fbpx

Perihelion, pozvakowski Európa-turné interjú

A napokban fejeződött be a Perihelion és pozvakowski közös Európa-turnéja, ami kilenc állomáson át hat országot érintett. A Periheliontól Vasvári Gyula foglalta össze dióhéjban a tudnivalókat.

Hogyan találtatok egymásra a pozvakowsival a közös turné ötletével?

A Pozvakowski közös kedvencünk már egy ideje és igazából ők voltak az egyetlen zenekar, akikkel szívesen elmentünk volna egy ilyen körútra. Itt persze a zenei szimpátián túl az is fontos kérdés, hogy milyen ívet tud adni egy estének két nem egyforma zenekar. Ez olyan, mint a fűszerezés.

Mennyi előkészületet igényel egy ilyen hosszú túra? Meghívásos alapon mentetek, vagy ti kerestetek megfelelő helyszíneket?

Eszméletlenül sok kutakodás és levelezgetés ott, ahol nem ismernek, és viszonylag kevés munka ott, ahol már voltál. Ja és még egy fontos dolog: senki sem segít :).

Teljes felszerelést kellett szállítanotok, vagy helyi alapokat használtatok? Hogyan lehet felkészülni technikai problémákra ilyenkor, ha neadj’isten szakad/törik valami?

Nagyon fontos, hogy a saját cuccunkon játsszunk, mert csak az képes arra a hangzásra, ahogyan ez a zenekar szól, így vittünk mindent és ezért sokkal jobb érzés is volt a színpadon. Egyébként minden technikai problémára volt megoldás, mi is sok dologgal találkoztunk már.

Mik voltak a legemlékezetesebb dolgok a turné során?

Az, hogy még ilyen mostoha és helyenként végtelenül punk körülmények között is meg tudtuk csinálni az egész kört úgy, hogy élveztük egymás társaságát. Szereztünk egy rakás tapasztalatot, helyt tudtunk állni ugyancsak kemény helyzetekben és ráláthattunk arra is, hogy a helyzet igenis szar.

Hogyan látjátok, mennyire számítanak hátránynak, esetleg egzotikumnak a magyar nyelvű dalszövegek?

Mindenhol úgy tapasztaltuk, hogy tetszik az embereknek és különleges dolognak tartják. Ez persze szerencse is, mivel más nyelven ez a zenekar egyébként sem működne.

Nemrég megjelent az első előzetes dal a nemsokára megjelenő Agg című nagylemezetekhez. Az Erdő klipjét a francia Matière Noire Video készítette. Velük hogyan kerültettek kapcsolatba? Közös koncepció volt, vagy teljesen szabad kezet adtatok hozzá?

Ők kerestek meg minket és megtetszett nekünk néhány dolog a munkáik közül. Teljesen szabad kezet kaptak, de folyamatosan tájékoztattak arról, hogy éppen mi az elképzelés.

– Vikomt

Fotók: Szeredi Csaba

// //