fbpx

Nyári Sanctuary turné, új Strength of Will videó és ami ezeken túl van – interjú Vörös Attilával.

Már korábban is volt szó róla, ugyanakkor mostanra már hivatalossá vált, hogy egy neves, külföldi zenekarban fogod a nyár folyamán nyúzni a húrokat. Melyik ez a banda? Hogy jött létre ez a kooperáció és hogyan fog alakulni a turnétok?

Ez a zenekar a Sanctuary. Annak idején jórészt belőlük alakult a Nevermore, aztán amikor pár éve feloszlott/ szünetre vonult a banda, akkor Warrel-ék újra összehozták a Sanctuary-t. Ki is hoztak egy lemezt The Year the Sun Died címmel. Már több, mint egy éve megkerestek azzal az ötlettel, hogy számítanának rám és velük tarthatnék valamelyik turnén. Anno egy észak- és egy dél-amerikai turnéról is egyeztettünk, ám végül ez az együttműködés más zenekarok és más személyes okok miatt sajnos elmaradt. Végül idén nyárra sikerült összehozniuk egy júniustól augusztusig tartó európai fesztivál-turnét, ahova elhívtak engem is. Így végre összejön ez a kooperáció, ott leszek velük az egész nyári turnén, mint koncertgitáros. Június elején utazom ki hozzájuk próbálni és összetenni az egész produkciót, ahonnan már együtt érkezünk vissza a turné három júniusi állomására. Ekkor többek között a Graspop-on és a Hellfesten is tiszteletünket tesszük majd.

Ha minden igaz, 2018-ban a Sanctuary új lemezt is tervez kiadni. Esetleg ezen is hallhatunk majd téged?

Volt erről is szó, számítanának rám, engem pedig természetesen érdekel a dolog. A fő dalszerző náluk Lenny Rutledge, ennél fogva főleg szólók, vendégszólók terén lehet szó az együttműködésről, ám számomra ez is hatalmas élmény és elismerés lenne.

Hol láthatunk hozzánk legközelebb téged a Sanctuary társaságában?

Magyarországhoz legközelebb Szlovéniában, Tolmin-ben, a Metal Days fesztiválon fogunk fellépni, ám rengeteg egyéb fesztiválon is zúzunk majd.

A Sanctuary nyári turnédátumai:

June 16, 2017. Loreley,  Germany (Rockfels)

June 17, 2017. Dessel, Belgium (Graspop Metal Meeting)

June 18, 2017. Clisson, France (Hellfest)

July 12, 2017. Balingen, Germany (Bang Your Head)

July 14, 2017. Gavle, Sweden (Gavle)

July 16, 2017. Tel Aviv, Israel (Gagarin)

July 21, 2017. Athens, Greece (Gagarin 205)

July 25, 2017. Tolmin, Slovenia (Metal Days)

July 26, 2017. Munich, Germany (Free and Easy)

July 27, 2017. Berlin, Germany (Musik und Frieden)

July 28, 2017. Brande-Hörnerkirchen, Germany (Headbangers)

July 29, 2017. Erfurt, Germany (From Hell)

July 30, 2017. Aarburg, Switzerland (Musigberg)

July 31, 2017. Nurnberg, Germany (Hirsh)

August 2, 2017. Hanover, Germany (Musikzentrum)

August 3, 2017. Arnhem, Netherlands (Willemeen)

August 4, 2017. Hamberg / Wacken, Germany (Wacken)

Mindemellett egyéb téren is zajlik nálad az élet. Pár hónapja rengeteget beszéltünk a Strength of Will-el kapcsolatban (Vörös Attilával készült terjedelmes interjúnk itt és itt olvasható). Akkor azt mondtad, hogy a következő, már zenekari klip a My October című nótához fog kijönni. Erről mit lehet tudni és mikorra várható? Készültök egyéb videókkal is?

Időközben a klipet felvettük. Egy brutálisan tehetséges stábbal forgattuk le az egészet; Maráczi Krisztián a rendező, a vágásért Tarczi Tomi felel, az operatőri munkát Brautigam Bertold végezte, a világosításért pedig Fejér János volt a felelős. A klip előre láthatólag július végén – augusztus elején fog kikerülni. Valószínűleg később, de még az idén a Bon Voyage-hoz is ki fog jönni egy klip, ám ott még a stáb nem állt össze teljesen, valamint a forgatókönyv is kezdeti stádiumban van. Ugyanakkor egy vadiúj szöveges videó már most megtekinthető, mely a Pharao című számhoz készült!

Utóbbiról mit tudsz mondani? Hogyan készült, mi volt a koncepció?

Igazság szerint a My October-es klippet szerettük volna hamarabb kidobni. Május elején szerettük volna, hogy kijöjjön, ám nem akartuk elsietni, nem akartunk kapkodni vele kapcsolatban és kompromisszumokat sem szerettünk volna kötni. Így végül egy másik dalhoz, a Pharao-hoz készült el előbb egy szöveges videó, mely  Mendre János (Random Videos) munkája. Mozgóképekkel és állóképekkel teletűzdelt-, a szó nemes és pozitív értelmében beteg és eklektikus munka lett.

Azt már lehet tudni, hogy a SOW – Blink of an Existence lemez szeptember 1.-én teljes egészében bemutatásra kerül majd a Dürer Kertben, valamint az is remélhető, hogy az összes vendégénekes megmutatja majd magát a színpadon. Mennyire kezd körvonalazódni az este? Milyen egyéb érdekességgel készültök még?

18491805_310152899420462_4673614581912696661_oNagyon remélem, hogy tényleg sikerül az összes énekest összeterelni, mi erre készülünk. A koncert a Dürer Kert nagytermében lesz. Érdekesség, hogy ugyanezen estén a Vulger Display of Cover-rel is föl fogunk lépni és az egész Official Live! anyagot letoljuk majd, ami idén 20 éves. Ez a kiadvány számomra nagyon különleges, hiszen ez az album változtatta meg az egész életemet, szóval már csak emiatt is óriási lesz a buli. A SOW terén pedig szintén az egész Blink of an Existence-t fogjuk eljátszani az elsőtől a tizedik számig, abban a sorrendben és formában, ahogy az az albumon van. Egy változás fog történni a Bon Voyage kapcsán, ennek a számnak az eredeti, instrumentális verziója kerül majd eljátszásra. Maga a produkció, a show-elemek is kezdenek egyre jobban összeállni; ott is egy nagyon komoly stábbal fogunk dolgozni, az egész buli képileg és hanganyag terén is rögzítve lesz. Ezen kívül profi fénytechnikával készülünk; különleges fények lesznek ráadásul az egész előre programozottan fog működni. Emellett az egykori Rising-os hangtechnikusunkkal dolgozunk, aki az elkövetkező próbáinkra is el fog jönni, tehát szeretnénk minél profibbra megcsinálni a műsort.

Említetted, hogy a koncert minden téren meg lesz örökítve. Mi a későbbi tervetek ezekkel a felvételekkel?

Mindenképpen szeretnénk ebből egy referenciaanyagot létrehozni. Ez nagyon jól fog jönni, ha esetleg valamilyen komolyabb, külföldi management-hez, kiadóhoz kerülünk tűzközelbe, hiszen így lesz mit felmutatnunk. Szeretnénk ezzel bemutatni, hogy ez nem egy szólóprojekt, nem egy egyszeri dolog, hanem egy kész, egész, egységes zenekar. Mindezek mellett szinte biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb a különböző videómegosztókon is elérhetővé tesszük majd az egész anyagot.

A szeptember 1.-i koncerten kívül már más fellépések is kerültek lekötésre a SOW-el kapcsolatban?

Mindenféle egyéb projekt mellett erre a koncertre nagyon készülünk, így ez rengeteg időnket és energiánkat emészti föl, ennél fogva még nem is volt időnk arra gondolni, hogy mi lesz később. Szeretnénk ezt minél tökéletesebbre, minél profibbra megcsinálni, hogy majd ezt követően innen tovább léphessünk.

Korábbi interjúnkban említetted, hogy még ezen évben kijöhet egy chill-esebb, elszállósabb kiadvány. Erre jut még időd? Meg fog tudni ez még idén valósulni?

Eredetileg ez az album nyár végére – kora őszre lett ütemezve, de a rengeteg teendő miatt nem igazán van időm rá. Így ez valószínűleg decemberre – jövő év elejére kerül áttolásra. Rengeteg ötlet és dalkezdemény született már meg hozzá, csak neki kéne ülni valamikor összerakni a dolgokat…

Mindezekkel párhuzamosan az SOW-hez nagyon hasonló felállású, de egy más, különös hangzásvilágú együttes is összejött. E kapcsán mennyire haladnak előre a dolgok?

18556710_310153209420431_5958418538392183874_oOtt egyetlen ponton van megrekedve a történet, még nem találtuk meg az egyik tagot. Oda még mindig keresünk egy frontember figurát, aki nem csak énekelne a bandában… Egyébként igazából elég sok dal készen van, a csapat is készen áll arra, hogy beinduljon a történet. Amint meglesz a megfelelő frontember, rögtön támadunk!

Ezek mellett mire marad még egyáltalán időd?

Gyakorlom a Sanctuary dalokat a nyári turnéra, próbálunk szeptember 1.-re, valamint még a Mayhem-mel is megyek jó néhány bulira gitártechnikusként. Ezeken túl nemrég külföldön jártam egy meghallgatáson, egy eléggé neves bandánál, ami tényleg nagyon jól sikerült. Ha az összejön, az biztos, hogy még jobban eluralkodik majd a káosz és még inkább idő-parában leszek, de ez egyáltalán nem baj. Ha oda sikerül bekerülnöm, az nagyszerű és nagyon súlyos lesz.

Ráadásul még padawan-nak is beálltál.

Igen, közbe elmentem énektanárhoz is, a Csongor Bálinthoz (USEME, Subsrcribe). Bár még az órák elején vagyok, de nagyon élvezem, komoly kihívás, a tanultakat pedig mind fogom tudni hasznosítani majd a SOW-el a színpadon és az említett, következő, chill-esebb lemezen is. Muszáj lesz, hiszen a többiek is rábeszéltek, hogy többet vállaljak be ének terén, ami komoly mélyvíz, de eléggé izgalmas is egyben.

Aki-, a már hivatalosan is együttessé verbuválódott SOW-el kapcsolatban akar információkat szerezni, az hol keressen titeket?

A zenekar kapcsán új közösségi felületet hoztunk létre a Facebook-on, mostantól oda fog felkerülni velünk kapcsolatban minden fontos információ, tehát kérünk mindenkit, hogy ide klikk-eljen:

www.facebook.com/strengthofwill

Készítette: Vágány Norbert

// //