás elég stabilnak tűnik. Anno talán a Ravenheart-tal futottak be, de a fiatalabbak talán már a Sacrificium vagy a legfrisebb Theater of Dimensions által ismerheti a női énest központjában tudó, gothikus/szimfónikus metal csapatot. Zenéjük a kezdeti gyermekkor után talán csak egyre varázslatosabb és szimfónikus hangzással teltebb, sőt, a lent linkelt dal hallatán talán még pörgősebb is. Hollószív és fűzők 21.10-kor a HammerWorld nagyszínpadon!

Hammerfall

Hadd hulljon a Józsi, avagy Let the Hammer fall! Talán már Joachim-ékat sem kell senkinek bemutatni. A dallamorgiákat és menetelős ritmusokat sorra felvonultató svéd csapat garantálja az igazi metalos szórakozást 23:40-es kezdettel a HammerWorld nagyszínpadon.

Rumproof

Hajnali kettőre fut be a BP Underground Pit színpadára a a pécsi bitang kalóz haramiák hajója. Aki még ekkor is talpon lesz, az biztos, hogy hajnalig táncolhat és mulatozhat a jólmegszokott kalóznótákra. Mára már számos saját dalt játszó brigád garantáltan megmozgatja a nézőket, és szinte biztosra vehetjük, hogy az este/hajnal felpörgetésére, bevetik az Alestorm – Korpiklaani dalok adta lendületet.

Depresszió

Első albumukat 2000-ben adta ki a sokak által tinimetálnak címkézett Depresszió. Ennél azonban sokkal több van a zenekarban – odamondós szövegek, pörgős gitártémák, lendületes dalok, és rengeteg “játék” a koncert alatt – sok circlepit, ugorjfel-játék, wall of death, és minden egyéb színesíti az egyébként is mozgalmas, az Eurovízió elődöntőjét is megjárt zenekar koncertjét.

Tales of Evening

Xandria mellett a Tales of Evening is a frontcsajos felállás támogatói, ami az énekes, Dudás Ivett hangja mellett nem is akkora csoda. Jobb szó híján, a dallamos mese metalt játszó alakulat a HammerWorld nagyszínpadon indítja a napi programot. A már két nagylemezzel rendelkező zenekar elég szép rajongótábort tudott kiépíteni az évek során, akik már ki vannak éhezve egy új számra. Drukkolunk!

Junkies

Idén 20 éves a magyar punk-rock zenekar legsikeresebb, egy korszakot meghatározó albuma, a Nihil. A Fonogram díjra jelölt banda sokadik alkalommal tér már vissza a Rockmaraton deszkáira, és reméljük, a turné részeként mi is kapunk egy jókora adagot eme legendás album dalaiból. Érdemes lesz ellátogatni 7 óra tájt a Tetovált Állatmentők nagyszínpadához, mert valószínűleg egy emlékezetes bulit láthatunk.

További fellépők: ORDOG, Dorothy, Road, Zorall, Lost Continent, Krampüs, Angerseed, Christian Epidemic, Sear Bliss, Taake

Honlap: http://www.rockmaraton.hu

Facebook: https://www.facebook.com/rockmaraton/?fref=ts

Esemény: https://www.facebook.com/events/1301910849881048/?fref=ts

// //