fbpx

Mégis mi a francot látunk az új Rammstein videoklipben?

A kérdés megválaszolásához az Oxfordi Egyetem német szakos professzora, Dr. Alexandra Lloyd sietett a rajongók segítségére. Kilenc perces, Németország nevét viselő klippel jelentkezett újra a Rammstein, ami hatalmas port kavart az első másodperctől kezdve. De mit is látunk ebben az erőszakos, de egyszerre megrendítő és megindító videóban?

Az egyértelmű, hogy a videó Németország történelmén visz minket végig, egy adott pontig. Kapunk egy áttekintést a német történelemből, és további képeket történelmi és mítikus figurákról is. Először római katonákat láthatunk, akik egy rajtaütés után menekülnek a teutonborgi erdőben. Hermann/Armin hadvezér csapása után Róma soha többé nem próbált meg Germánia irányába terjeszkedni, hisz ő volt az első, akinek végre sikerült legyőznie a legyőzhetetlennek hitt római seregeket.

A klipben Germánia nemcsak egy földrajzi hely, hanem egy személy is, egy nemzeti figura, akit általában mellvértben ábrázolnak, és fellehetőek rajta a leghagyományosabb német szimbólimuk: a sas, korona, és a fekete, piros és sárga színek – a jelenlegi német zászló színei minden jelenetben jelen vannak.

Később a weimari köztársaságot látjuk, egy enyhe “Fight Club”-os jelenettel, ahol épp egy bokszmeccs van, Germania pedig mint egy kabarészereplő jelenik meg  – mindez utalhat az adott korszak kulturális liberalizmusára de politikai instabilitására is. Egy pillanatra már látunk űrhajósokat valami koporsót vinni, de aztán átváltunk egy U-Boatra, tehát egy német tengeralattjáróra, amit a világháborúk alatt használtak.

Kicsit később Kelet-Németországot látjuk, az NDK tanácsának egykori elnökével, Erich Honeckerrel, de feltűnnek Marx és Lenin-szobrok is. Folytatódik az orosz-vonal, láthatjuk Sigmund Jähn, azt az űrhajóst, aki a szovjet űrprogram keretében lépett első németként az űrbe.

Itt jön a klip egy leggroteszkebb jelenete, ahol szerzetesek káposztát és kolbászt esznek Germania testéből, amik ugye a leginkább klisé német ételek. Emellett különféle korok katonai egyenruháit is láthatjuk.

Az egyik legnagyobb felhördülést kiváltott jelenet természetesen a holokausztról szól, ahol a zenekar tagjai mint felakasztásra váró rabok vannak jelen. Viselik a bűnüket jelölő emblémákat is – rózsaszín háromszög a homoszexuálisoknak, zsidóknak sárga csillag, sárga és vörös csillag a zsidó politikai foglyoknak. Itt nem meglepő módon már az előzetes után is elég nagy felháborodást keltett az, hogy a banda úgymond “felhasználja” a holokausztot promóciós célokra.

A lángoló léghajó az 1937-es hindenburgi szerencsétlenségre utal, ahol 36 ember vesztette életét. Később a patkányos jelenetben pedig még távolabbra ugrunk vissza, egy további történelmi-legendás referenciáért: a hamelni patkányfogó legendájára utal a klip.

Később Germaniát egyókori díszkocsin, a quadrigán látjuk, bőrkabátban, ékszerekkel, a Brandenburgi kapu, Berlin fő nevezetessége tetején. A zenekartagok fejeit mint fehér márványt látjuk, ami visszavisz minket az időben a 19. századi Walhalla emlékműhöz Bajorországban, ahol egyfajta “dicső csarnokban” a főbb német “történelmi hősök” fejszobra látható egyébként.

Egy későbbi jelenetben egy börtönben csak úgy hullanak a bankjegyek fentről, az 1920-as német hiperinflációra utalva. A nácik könyveket égetnek, a vallási fanatikusok boszorkányokat. Láthatjuk a Vörös Hadsereg Frakció tagjait, akik Nyugat-Németországban voltak aktívak, egy részük egészen 1998-ig (a szerkesztő megjegyzése)! A terrorszervezet egyébként diákmozgalmakból indult el, az államapparátus emberei ellen harcoltak, és forradalmat akartak kirobbantani – a szerkesztő megjegyzése.

Minden jelenet egy korszak ikonikus elemét emeli ki, egyre gyorsabban váltogatva a képsorok között, így egyre nehezebbé is válhat követni, az eseményeket csak a vörös vonalak, lézerek kötik össze. A videónak meglehetősen pesszimista hangulata van az 1989 utáni Németországról. Az ország nagyon kritikusan áll a történelméhez, és szigorúan néz a jövőbe is. A videklip története viszont megáll 1980 második felében, még a Berlini fal összeomlása, és a Wiedervereinigung, az újraegyesítés előtt. Innen rögvest a jövőbe ugrunk, ahol Germaniát az ismeretlenbe szállítja egy koporsóalakú űrhajó.

A végső megoldást a klip üzenetének magyarázatára talán akkor kaphatjuk meg, ha a dal végefelé található, a Sonne című dalból ismerős (egyébként több easter egg és referencia is van a klipben, pl. már az elején a szöveg kezdetének szándékos egyezése a Du Hast-tal, vagy a hasonló elrendeződése a szereplőknek, mint a Mein Teil-ban, és még további mások is – a szerkesztő megjegyzése) zongorarész nyomán összfüggést kerestünk a Sonne és a Deutschland között, mint dalok, klipek és üzenetek közt. A Sonne-ban ugyanis a zenekartagok Hófehérke szexrabszolgái, akitől meg akarnak szabadulni, ám miután elmenekülnek tőle, ráeszmélnek, hogy hibáztak, és vissza szeretnének hozzá menni. Talán a Deutschland mögött is hasonló gondolat áll: Németországot nem tudod szeretni, de nem is tudsz nélküle élni.

A cikk a Metal Hammer-ben megjelent angol nyelvű írás fordítása, amit a www.loudersound.com-on tudtok elolvasni eredetiben!

A képek a Rammstein – Deutschland videoklipből származnak.

 

Fordította: Vica

// //