fbpx

Omega Diatribe

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatni valón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap+1 speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

Omega_Diatribe2017

A hét zenekara: Omega Diatribe

Műfaj: Extreme Groove Metal

Alakulás éve: 2008

Város: Budapest

Különleges atmoszféra, hömpölygő, súlyos témák, tört ritmusok, extrém vizuális hatás. Nem mindennapi élménnyel számolhat, aki jegyet vált az Omega Diatribe nevű riffanyahajóra. Nemhiába, kettő bivalyerős nagylemez és néhány nemzetközi fellépés után már nem ismeretlen a nevük a világ underground színterén. 2015-ös Abtract Ritual című lemezükön Kevin Talley világhírű dobos üti a bőrüket. A zenekar hosszabb keresést követően megtalálta a fix ütőst, Kiss Tamás személyében. A zenekar leszerződött az amerikai Independent Ear Records-hoz 2015 nyarán, akik az Egyesült Államok területén is kiadják a lemezeiket. Kérdéseinkre adott válaszaikat Contrist című nótájuk után olvashatjátok.

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

A zenekar fő motorját az táplálja, hogy ki szeretnénk adni magunkból azokat az érzéseket illetve látásmódot, amit szavakkal kevésbé lehet kifejezni. Ha ezzel az atmoszférával más is tud azonosulni, akkor ez nekünk csak plusz öröm!

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Nyilván a kezdeti időszakban kisebb célokat tűztünk ki magunk elé, aminek elérése újabb és újabb, egyre nagyobb célokat generált, de úgy gondolom, hogy a fő célról egy pillanatig sem vettük le a szemünket, ami nem más, mint hogy minél tovább tudjunk zenélni, és a lehető legtöbb helyre eljuttassuk a zenénket, illetve magunkat is a zenekar által.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

A dalszövegek nálunk elég specifikusak. Elengedhetetlen eleme annak az attitűdnek, amit képvisel és sugall a zenekar. A szövegek nagyon sok forrásból inspirálódnak, legyen ez egy film, egy könyv, vagy akár a saját látásmódunk kivetülése bizonyos dolgokról, témákról. Aki kicsit jobban beleásta magát a kiadványaink szövegvilágába, bizonyára felfedezhet több összefüggést a szövegek között, de többször előfordul, hogy egy adott, tudományos témát ölel fel a szöveg.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Úgy érezzük, hogy mi mindenképp egy élőzene-orientált zenekar vagyunk. Sokszor mondják, hogy az az elsöprő energia, amit élőben közvetítünk a közönség felé, az nem jöhet át egy stúdiófelvételen, ám mi ennek ellenére nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minél jobban közelítsen a hangfelvételünk ahhoz, amit élőben is közvetítünk.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Attól függetlenül, hogy mindannyiunknak a fő szerelem abszolút a metal zene, főleg, hogy ezeken a zenéken szocializálódtunk, ettől függetlenül a zenekar összes tagja otthonosan mozog számos más zenei stílusban is. Geri köztudottan nagy rajongója a pszichedelikus dubnak, illetve különböző elektro stílusoknak, Hájer pedig egy kisebb lexikonja a korai, súlyos drum & bass vonalnak. Egy szó mint száz, a zenei nyitottság az egész zenekarra igaz, ez hallatszik a zenénken is, hiszen rengeteg helyről szerzünk inspirációt, amit bele is fűzünk a dalszerzésbe.

Nagyon jellegzetes hangzásotok és vizuális megjelenésetek kiemel titeket a hazai underground közösségből. Tudatos tervezés áll emögött a kiforrott egyedi stílus mögött, vagy csak összejártatok zenélni és idővel magától alakultak ki ezek a jellegzetességek?

A zenekar megalakulása óta határozott elképzelésünk van arról, hogy hogyan akarunk megszólalni, és mit akarunk képviselni vizuálisan. Ezt évről-évre fejlesztjük, és próbálunk egyre közelebb kerülni ahhoz, amit fiatal zenerajongóként megálmodtunk.

Köszönjük!

Hömpölyögjenek azok a bányamély riffek! A hét zenekar az Omega Diatribe!

 
 
 
// //