fbpx

PLASTICOCEAN

SZERKESZTŐSÉGÜNK MINDEN HÉTEN KIVÁLASZT EGY BANDÁT, AKIT MEGTESZ A HÉT ZENEKARÁNAK. ENNEK KERETÉN BELÜL AZ ALAP INFORMÁCIÓKON ÉS HALLGATNI VALÓN TÚL OLVASHATTOK EGY RÖVID INTERJÚT 5 ALAP+PÁR SPECIÁLISAN A BANDÁRA VONATKOZÓ KÉRDÉSSEL. A BANDÁK KIVÁLASZTÁSÁNÁL SEM AZ ISMERTSÉG FOKA, SEM A METALON/ROCKON BELÜLI MŰFAJ, SEM A SZAKMÁBAN ELTÖLTÖTT IDŐ NEM SZÁMÍT. AZ EGYETLEN KITÉTEL, HOGY HAZAI VAGY MAGYAR VONATKOZÁSÚ LEGYEN, AZ EGYETLEN FOKMÉRŐ PEDIG A MINŐSÉG. ÍGY MEGISMERKEDHETTEK SZÁMOTOKRA EDDIG ESETLEGESEN ISMERETLEN, SZÍNVONALAS TEHETSÉGEKKEL, REMÉNYTELJES FELTÖREKVŐ TITÁNOKKAL, ILLETVE RÉGEBBI ISMERT BANDÁKRÓL IS SZEREZHETTEK ÚJ INFORMÁCIÓKAT.

 

Egy-egy “Hét Zenekara” cikk kapcsán már bátran megjegyeztük, hogy szerencsésnek tudhatjuk magunkat hazai viszonylatban is, annyi ígéretes csapat áll össze, és marad is a színen, jelezvén ezzel, hogy a metal még koránt sincsen leáldozóban. A másik hatalmas pozitívum, hogy ezen újdonsült csapatok zeneileg nem korlátozódnak a fémzene egy irányvonalára, így minden területről, metalon belüli műfajból érkeznek jobbnál-jobb zenekarok, akikkel nem hogy ajánlott, de viccesen, és eltúlzottan fogalmazva azt is mondhatnánk, hogy kötelező megismerkedni! A soproni PLASTICOCEAN zenekart tulajdonképpen az egykori Blizard zenekar egyenes folytatásaként is említhetjük, ám zenéjük keményebb, extrémebb mint valaha, ami nem is csoda, hiszen a soproni ötös önmagukat a new wave/modern metal zászlóvivőinek aposztrofálják. Na de nem akarunk minden infót mi elmondani róluk, “beszéljenek” inkább ők maguk, hiszen ezen a héten ők a Hét Zenekara! Szerintünk tartalmas, és tanulságos beszélgetés volt, ahol szóba került a múlt, a jelen, lemezkiadás, és egy-egy elejtett mondatot is elcsíptünk a jövőt illetően. A kérdéseinkre ezúttal Csordás Bálint, és Cihlár Helmut válaszolt.

 

Név: PLASTICOCEAN

Műfaj: modern metal/new wave metal

Megalakulás éve: 2017

Város: Sopron

 

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Bálint: Szerintem az, hogy mindannyian imádjuk ezt csinálni. A zene által tudunk kiszakadni a hétköznapokból, alkotni valamit, ami belőlünk jön. Ha pedig ezzel másnak is élményt tudunk szerezni, akkor nagyon szerencsések vagyunk. Személy szerint a legtöbb felejthetetlen élményem a zenekar, és az együtt töltött idő szerezte. Ez egy olyan „utazás”, ahol csak az biztos, hogy kik az útitársak de nem tudhatjuk milyen meglepetéseket tartogat. Ez teszi az egészet izgalmassá, emiatt várjuk az újabb és újabb koncerteket, emiatt haladunk mindig tovább.

Helmut: Amellett, hogy imádjuk ezt csinálni, nagyon jó barátok is vagyunk, ez nagyon sokat számít. Mikor mi a próbateremben vagyunk és dolgozunk az új anyagon, vagy bármin, az nekünk a ” leugrom egy sörre a fiúkkal”! 🙂

Van a bandátoknak kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Bálint: Végső célt nehéz megállapítani, viszont mindenképp a legfőbb célkitűzés, hogy a lehető legtöbb emberhez el tudjuk juttatni a zenénket. Az utóbbi időszak szerencsére nagyon eredményesen telt, például a Hangfoglaló Program Induló előadói alprogram 2018-as évadának egyetlen támogatott metal zenekara lettünk. Nem gondoltuk, hogy valaha is ilyen elismerésben és megtiszteltetésben lehet részünk. Úgy érezzük, hogy most jó irányba haladunk, de természetesen így változtak a célok is. A 2019-es évet mondhatni napra pontosan megterveztük, jelenleg is azon dolgozunk, hogy lehetőség szerint maradéktalanul teljesítsünk mindent. Igyekszünk a jövőben emellett jóval nagyobb részt adni a társadalmi szerepvállalásnak is, de ezekről még nem beszélnék. 🙂

Helmut: Végső célt nem hinném, hogy tudnánk mondani. Fejlődni szeretnénk mindig, valamint természetesen szeretnénk, ha a zenénk a lehető legtöbb emberhez eljutna.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Bálint: Leginkább a színpadon érezzük otthon magunkat, de stúdiózni is ugyanennyire szeretünk, mindegyiknek megvan a maga varázsa. Egyaránt nagy hangsúlyt fektetünk a produkcióra és stúdióanyagra is, viszont a legfőbb cél, hogy a közönségünk minél tartalmasabb élménnyel gazdagodjon a koncertjeinken.

Helmut: A stúdióanyagot egyszer tudjuk megcsinálni, tehát természetesen törekszünk a legjobb hangzásra, modern megoldásokra. Az élő produkció az, amit mindig lehet fejleszteni, s az utóbbi időben erre is próbálunk nagy figyelmet fordítani.
Otthonosabbnak én személy szerint a színpadot érzem, ott lehet látni a reakciókat az embereken, vagy akár csak egymáson is, ami elmondhatatlanul jó érzés tud lenni.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívül más zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Bálint: Úgy gondolom, mind nagyon nyitottak vagyunk más irányzatokra is, más-más dolgok inspirálnak és ezeket igyekszünk is beleépíteni a saját zenei világunkba is. A komolyzenétől a pop-ig mindenben megtaláljuk a saját kedvencünket, amit szívesen hallgatunk. Bármennyire is egyfajta rétegnek szól a mi zenénk, mindenképp nyitottnak kell maradnunk, így tudunk fejlődni és kiforrottabb zenét játszani.

Helmut: Teljesen nyitottak vagyunk. Ha bárkinek valami borult zenei ötlete van, passzol is egy adott dalhoz, akkor nem kérdés, hogy bele is fogjuk tenni! 🙂

Idézzük fel kicsit a nem is annyira távoli múltat! Nem titok, hogy a mostani a PLASTICOCEAN az egykori Blizard zenekar folytatása, úgy is fogalmazhatnánk, hogy jelenlegi formációtok a Blizardból nőtte ki magát. Mesélnétek kicsit arról, hogy engedtétek el az egykori csapatot, és hogy született meg a PLASTICOCEAN? Hosszú folyamat volt ez a váltás, vagy minden tudatosan, gyorsan történt?

Bálint: Bármennyire is szerettük a Blizardot, valahogy a rengeteg tagcsere és stílusbeli változás miatt nem éreztük már annyira sajátnak. A váltás tudatos volt, inkább a megelőző folyamat volt hosszú, kissé nehéz volt eldönteni, mikor vessünk véget az egésznek, hogy aztán úgymond tiszta lappal indulhassunk az új formációval. 2016 vége felé már többször gondoltunk rá, hogy el kell engednünk és belekezdeni valami újba. Végül egy hirtelen ötlettől vezérelve decemberben, a szokásos évzáró Blizard bulin feloszlattuk a zenekart. Konkrétan a bulit megelőző estén a próba után jelentettük be, hogy az lesz az utolsó koncertünk.

Helmut: Tudtuk, hogy valami újat szeretnénk csinálni, úgyhogy húznunk kellett egy vonalat. Lezártuk és megyünk előre egy teljesen tiszta lappal.

 

A zenétek sokféle műfajból merítkezik, felfedezhetők benne metalcore-os, hardcore, de akár death/deathcore-os vonások is, mégis melyik irányzat képviselői közé sorolnátok be magatokat, ha egyáltalán beszélhetünk arról, hogy besoroljátok?

Bálint: Ha mindenképpen be kellene sorolni, akkor modern metal-ként aposztrofálnánk, de new wave metal-ként szoktuk bekategorizálni, ez több szabadságot enged a zenénkkel kapcsolatban. Igyekszünk minél egyedibb és sajátosabb hangzást kialakítani, de valljuk be a mai világban ez már korántsem egyszerű.

Helmut: Én is mindig azt mondom, hogy new wave metal. Nekem ez azt jelenti, hogy egy alapvetően metal zenei környezetbe bele lehet tenni stílusidegen dolgokat. Hangsúlyozom, nekem…:) Viccet félretéve, nem igazán szeretjük kategorizálni a zenénket.

Egy bemutatkozó, kilenc számos korong már a hátatok mögött van, melyet 2017-ben rögzítettetek, mégis csak-ha jól tudom- 2018-ban kerülhetett a rajongók kezébe. Mi volt az oka annak, hogy nem kerülhetett azonnal egy ilyen nagyszerű anyag a polcokra?

Bálint: Köszönjük az elismerő szavakat! Szerzői kiadásban már elérhető volt digipack formátumban a lemez, viszont a 2017-es évünk jelentős része az új formáció beindításával, a koncertanyag kidolgozásával telt, ezért is vártunk az online kiadással. Teljesen „újszülöttként” több időt igényelt, míg megtaláltuk a legmegfelelőbb megoldást.

 Kezdetben talán nincs is olyan zenekar, akik ne esnének át egyfajta zenei útkeresésen, mire megtalálják a saját hangjukat, illetve azt a vonalat, amit igazán szeretnének tovább vinni. Úgy érzitek ennyi idő elteltével sikerült kialakítani, ha úgy tetszik véglegesíteni a saját hangotokat, vagy még kísérleteztek újabb és újabb megoldásokkal?

Bálint: Véglegesíteni talán sosem lehet, szerintem nem is szabad, fejlődni mindig kell. Ahogy a magánéletben is vannak bizonyos szakaszok, az eltelt két év nekünk is egy olyan szakasz volt, ahol kitapasztalhattuk, mit vigyünk tovább, mit kell hátra hagynunk. Ebben óriási segítség volt a különböző tehetségkutatók zsűrijei, akik néhol teljesen stílusidegenként olyan tanácsokkal láttak el minket, amiből rengeteget tanulhattunk. Az első lemezünk annak az útnak az első köve, amit a korábbi formációval nem találtunk meg igazán. Szerintem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy most már közel járunk az igazi saját hangunkhoz, de folyamatosan kísérletezünk újabb és másabb megoldásokkal is.

Helmut: Szerintem sincs olyan, hogy végleges, mindig lesznek ötletek, amikkel kísérletezni fogunk.

Mik a terveitek a jövőre nézve, koncert, illetve lemezfronton? Készültök valami nagy dobással?

Bálint: Koncerteket tekintve már csaknem az egész évre megvan a tervezet, több hazai és külföldi állomással. Pont egy hete jártunk Csehországban, március 8-án pedig Zalaegerszegen játszunk az Atlantisban. A következő lemezünk anyagán folyamatosan dolgozunk, de hogy mikor visszük stúdióba, mikor jelenik meg egyenlőre nem szeretnénk részleteket elárulni. 🙂 Úgymond nagy dobásra is vannak tervek, viszont ezzel is titkolóznék még.

Helmut: Talán akkora titkot nem árulok el, ha azt mondom, készül az új anyag! Lesznek meglepetések, vendégek, szóval már mi magunk is várjuk, hogy végleges formát öntsön az új anyag, azt meg végképp, hogy ezt mások is hallhassák! 🙂

Üzennétek valamit az olvasóknak/rajongóknak?

Bálint: Rajongóinknak üzennénk, hogy köszönjük, hogy vannak nekünk, a rengeteg támogatást és szeretetet, amit kaptunk tőlük! Szerencsések vagyunk, nélkülük nem lenne az igazi! Olvasóinknak pedig, hogy hallgassák meg a lemezünket, jöjjenek el koncertre és reméljük közülük is többen részesei lesznek a mi kis közösségünknek!

Helmut: Egy hatalmas köszönetet szeretnék mondani azoknak, akik meghallgatnak, megnéznek minket. Azon lesz a zenekar, hogy meghálálja azt a sok jót, amit kapott az elmúlt évben!

Köszönjük szépen a beszélgetést! 

 

LINKEK, ELÉRHETŐSÉGEK:

PLATICOCEAN Facebook

Honlap

YouTube 

Instagram 

 

Készítette: TM

 

 

// //