fbpx

Old school merénylet a Dürerben – Pestilence koncertajánló

esemény_3

A régisulis death metal rajongóinak nem igazán lehet panaszuk mostanság. Tavaly nyáron a Possessed járt a Dürerben, idén februárban pedig a Pestilence látogat el hozzánk. Előbbi csapat már jó ideje nem jelentkezett új albummal, így a pár friss szerzeménytől eltekintve kizárólag old school dalokat hallhattunk. A hollandiai Pestilencenél más a helyzet, hiszen a Patrick Mameli vezette brigád 1986-os megalakulása óta már nyolc albumot adott ki, a Budapestet is érintő Fight The Plague nevű turnéjukon viszont kizárólag az első négy albumukról fognak dalokat játszani.

Ennek oka a múlt felelevenítése lehet, hiszen a korai albumok zenéjétől a Pestilence egyre inkább kezdett a technikás irányba fordulni, a fúziós, jazzes elemek viszont az első két albumon egyáltalán nincsenek még jelen, a feloszlás előtti másik kettőn pedig még nem hallhatóak olyan nagy mértékben, mint a későbbi lemezeken. A thrash metalon alapuló – de death metal hatásokat is magába fogadó – Malleus Maleficarum című debütalbum dalai tehát büszkén fogják majd betölteni a Dürer Kertet, a régi thrash/death metalra éhező fülek pedig végre igazán jól lakhatnak majd. A második, Consuming Impulse címre keresztelt nagylemezről szintén játszani fognak a fiúk, ami pedig igazán érdekesnek ígérkezik, az a Testimony Of The Ancients és a Sphere albumok dalcsokra. Előbbi stúdiófelvételénél klasszikus billentyűs szintetizátorral játszották fel a különböző hangeffekteket, a Spheresnél viszont gitár szintetizátorokat alkalmaztak. A kérdés az, hogy vajon elintézik-e egy sima szintetizátorral a szóban forgó zenei részeket, netán felvételről játsszák-e le őket, vagy pedig gitár szintetizátorral nyomják-e el. Személy szerint én nagyon remélem, hogy az utóbbira fog sor kerülni, hiszen egy ilyen hangszer – mondjuk ki – kuriózumnak számít.

esemény_4

A holland death metal legenda fő társa a turné során a brazil műfajtárs Rebaelliun. A háromtagú brigád nem a technikás vonalon utazik, a death metalnak egy extrémebb ágát képviselik. A brutális ének és a gyilkos blastbeatek mellett a gitárriffek azonban gyakran egészen dallamosak, néha már-már blackes témákra hajaznak. Mindez természetesen a death metal zenekaroknál igen gyakori háborús tematikába illesztve.

A Rebaelliun első felállása 1998-tól 2002-ig állt fenn, az újjáalakulásra pedig 13 évet kellett várni. A csapat viszont ereje teljében van, dacára annak, hogy 2016-ban az egyik alapító gitárossal elváltak útjaik. Az immáron trióként működő death metal gépezet erejét jól mutatja a tavaly decemberben megjelent Bringer Of War (The Last Stand) című EP, mely négy vadonatúj számon túl a 2000-ben megjelent Bringer Of War EP anyagát is tartalmazza. A szóban forgó anyagon kívül még három nagylemeze van a brazil hordának, úgyhogy a Pestilence előtt bőven lesz miből csemegézniük.

esemény_1

Habár az est fénypontjának nevezhető Pestilence jelenlegi felállásából csak egy valaki született Hollandiában, az egyszerűség kedvéért nevezzük honfitársnak a Distillator zenekart. A 2013-as megalakulás óta már egy EP-t és két nagylemezt maga mögött tudó thrash horda igazán sikeresnek mondható. A holland szaksajtó is joggal vélekedik így a trióról, a Distillator ugyanis azon túl, hogy játszott már a Testament, a Metal Church és az Anthrax előtt is, önálló koncertet is adott a neves 70.000 Tons Of Metal fesztiválon.

enter_2

A legutóbbi albumuk a tavalyi év májusában jelent meg Summoning The Malicious címmel. A 9 nótát tartalmazó anyag méltó utódja a 2015-ös Revolutionary Cells debütalbumnak, zeneileg ugyanazt a tökös thrash muzsikát nyújtja, mint elődje. A 2013 óta turnézó csapatnak tehát van rutinja, amit első magyarországi koncertjükön minden bizonnyal testileg-lelkileg megtapasztalhatunk majd. Az old school hangzás és kinézet pedig garantáltan visszaröpít mindenkit a ’80-as évekbe!

Az elmúlt hónapokban számos metalzenei médiumon kívül mi is írtunk az Archaic zenekarról, hiszen a csapat nemrégiben támadt fel hamvaiból. Az új frontember, Jósa Tamás dalszövegei és aranyhangja titokban lépett frigyre a régi tagok korábbi témáival, ennek eredményeként született meg a How Much Blood Would You Shed To Stay Alive? című második nagylemez. A megjelenést egy lemezízelítőként szolgáló EP előzte meg, a viszonylag hirtelen történő újraaktivizálódás pedig mondhatni, hogy a hazai thrasher közönség egészét megörvendeztette.

Az új lemez az ének terén jóval fejlettebb, de zenei viszonylatban is szolgál újdonságokkal a jelenleg a Strength Of Willben tevékenykedő Horváth Istvánnál felvett második nagylemez. Ami bizonyos, hogy a rengeteg pozitív visszajelzést kapott anyagot a fiúk rendesen meg is szeretnék mutatni a nagyérdeműnek az év folyamán. A március 14-ei lemezbemutató előtt pedig most vasárnap, a Pestilence előtt lesz lehetőség megtekinteni a vérfrissítésen átesett Archaicot. Ne feledje senki sem: vasárnap, 18 óra, Dürer Kert!

Írta: Béres Mátyás

// //