fbpx

Over My Dawn

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy rövid interjút 5 alap+pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon/rockon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai vagy magyar vonatkozású legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

21544063_1536754333050644_6881846679606344887_o

A hét zenekara: Over My Dawn

Műfaj: RAD/CORE

Alakulás éve: 2010

Város: Szolnok

Ezen a héten egy igazi arcbamászó, modern zenekart mutatunk be nektek, akik minőségi magyar szövegekkel és brutális újszerű hangzással törtek be a magyar underground színtérre 2010-ben. Néhol rapbe áthajló szövegelés és a lehangolt pattogós riffek egyvelege napjaink kemény zenéinek iskolapéldája. A 2011 óta aktívan koncertező zenekar 2017-ben jelentette meg legújabb EP-jét Szolnok Trogers címmel.

Motivációkról, szövegekről és célokról Kövecses Evelinnel, a zenekar gitárosával készítettünk interjút, melyet az Antihősök című videójuk után olvashattok.

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Elsősorban az, hogy mindannyian borzasztóan szeretjük csinálni, amit csinálunk, a dalok megírásától kezdve a stúdiózáson, klipezésen át a koncertezésig, minden kis mozzanatát. Máshogy nem is lehetne ezt ilyen hosszú időn át csinálni. A zenekar legénysége a lassan 8 év alatt folyamatosan változott ilyen-olyan okokból. Kb. évente egyszer eljött az a pont, hogy oké, akkor elölről kezdjük az egészet, új tag, betanítás, készen állunk-e már egy koncertre vagy nem, elvállalhatjuk-e ezt a fesztivált vagy még korai, legyen-e új anyag… De minden egyes alkalommal megoldottuk és nyomtuk tovább. Ebbe nagyon gyorsan bele lehet fáradni, de én úgy érzem, hogy még rengeteg energiám van és az OMD lenne az utolsó, amit feladnék. Néha persze nekem is emlékeztetnem kell magam, hogy mik az igazán fontos dolgok az életben, könnyű lenne elveszi a hétköznapok rohanásában, csak nem érdemes. ☺

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Sztárság meg sok pénz! 😀 Viccelek. A célunk az, hogy minél több minél jobb dalt írjunk, amiket évek múltán is büszkén tudunk meghallgatni. Nem tudom, a többiek hogy vannak vele, de én például sokszor hallgatom a saját dalainkat és emiatt néha páran furán néznek rám, de most őszintén: ha én nem imádom ezeket a dalokat, akkor hogy várhatnám ugyanezt másoktól? A jó dalok készítése mellett az is célunk, hogy rendszeresen olyan koncerteket adjunk, amik után diadalittasan jövünk le a színpadról és akár még hónapokig emlegetjük, hogy mekkora buli volt… Persze ehhez sok külső tényező is kell, de szerencsére egyre többször érzünk ilyet. Nyilván tisztában vagyunk vele, hogy egy magyar nyelvű underground banda a mi stílusunkban soha nem lehet világsztár, de legalábbis hazai underground metál terepen szeretnénk kimaxolni, amit csak tudunk.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Mindig is szövegcentrikus volt a zenénk. Tulajdonképpen a zenekar is úgy alakult meg, hogy Firkának volt egy rakat egymással összefüggő dalszövege, amik annyira jók voltak, hogy kitaláltuk, hogy eköré alapítani kéne egy bandát. A szövegekből persze nem valósult meg mind, azt hiszem, végül kettőt vagy hármat használtunk fel. A stílusunk folyamatosan formálódott az évek alatt, vele együtt pedig a szövegek is változtak. Korábban inkább romantikus, elmélkedős témáink voltak (A Senki Nincs, Aki Vigyázna Ránk EP például egy kerek szerelmi történet), manapság pedig inkább odamondogatós, egyszerűbb szövegek vannak, amiket egyébként Firka elmondása szerint ezerszer nehezebb megírni, mint a komolyakat! De ahogy mi is, a zene és a szöveg is folyamatosan változik, ki tudja, milyen hülyeséget találunk ki legközelebb.

Élőben vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Szerintem a többiek nevében is mondhatom, hogy a koncertezést élvezzük jobban, a stúdiózást inkább melónak fogjuk fel. Persze Simi mellett a meló még talán erős kifejezés is. Mindenki hozza a saját részét, a végeredmény pedig tudjuk, hogy úgyis király lesz. Van, hogy csak a stúdióban áll össze igazán egy dal a fejünkben, mert mondjuk előtte próbán tök máshogy hallottuk az éneket. De abszolút nem szoktunk sokat szarozni, általában rábízzuk magukat Simire és a második-harmadik keverésre már rámondjuk az áment. De olyan is volt már, hogy elsőre azt mondtuk, hogy oké, ez készen van. A koncertezés egy más műfaj. Persze fel kell készülni rá és végső soron a próbák is ezt a célt szolgálják, de ez szerintem nem a tökéletességről szól, hanem inkább arról, hogy meg kell tanulnunk figyelni egymásra és jól hibázni. Mert hiba mindig van, csak nem mindegy, hogy jövünk ki belőle.

Mennyire vagytok nyitottak a metal-on kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Abszolút. Meglepődnél, ha hallanád, mik folynak egy-egy próbatermes buli alkalmával 😀 Úgy tudnám megfogalmazni, hogy különböző nem metálos korszakaink is vannak, amik általában baromi gyorsan lezajlanak és változnak, majd jön egy következő ökörség, amit utána megint hónapokig hallgatunk. Hogy a zenénkre hatással van-e, jó kérdés, nyilván mint minden, így ez is hat rá. De szerintem ezt jól mutatják a remix anyagaink is.

Hogy látjátok most, milyen irányba vezet a következő lépés a zenekar életében?

Nem tudunk úgy igazán előre tervezni. Mindig csak a legközelebbi anyagunkig látunk el, most például megint egy kis stílusváltást forgatunk a fejünkben és már javában írjuk a dalokat egy új albumhoz. Ezekhez biztosan forgatunk majd klipeket is. Eközben persze igyekszünk minél többet koncertezni, de arra is odafigyelünk, hogy ne vállaljunk el válogatás nélkül mindent, csak azért, hogy elmondhassuk, hogy sokat koncertezünk.

Ha lehetne választani, akkor melyik hazai vagy külföldi zenekarnak nyitnátok a legszívesebben a jövőben valamikor?

A Deez Nutsnak, a Thell Barrionak, az Emmurenak vagy az Attilának nagyon menő lenne nyitni, de persze ezt a sort folytathatnám reggelig. A hazai zenekarok közül pedig abszolút közös kedvencünk az Apey & The Pea.

Nagyon köszönjük!

Pörgessétek a Szolnok Trogers EP-t, jövőhéten találkozunk!

Facebook   X   Youtube

// //