fbpx

“Őszinték és komprumisszummentesek maradunk!” – Cadaveres interjú

Még tavaly év vége felé jelent meg a Cadaveres legutóbbi DVD kiadványa, a Within the 5th, melyről mi is írtunk. Többek között erről az anyagról is beszélgettünk a srácokkal, de szóba jött a metal-világ, a metal-sajtó, de a múlt, a jelen és a jövő is. Kérdéseinkre leginkább Körmöczi Péter felelt, de azért mindenki mondott pár szót. Masszív interjúnkat a srácokkal alább olvashatjátok:

Legutóbbi kiadványotok Within the 5th névvel jött ki DVD formátumban, még tavaly novemberben. Mi volt a koncepciótok a DVD tartalmának összeállításakor?

Körmöczi: Tartalmilag szerettem volna, ha a DVD kapcsolódik a legutolsó nagylemezünk anyagához (The Fifth House 2016.). Visszautal rá például az összes klippel, ami az anyag mellé készült és köré épül grafikailag is. Terveztük, hogy az összes nótának lesz valamilyen vizuális megvalósulása, egy év alatt idáig jutottunk, de így sem rossz eredmény a megvalósult 6 klip, melyek különböző ötleteket, technikákat, koncepciókat valósítottak meg. Született ugye image klip, koncert klip, filmes adaptáció, digitális technikával készült videó és szöveges videók is, mind a Fifth House-hoz kapcsolódóan. Az anyagon van még egy koncert felvétel, stúdiós felvételek és interjúk is ezek mellett. Az anyag összeállításánál figyelembe vettük továbbá az előző két DVD anyagát, koncepcióját. Egy nótával utalunk vissza az előző lemezünkre (DeMoralizer 2013.), a The Quest című számunkkal, ami még nem került DVD-re és fontosnak éreztem a Law of Motion mellé felrakni, mivel ez a második darabja volt egy megálmodott történetnek, ami még a Twenty – Twelve videójával kezdődött el 2010-ben és három klipen keresztül mutat be egy egész történetet, ami ugye három lemezt ölel fel. Ez a Cadaveres második korszaka, Zolival a mikrofonnál. Túl az 5. nagylemezen, egy kis összefoglaló.

Egy DVD számomra egy adott korszak lenyomata, egy adott pillanatban megmutatja milyen a zenekar, milyen számokat játszik a jelenben, mi a színpadi akció, stb. Egy jó emlék nekünk, vagy azoknak, akik kíváncsiak ránk. Öt nagylemezből válogattunk a koncert program összeállításánál, igyekeztünk izgalmasra vágni, tömöríteni, nem túl hosszúra, még elviselhetőre vágni a teljes koncert hosszát is. A hang teljesen élő, semmi utómunka, később felvett részek nincsenek rajta hangilag. Viszont ügyeltünk arra, hogy mindegyik lemezről kerüljön fel nóta, de célkeresztben a Fifth House számai voltak elsősorban.

Miként választottátok ki a Düreres koncertet, amelyiken készült a felvétel?

Körmöczi: A Dürer az egyik kedvenc helyszínünk Budapesten, technikailag egyszerűbb volt ide összerakni, felállítani a technikákat (hang, fény), a terem mérete, a színpad ideális. Talán a közönség lehetett volna egy kicsivel lelkesebb hangulatilag, aktívabb mozgásilag…   ennél komolyabb bulijaink is voltak már, de ez így sikerült. Nem volt lehetőségünk válogatni. NKA-s pályázati pénzből készült minden, amit ezúton is köszönünk. Megírtam a pályázatot, beadtam, nyertünk, összeraktuk, megcsináltuk. Nyilván egy hasonló szinten lévő zenekarnak nem sok értelme van kiadni egy DVD-t, de így éltünk a lehetőséggel és a kiadónk is támogatta. Megjelent a Fifth House dupla formátumban a DVD-vel kiegészítve és a DVD kiadvány is kapott Fifth House CD mellékletet, így akinek megvolt már, jut a kocsi hifi-be is egy lemez ajándékba, aki pedig csak a DVD-vel kapcsolódott be, kézbe kapta mellé a legutolsó Cada lemezt is …:-)

A Fifth House-t érezzük eddig a legjobb, legkiforrottabb anyagunknak, ezért is szerettem volna a kifutását elhúzni kicsit, visszautalni rá a DVD-n keresztül is. Viszonylag kevés figyelmet kapott a szakmától a lemez, hamar átléptek rajta, ezért is szerettem volna kicsit felszínre hozni megint. Nem tudunk évente előjönni egy friss lemezzel, így szerettem volna kinyújtani, áthidalni ezzel is a várakozási időt, addig, amíg összeáll egy friss anyag.

Talán a Within… legizgalmasabb része az extrának fölpakolt, közel 45 perces interjú. Direkt szerettetek volna egy ilyen-, az egész munkásságotokat nagy vonalakban átfogó interjú anyagot fölpakolni az anyagra, vagy csak a stúdiós beszélgetések közben formálódott ilyenné?

Körmöczi: Vannak rövidebb részek, amik a stúdióban készültek, de azok inkább poénos részek, hangszeres, énekes felvételek. Kicsit a lemez felvételéhez kapcsolódtak, ami Érden készült Varga Zolinál a SongSong Productionban. Szerettem volna egy ilyen nagyobb, átfogóbb, beszélgetősebb anyagot is mindenkitől. Milyen ember valójában, milyen gondolatokkal, milyen a viszonya a Cadaveres-sel… Első élmények, találkozások, koncert élmény, első fellépés a zenekarral… Mindenkinek ugyanazok a kérdések lettek feltéve és végre megszólalt mindenki, még azok is, akik amúgy nem szeretnek interjúzni, de nekem nem mondhattak nemet! Nem egy szokványos interjú talán, kicsit intimebb, mélyebb.

Mi készítettük a felvételeket, igazi hand-made a cucc, ami pont nálam látszik is. Balika kamerázása nem volt a legsikeresebb, de hangilag tökéletesen érthető lett minden gondolatom…

Én úgy gondolom, hogy ez a DVD egy kiváló megkoronázása lett az elmúlt pár éveteknek, így a The Fifth House körüli időszaknak is. Hogyan látjátok a legutóbbi nagylemezetek eredményeit, az albumra vonatkozó visszajelzéseket?

Körmöczi: Őszintén? 🙂 Van egy szűk rajongói réteg, akik megjelenés előtt megrendelték már a lemezt, szerintem nem csalódtak. Ennyi idő távlatából is úgy gondolom, hogy egy kitűnő esszenciája, összefoglalása mindennek a Fifth House, ami Cada. Merít az első két lemez vadságából és a 3-4. anyag dallamaiból, fogós refrénjeiből. Nemzetközi szintű anyag, amit minden nagyképűség nélkül leírhatok. Ennek ellenére nem sok figyelmet kapott. Kevés kritika jelent meg róla, legtöbb helyen még egy hírt sem kapott webzinekben, nemhogy támogatást. Valahogy minket nem kedvel a sajtó – tisztelet a kevés kivételnek -, árnyékba kerültünk, pedig lelkesen mennek a hírlevelek szinte mindenhová, vagy a promo CD-k, DVD-k, de nem jutunk el sem egy hír rovatba, sem egy lemez kritikáig még így sem sok helyen… interjúk pedig a legritkább esetben készülnek csak velünk. Ezért igyekszünk is megbecsülni és jó bőven kifejteni minden gondolatunkat egy-egy ilyen lehetőségnél. Nem kesergek, ne érts félre! Mindig is underground zenekart szerettem volna, és annak is akartunk maradni, csak sokkal jobb lehetne a zenekaron belüli morál, ha kapnánk egy kicsivel több figyelmet, reflektorfényt. Könnyebb lenne újra buszba ülni, elutazni órákat egy koncertre, próbahelyre, írni riffeket, összerakni az új nótákat, mint így a Fifth House után – ami életünk lemeze szerintünk, nekünk… és tényleg pár interjút és kritikát kivéve, teljesen homályban maradt az anyag.

Súlytalanok vagyunk kicsit… nem vesz rólunk tudomást a sajtó, de már ez engem nem is érdekel, én is már csak azokkal foglalkozom, akik legalább visszaírtak egy megkeresésre, mikor szerettem volna promo CD-t küldeni… mert, ha hiszed, ha nem, vannak, akik még válaszra sem méltattak. Idén pont 25 éve kezdtem el a zenekarozást, azért ezt megélni egy 20 éves újságírótól… hm, érdekes érzés, de biztosan bennem van a hiba?! Nem baj! Semmit nem bánok, semmit sem csinálnék másként! Őszinték és komprumisszum mentesek maradunk!

Visszatérve a kérdésedre, remek kritikákat kaptunk, ugyan csak párat, de be kell látni, hogy nem divatos továbbra sem ez a fajta dallamokkal tűzdelt, groovos metal, vagy nevezzük, aminek akarjuk. Vannak rajongóink és az utóbbi időszak bulijai is nagyon jól sikerültek szerencsére és összességében ez a legfontosabb, nem más! Hálásak vagyunk a rajongóinknak és ameddig vannak, nincs is okom keseregni!

Hogy érzitek, a The Fifth House mely számai működnek leginkább a koncertjeiteken?

Körmöczi: A legtöbb, amikkel idáig próbálkoztunk elég jól működtek: The Mother of All Tales, Blueshift, Event Horizon… talán pont a mindannyiunk kedvence a Law of Motion nem annyira harap élőben, de ez van… Tervezzük, hogy további számok is bekerülnek a programba, illetve egy-két régi nótát is elő szeretnénk kapni nyárra.

Ha mondjuk muszáj lenne két-, a szívetekhez leginkább közel álló dalt mondani a legutóbbi albumról, akkor melyek lennének azok és miért?

Körmöczi: Számomra legkedvesebb saját kedvenc a Blueshift és a Mother of All Tales. Lendületes igazi koncertnóták, élőben nagyon jó játszani őket és jók a reakciók, a kölcsönhatás, de nehéz kiemelni bármelyiket is. Egészben szeretem hallgatni a lemezt és nagyon bírom még ennyi idő távlatából is.

Dávid: A The Mother of All Tales az egyik kedvencem a lemezről, teljesen tudok vele azonosulni. Mindenki ismeri a helyzetet, vagy esetleg volt már hasonlóban, amikor egy párkapcsolat valamilyen mélypont miatt átfordul egymás szapulásába, érzelmi zsarolásába. A legtöbb esetben van egy domináns személy, aki akarva-akaratlanul zsarolja, nyirbálja az alárendelt másik személy lelkét, és ez a felettébb dühös dal az alárendelt szemszögéből mutatja be a helyzetet, ahogy lassan felülkerekedik a szorongáson, alárendeltségen. Szaggatott, sújtó verze riffek és a szellősebb, kicsit elkeseredettnek ható dallamos refrén szerintem tökéletesen tükrözik a szöveg hangulatát, imádom. Koncerteken is nagy kedvenc a közönség szempontjából, és aki még érti is, hogy miről szól, az igazán át tudja adni magát a “rohadj meg” életérzésnek ebben a szűk 4 percben.

Zoli: Event horizon: jó, mer’ odabasz… 🙂

Kálmi: Blueshift: Ez a szám jellemzi talán a legjobban a lemezt. Vannak ennél durvább és ugyanúgy dallamosabb számok is a lemezen. A Blueshift nagyjából ezek keresztmetszetét mutatja. A szám egyik fele már-már Slipknotos tempókkal, lüktetésekkel bír, míg a másik felét a nagyon dallamos refrén teszi ki. Ezek nagy mértékben elütnek egymástól, de mégis egy szerves egészt alkotnak, egy igazi Cadaveres nóta. Law of motion: Ugyan a zenekar fő irányvonalától kicsit kitekintés ez a szám, kicsit dallamosabb az egész, mint általában a többi számunk, de van benne valami “szépség”, ami a sok durvulás közben jólesik az embernek. Ezen kívül a szám klipje is nagyon jóra sikerült szerintem. Jó a képi világ, valamint, hogy a szöveggel kapcsolatosan a zenekar szerettei, családja is megjelennek benne pár pillanat erejéig.

Énekesetek, Bölcsföldi Zoltán az említett DVD interjúban beszélt arról, hogy milyen jól sikerült a The Fifth House egyetlen magyar nyelvű, Menedék című száma és ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy nem kizárt, a jövőben ilyen irányban is nyitni fogtok. Történtek már törekvések efelé?

Körmöczi: Szeretnénk most csinálni pár magyar nyelvű nótát egy hipp-hopp csapattal (Street Royal). Közös projekt ez, meglátjuk mi sül majd ki belőle. Van már pár zenei alap, de még dolgozunk friss ötleteken. Ez egy kislemez lesz, egy zenei kirándulás, amit már régóta tervezünk.

A Menedék szövegét Veres Gábor (WMD) követte el ugye, akit nagyon kedvelünk és mindenképpen szerettem volna, ha valamilyen formában valamikor részt vesz egy Cada anyagon. Ez tökéletes lett így, örülök, hogy létrejött ez a projekt vele és Örssel (AWS), aki énekel még Zoli mellett ebben a nótában. A 2000-es CDT lemezen (Incarnation) volt egy hasonló hármas éneklős nóta még, ahol Zotya (Ektomorf) és Csató Peti (Replika) énekelt anno Persó mellett.

Mivel általában 2-3 éves intervallumokban dolgoztok, a legutóbbi album pedig 2016-ban jelent meg, ezért megkerülhetetlen a kérdés, születnek már az új témák? Mikor hallhatnak új számot tőletek a Cada-rajongók?

Balika: Új lemez még nem került szóba a bandán belül, nem is biztos, hogy időszerű lenne csak azért kihozni egy 9 dalos Cada lemezt, hogy “legyen lemez”.

Jelenleg egy (amúgy a DVD-n is említett) rapmetal projecten dolgozunk a mátészalkai Street ROYAL-lal.  2-3 éve vetődött fel az ötlet, de mi akkor a Cada dolgaival foglalkoztunk, a rappesek is a saját cuccukon agyalgattak inkább.

 A csillagok állása most hozta úgy, hogy elkezdtünk ehhez dalokat írni kb. januárban. Jelenleg még a demozás folyik, de elég jól haladunk. A tervek szerint ez kislemez formájában fog megjelenni, három közös dallal, plusz egy-egy számmal a két banda sajátjai közül. Mi a Fifth Houseról nevezünk be a magyar nyelvű track-el.

Akár a nemrégiben lezajlott és az AWS által megnyert A Dal című műsor kapcsán is kimondható, hogy eléggé érdekes folyamatok zajlanak ma a hazai könnyűzenei-, de akár a metal színtéren. Ti milyen szemmel és hogyan látjátok a hazai szcénát?

Balika: Attól függetlenül, hogy tőlünk távol áll még a gondolat is, hogy ilyen jellegű műsorokban kipróbáljuk magunkat, nagyon örülünk az AWS sikereinek. De ha a Leander vagy a Nováék nyernek, akkor is ugyanúgy gratulálnánk nekik. Nagyon jó dolognak tartom, hogy ezek a zenekarok döngetik azokat a bizonyos kapukat, mert lehet elindul egy folyamat, amikor az embereknek a metál szó hallatán (irónia on) nem a “bokorban kannás bort vedelő, suttyó, tahó módon üvöltöző paraszt” jut eszébe, hanem olyan minőségi produkciók, mint AWS-ék, és még a végén mélyebbre ásnak ebben a szubkultúrában. Talán koncertekre is el kezd járni az átlag “civil” ember.

Rengeteg magyar bandával koncerteztetek már együtt. Tudnátok pár, számotokra különösen kiemelkedő hazai együttest mondani?

Balika: Rengeteg kiemelkedő zenekar volt és van jelenleg a szintéren, nem lenne igazságos kiemelni közülük egyet. De felsorolásba sem kezdenék bele, mert valaki kimarad úgyis, azt meg nem szeretném.

Körmöczi: Akiket bírunk zeneileg, emberileg most, de tényleg a teljesség igénye nélkül: Omega Diatribe, Don Gatto, PMA, Nova Prospect, stb.

Ti hova helyeznétek el magatokat a hazai metal világban? Mit gondoltok, a ti hátteretekkel, az igényes-, ám mégiscsak underground muzsikátokkal meddig tud előre haladni az utatok, meddig tud fejlődni, növekedni a közönségetek?

Zoli: Én a magam részéről meghagynám a zenekar elhelyezését külső szemlélőknek, talán kívülről objektívebb képet lehet látni rólunk. Mindenesetre vannak fesztivál meghívásaink, hívnak játszani az ország különböző városaiba, külföldről is kapunk meghívásokat. Ezek alapján talán be lehet lőni, hogy hol állhatunk a hazai palettán. A jövőt illetően nehéz jóslatokba bocsátkozni. Ha tudnánk a titkot, hogy mi vezet további sikerekhez… hm… jó volna! Természetesen a célunk az, hogy még több fesztiválra, még jobb klubokba, még jobb időpontokon játszhassunk és még több lemezt adhassunk el. Ezzel egy időben pedig, lehetőleg rendszeresen jelentkezzünk új anyagokkal.

Körmöczi: Nyilván vannak előttünk példák, hogy underground csapatok, miként boldogulnak, hogyan egyensúlyoznak a siker, a hitelesség és az elveik feladása nélküli határmezsgyén, hogyan, miként szeretnék bővíteni közönség bázisukat, úgy, hogy a korai lemezeik hitelessége, illetve a régi rajongóik is megmaradjanak mellettük, és ugyanakkor nyitni és fejlődni tudjanak, valamint képesek legyenek előre nézni, jobbá, profibbá tenni mindent. Tudod: a demók még jók voltak…. 🙂 Sok dolognak idő és pénz függvénye van ugye. A mi esetünkben család, gyerekek, munka is nehezíti ezt az amúgy is rögös utat. Nagy dolog ennyi idő után visszanézni és legalább jó szájízzel végiggondolni pár emléket az eltelt 13 évből. Nagy feladat összetartani egy bandát és terelgetni koncertek, lemezírás felé… kihívások, kompromisszumok és mindezt úgy, hogy jobbat, még jobbat szeretnénk csinálni, mint korábban.

Folyamatosan koncerteztek itthon, járjátok az országot, de olykor-olykor a határainkon túlra is kikacsintotok, idén tavasszal is lesz két osztrák bulitok. Hogyan jöttek össze ezek a koncertek?

Körmöczi: Elég nagy ismeretségi körünk van, a határon túl is. Sok zenekarral tartjuk a kapcsolatot, segítjük egymás munkáját, cserebulikat szervezünk és utána próbálunk építkezni erre a közönség bázisra kint is, ahogy itthon tesszük. Nem egyszerű folyamat ez, lassú és sok kitartás kell hozzá, de igyekszünk több fronton, több országban jelen lenni, ahol és ahogy csak bírunk.

Magyarországon belül pedig jónéhány koncertet adtok idén tavasszal az Omega Diatribe-al közösen. Többek között április 6-án a lemezbemutatójuk napján is ott lesztek headlinerként. Mi várható tőletek azon az estén?

Körmöczi: Nagy meglepetésekkel nem készülünk, egy masszív bulit ígérünk, teljes erőbedobással! Szó van egy Balika sztriptízről, de ezt meglátjuk még… lehet egy sörivó versenynek jobban örülne?! Nagyon jó lesz a felhozatal, érdemes lesz ellátogatni a Dürerbe aznap este! Nyár végéig ez az egyetlen fővárosi bulink, úgyhogy aki kimarad, lemarad! 🙂

Köszönjük, hogy a rendelkezésünkre álltatok, hogy megválaszoltátok kérdéseinket!

Körmöczi: Mi köszönjük és további sikereket, kitartást kívánunk a munkátokhoz!

Cadaveres-elérhetőségek:

HonlapFacebook YouTube

Készítette: Vágány Norbert

// //