fbpx

Phrenia

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatni valón túl olvashattok egy rövid interjút 5 alap+pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai vagy magyar vonatkozású legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

22712157_880346808796647_4051667082777708024_o

A hét zenekara: Phrenia

Műfaj: (Electronic) modern metal

Alakulás éve: 2012

Város: Ada (Szerbia)

A Vajdaságból származó srácokból 2012-ben alakult Phrenia eredetileg egy trió formáció volt, leginkább pop slágereket dolgoztak föl az eredetinél jóval keményebb stílusban. Ugyan ez az irányvonal még mindig meg van, a popos ráhatások stílusukban is tetten érhetők, a slágerek feldolgozása sem marad el, ám 2013-tól már a saját nóták gyártásába is belekezdtek. Az ötös formáció létrejötte is ekkorra, 2013 márciusára datálható. Az év végén már első demójukat is megjelentették, melyet követően ráálltak egy teljes nagylemez megírására. 2014-ben jelent meg első két klipjük, melyek a Falling Down, valamint a We Are The Clowns számokhoz készültek. Ezeket 2016 év elején Adele Hello-jának feldolgozásához készült videó követte, legutóbbi saját számos, hivatalos klipjük pedig a Perfect Lie-hoz készült és a debütáló lemezükkel együtt látott napvilágot 2016. május 15.-én.

A pop feldolgozásokról (is) elhíresült banda nem csak Szerbiában, de Magyarország határain belül is egyre nagyobb szeretetnek örvendhet, ráadásul számos szakmai elismerés is bizonyítja, hogy jó irányba húzzák szekerüket. Jó néhány koncerttel a hátuk mögött az események egyre inkább sűrűsödnek naptárjaikban (a cikk alján a tavaszi turné dátumokat is fellelheted).

Felállásuk: Nagy Zoltán (ének), Gordán Julian (gitár, ének), Simoni Iván (bőgő), Sebők Szabolcs (billentyűk, sampler), Horváth Péter (dobok)

De a többit meséljék el ők! Az eheti Hét Zenekara rovat kérdéseit Julian és Szabi válaszolták meg:

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Szabi: Imádunk valami újat létrehozni! Mindannyian már több zenekart megjártunk, a zene töltötte ki az életünk nagy részét. A legnagyobb motivációnk azonban az olyan felejthetetlen pillanatokból származik, amikor a közönség velünk együtt énekli a saját számainkat. Számunkra ez a legszebb, ami velünk történhet, és ez az, ami erőt ad.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Julian: Az én személyes célom az, hogy minél több „slágert” készítsünk, sok jó lemezt adjunk ki, a zenénk bejárja a világot és nem utolsó sorban nagyon szeretném ha száz százalékban a zenélés töltené ki a mindennapjainkat. Úgy érzem jó irányba haladunk, ám még sok munka és akadály vár ránk, de lelkesek vagyunk, dolgozunk ezerrel és a tény, hogy az évek alatt egy nagy családdá kovácsolódott a zenekar, csak gördülékenyebbé teszi a dolgokat.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Szabi: Általában a saját magánéletünkből, a környezetünkből, vagy épp a mai korban megjelenő problémákból merítünk ihletet. A zene és a szöveg hangulata passzolni szokott, ám akadt már kivétel is. A két legkomolyabb dalunk talán ilyen szempontból a We Are The Clowns és a Perfect Lie, hisz’ mindkettőben véleményt fejtünk ki egy-egy konkrét társadalmi jelenség irányába.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Julian: Úgy érzem mindkettőben otthonosan mozgunk, hiszen fontos mind a stúdióban, mind élőben hozni ugyanazt a szintet. Maximalisták vagyunk, nagyok az elvárásaink magunkkal szemben. Nekünk nagyon fontos, hogy tökéletes legyen az anyag, amit felveszünk és arra törekszünk, hogy élőben is ugyanúgy megszólaljon a performansz, mint a lemezen.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Julian: Nem csak metál zenét hallgatunk, hanem pop, rock és elektronikus műfajban is „mozgunk”. Igazság szerint a jelenlegi énektudásom főként pop zenékből származik.

Szabi: Így van, a sok metal, metalcore és hasonló zenék után jó kicsit „felfrissülni” egy teljesen más műfajt hallgatva. Én mostanság a synthwave zenékre vagyok rákattanva, de ez az elektronikát szerető énem mindig is jelen volt, sokban hozzájárult ahhoz, ahogy a Phrenia megszólal.

Ti hogy érzitek, egy vajdasági zenekar nehezebben tud anyaországi pályán (is) boldogulni?

Szabi: Ismeretséget szerezni sajnos nem könnyű, sem magyarországi, sem szerbiai bandaként. Nagyon oda kell tegyük magunkat. Talán annyival mondanám a helyzetünket nehezebbnek, hogy Vajdaságban a zenészeknek nincsenek olyan jó lehetőségeik, mint például az NKA által évente kiírt pályázatok, sőt talán kicsit rosszabb is, mert egy új törvény miatt például évente fizetnünk kell azért, mert zenekar- és zenészek vagyunk. Ezenkívül az utazási költségek is másképp alakulnak, de mindezek ellenére igyekszünk mindig pozitívak, bizakvóak maradni és cseppet sem csüggedni.

Érzékenyebb kérdés; de ti hogyan látjátok a mai vajdasági magyarok helyzetét? Értek titeket negatív élmények hovatartozásotok miatt?

Szabi: Szerencsére nem tudnánk felsorolni egy esetet sem, amikor megkülönböztettek volna minket csak azért, mert Vajdaságból származunk. Mindig is nagyon jól fogadtak. Néhol szerb zenekarként lettünk bejelentve, olyankor előfordult, hogy rácsodálkoztak, hogy mégis tudunk magyarul. Az ilyenen inkább mosolygunk egyet, nem szoktunk megsértődni, hisz’ senkitől sem várjuk el, hogy ezt tudja.

Zolinak és Juliannak is kiváló hangja van élőben. Kezdettől fogva koncepció volt nálatok ez a dupla-énekes felállás?

Szabi: Igen! A Phreniát megelőző háromtagú projektnél is már felfedeztük a benne rejlő lehetőségeket, a bandát pedig már két énekessel indítottuk. Szerintünk így sokkal izgalmasabb és változatosabb zenét lehet írni. Zoli és Julián hangja pedig nagyszerűen kiegészítik egymást.

Mostanában élő események terén kicsit csöndben vagytok, hiszen készül egy új EP, amely előre láthatólag március 10.-én, Zentán kerül bemutatásra. Bővebben mit árulhattok el nekünk erről az anyagról?

Julian: Igen, készül az új EP-nk, nagyon sokat dolgozunk rajta. Szerintem sokkal jobb lesz ez mint az előző lemez, új hangzással és frissebb stílusban fog megszólalni. Ami a legnagyobb újdonság lesz, hogy magyar nyelvű számok is kerülnek rá. Ilyenre nálunk azelőtt még nem volt példa. Már nagyon várjuk a végeredményt és nem utolsó sorban a közönség reakcióját.

Köszönjük!

Ha megtetszett nektek a banda, kövessétek őket a lenti linkeken, valamint kapjátok el őket tavaszi turnéjuk valamelyik állomásán!

Elérhetőségek:

Közelgő koncertek

HonlapFaceBookTwitterInstagram

YouTubeSoundCloud

AFZ FaceBookYouTube

Zoli//Szabi FaceBookYouTube

// //