fbpx

Locsolkodás afterparty, avagy hardcore-szeánsz a Dürer Kertben

WP_20180224_005

A tavalyi év augusztusa után újra tiszteletét teszi Budapesten a Siberian Meat Grinder! Az orosz crossover thrash brigád új lemezét, a Metal Bear Stompot turnéztatja éppen, az Európát végigjáró koncertsorozatból a magyar állomás pedig őszinte örömünkre nem marad ki. Az energikus koncertjeiről is elhíresült SMG április 2-án fog fellépni a Dürer Kert középső koncerttermében három kiváló hazai csapat társaságában, ismét a Cudi Purci Booking szervezésében. Az est folyamán hallható/látható lesz majd a szekszárdi hardcore négyes, a Don Gatto, az egri krisnahardcoret játszó Tisztán A Cél Felé, valamint a fővárosi crust punk/hardcore kvintett, a Blackmail is.

ghost_1

Ha az európai színtér egészéről beszélünk, és szóba kerül a hardcore, a thrash metal, vagy a stílusötvözés, aligha kerülhető el a Siberian Meat Grinder. A csapat 2011 óta létezik, azóta pedig bebizonyították, hogy igenis van helyük a nagy nevek között. Bizonyos, hogy az SMG még mindig Oroszországban a legnépszerűbb, az viszont kétségtelen, hogy a népszerűségük más országokban is folyamatosan nő. Hű bizonyítéka ennek, hogy a mostani már nem az első Európa-turnéjuk, hazánkba is harmadjára térnek vissza kevesebb, mint egy éven belül. Kezdem azt hinni, hogy a srácoknak végtelenek a tartalékaik, hiszen a turnéállomások között szinte soha nem tartanak szünetet, a turnék maguk is valósággal egymást érik, a koncerteken pedig annyi energia szabadul fel, amit másoknál ritkán látni. Időközben egy énekessel kevesebb lett, a zenekar azonban töretlenül halad előre a saját útján, mely nyílegyenesen vezet előre.

A Metal Bear Stomp című új lemez méltó folytatása az eddigi kiadványoknak, az orosz huligánok tíz új dallal csapnak oda az asztalra, én pedig remélem, hogy húsvéthétfőn minél több elhangzik majd ezek közül a Dürer Kert színpadán.

Magyar hardcore? Don Gatto!  A szekszárdi csapatot talán nem kell bemutatni a hazai hc-tábornak, elvégre kilenc év, három kislemez, egy split, egy Wacken-fellépés és megannyi határon inneni és túli koncert van már a csapat mögött. Játszottak már a Pro-Pain előtt is, az SMG-t pedig nemcsak a pesti koncertre, hanem a pozsonyira is elkísérik majd.

A srácok mindig is szimpatikusak voltak, hiszen egyáltalán nem gondolják túl a dolgokat, nem akarnak megfelelni senkinek sem, és nem játsszák a sztárt. A cuccaikat is emberbarát árakon kínálják, mégsem az olcsóság az elsődleges szempont, amiért a rajongók pólót, CD-t, vagy felvarrót vásárolnak, hanem az, hogy rendkívül élvezhető muzsikát játszanak, a ”láncfűrészes hardcore” igenis tetszik a népnek, a produkció pedig a kezdetek óta hiteles. Energiából Don Gatto koncerteken sincsen hiány, a jól bevált recept még mindig működik: jó zene + közös éneklés + pogó = jó hangulat.

A hardcore hagyományok továbbvitelében élenjáró Tisztán A Cél Felé igen régóta szerves része a hazai színtérnek. Zeneileg abszolút a nagyok által kitaposott ösvényt járja az egri brigád, az Agnostic Front és Sick Of It All-típusú zenéken kívül a hazai színtér is nagy hatást gyakorolt rájuk, úgymint a CPG, az Eta, vagy a Leukémia. Az együttes maga 2004-ben adta ki első albumát, tapasztalatlannak tehát alig lehet nevezni őket. Ami a srácok zenéjének kovászát adja, az a krisna-tudat, melyet talán ők maguk tudnak a legjobban jellemezni:

„Amit mindenki csinál, az nem is olyan nagy dolog. (…) Mindenki iszik, cigizik, drogozik, hajszolja a minél több és változatosabb szexuális életet. A mai világban akkor válsz lázadóvá, ha ezekre nemet tudsz mondani. (…) Nemet mondani mindenre, amit eddig belénk sulykoltak az iskolapadban és otthon. Nemet mondani a hazug társadalom hazug dogmáira. (…) Első a profit, az ember csak utána jön. Ez ennek a szemét úgynevezett  >>civilizációnak<< az álláspontja. A valódi lázadás szembehelyezkedni ezzel a sok hazugsággal és nem úszni az árral. Srila Prabhupada szavaival fogalmazva:  >>Csizmával az arcukba!!<<  Ez a Tisztán A Cél Felé üzenete!”

A negyedik fellépő a budapesti Blackmail lesz. A öttagú együttes a crust punk és a hardcore vonalán mozog, tapasztalatlannak pedig őket sem lehet nevezni, tavaly például a neves csehországi Obscene Extreme fesztiválon is felléptek, voltak már számos európai országban, de a Napalm Death előtt is bizonyítottak már a Dürer színpadán március elsején.

A Blackmail ZS-be hangolt gitárokkal operál, a crustos alapú muzsika pedig hol gyorsabb, hol lassabb tempót vesz fel. Három kiadvány van már a hátuk mögött, melyek közül a legutóbbi, az idén márciusban megjelent Raise Hell a szóban forgó koncerten eljátszásra is fog kerülni. Dalszövegek terén az ember és az élet áll a középpontban, a Blackmail pedig egyértelműen elutasítja az emberi életeket megnyomorító állami intézkedéseket, a háborúk okozta borzalmakat, a rendőri tevékenység árnyoldalait stb. A punk hatása tehát a szövegekben is megtalálható, melyek a Sound of Death című anyag Korcsra keresztelt számának kivételével mind angol nyelven íródtak. Érdekes és izgalmas zene a Blackmailé, mely reméljük, hogy élőben is megüti a stúdióanyag minőségét!

Írta: Béres Mátyás

// //