fbpx

Nova Prospect

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatni valón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap+1 speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

NOVA_2017_1

A hét zenekara: Nova Prospect

Műfaj: Power-pop/ Modern rock/ Modern metal

Alakulás éve: 2007

Város: Kecskemét

A 2007-ben alakult Nova Prospect idén ünnepli születésének 10. évfordulóját. E tíz év alatt már sok mindent tudhat maga mögött a rock/ metal muzsikát olykor stílusidegen, de mégis mai és eredeti, igényes hatásokkal, zenei elemekkel keverő banda. Az egykori Booboo’s Punch tagjaihoz az énekesi posztra Besnyő Gabriella csatlakozott, basszerosnak pedig később Nagy Zsolt állt be; így teljessé vált a Nova mai felállása (további tagok: Kiss József – gitár, Kiss Dániel – dob, Schautek Bálint – sampler/szintetizátor). Az évek során rengeteg koncertet adtak önállóan és társulva is, mindezek mellett két EP-jük (Hívójel – 2010, Minden Nap Háború – 2011), és két nagylemezük jelent eddig meg (Lépj ki az árnyékból – 2009, Szemben az Óriás – 2015). Utóbbi nagylemezük a HammerWorld mellékleteként látott napvilágot, mely által rengeteg rajongóhoz eljutott, nem kevés elismerő bólintást kiérdemelve; a Nova modern hangzását ezen album esszenciálisan képviseli. A  10 éves jubileum kapcsán idén őszre várható egy új EP Fényhozó címmel. Bár a Nova Prospect hangzásában nagyon sok minden vegyül ( a rock/ metal mellett pop, hip-hop, R&B, D&B, stb.), azért a metal szakma is méltán elismeri őket. Legjobb példa erre, hogy a Wacken Metal Battle hazai döntősei számára megrendezett versenyből (június 18. – Barba Negra Track) ők kerültek ki győztesként, így a Nova Prospect képviselheti hazánkat az ominózus német fesztiválon. A metal.hu szerkesztőségének nevében ezúttal is gratulálunk nekik!

A Hét Zenekara kérdéseinket ezúttal tehát Nova-éknak céloztuk, a válaszokat pedig a gitárosuk, Jocó (Kiss József) adta.

NOVA_2016_mini

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

A Nova Prospecttel mindig is az volt a célunk, hogy a rock/metalt popzenei elemekkel ötvözzük, viszonylag egyszerű szerkezetű, közérthető dalok formájában. Nem riadunk vissza a zúzós gitártól, a helyenként progos elemektől, ahogy az elektronikus témáktól sem. Ezek mellett családi és erős baráti szálak fűznek minket össze, ez igazából mindennek az alfája és omegája.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

A célunk kezdetektől az volt, hogy egy stabil közönséget építsünk ki Magyarországon, de így 10 év távlatából be kell vallani, hogy a hazai médiaviszonyok mellett ez nem kis feladat. Szóval ezerrel dolgozunk ezen továbbra is. A Szemben az óriás nagylemez előtti 2-3 évet viszonylag takaréklángon hoztuk, a lemez és az azóta eltelt időszak egyfajta újjászületés. Bízunk benne, hogy a kitartásunk meghozza a gyümölcsét.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

A szövegeinket egytől-egyig Bálint írja, aki jelenleg zenekari fronton GYES-en van, a koncertekre most nem is jár velünk, de a háttérben folyamatosan dolgozunk a Novás dolgokon.

A szövegek nagy része inkább személyes jellegű, de az újabb dalokban aktuális, közéleti témák is megjelennek, viszont értelemszerűen elvont formában, mindenki a maga módján értheti őket. A legjobb példa erre az Amíg van benned élet c. dalunk, amiről szerintem legtöbben az gondolják, hogy párkapcsolati témát boncolgat, de valóban a függőségekről szól. 🙂

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Így, 10 év tapasztalat után azt merem mondani, hogy a színpadon is elég magabiztosak vagyunk, a stúdiófelvételeket pedig kezdetektől magunknak csináljuk, tehát mindkettő otthonos terep. Stúdiós fronton a legfőbb problémát talán a saját maximalizmusunk okozza, tehát leginkább magunknak kell megfelelnünk, ami azért nem kis feladat. 🙂

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Abszolút. Szerintem mindnyájunknak vannak olyan kedvenc zenéje, ami nem metal, de még csak nem is rock. Björk, The Prodigy, Nine Inch Nails, Depeche Mode, Massive Attack. Rockzenében is mindenevők vagyunk: a progresszív metaltól a deathcore-on át egészen a radio rockig.

Nyilván mindig vannak inspirációk új, vagy éppen régi kedvenc zenéinkből is merítünk, de ezek nem direkt hatások, néha magunk sem tudunk róla.

Inkább gondolom meghatározónak azokat zenéket, amik pl. a kezdettekkor hatással voltak a hangszeres stílusunkra, pl. nekem annak idején a Machine Head vagy a Pantera.

Április első felében jelent meg legújabb számotok, a Fényhozó egy szöveges videó formájában. Ugyanezen címmel egy EP-t is készültök kiadni, erről mit lehet tudni? Akövetkező teljes album, a Szemben az Óriás utódja úton van már? Mik a terveitek a közeljövőre?

A Fényhozó EP megjelenése szeptemberben várható, ami a címadó dal mellett további 2 új dalt, az egyik új dal remixét és a 10 éves jubileumunkra tekintettel egy igazi meglepetést fog tartalmazni. Ősszel a saját szervezésű koncertek mellett várható pár buli Szegeden, Kecskeméten és Budapesten a Phrenia, a Dystopia és a Down for Whatever társaságában. A dolgok jelenlegi állása szerint kishazánk egyik vezető metalbandáját is elkísérjük előzenekarként pár turnéállomásra.

Köszönjük!

Ezen a héten a kecskeméti modern muzsikus brigád, a Nova Prospect szerepelt a metal.hu-n a Hét Zenekaraként. A nyár folyamán több koncerten is elkaphatjátok őket, illetve akár a Wackenen is szurkolhattok nekik – persze csak ha van előre jegyetek! Alább több elérhetőségi link megtekintése mellett a legutóbbi nagylemezt is végighallgathatjátok, de előbb lessétek meg, hogy hogyan adták elő tavaly decemberben a Depresszió előzenekaraként a Credo című számukat!

Facebook: https://www.facebook.com/NovaProspectHungary

Vásárlás: http://www.metalshop.hu/advanced_search_result.php?keywords=nova+prospect

Youtube: https://www.youtube.com/user/novaprospectband

Instagram: https://www.instagram.com/novaprospecthungary/

Szemben az Óriás (2015): https://www.youtube.com/playlist?list=PLqA5jqjd7ufU7UPJ6_3fEz4EMWvYJtHgG

// //