fbpx

Niburta

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatni valón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap+1 speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.


Niburta_band2017 (1)

A hét zenekara: Niburta

Műfaj: Folk metalcore

Alakulás éve: 2010

Város: Budapest

A Niburta ideája 2009-ben született meg, és 2010-ben formálódott valósággá. A szkíta vallás kétarcú istenségének nevét viselő zenekar a kezdetektől arra törekedett, hogy létrehozzon egy balkáni népzenei elemekkel tarkított, “kétarcú” metalcoret/folk metalt, és ez így is történt a következő években az Awakening EP-n, a Scream from the East c. debütalbumon, és a ReSet EP-n keresztül. Megannyi magyar és külföldi koncert után azonban “valami elromlott”, és a zenekar belső egyet nem értések miatt páréves kényszerpihenőre vonult. 2017-ben azonban a mindenkori frontember, Hormai Balázs megtalálta a legmegfelelőbb zenészeket maga mellé,  és a folkcore-vonat újra útnak indult. Május 5-én a nagyközönségnek is bemutatkozik az újjáalakult Niburta (állítólag lesz mellé koncert is), ennek apropóján úgy éreztük, hogy a legmegfelelőbb “hét zenekara” a debüthétre ki más lenne jó, ha nem ők? Balázzsal beszélgettünk.

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?
Röviden: A folyamatos változás.
Összehozott minket a zene szeretete, különböző stílusokból jövünk, szeretünk alkotni és kitágítani a zenei határokat,újdonságokat csinálni.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?
Nem igazán tudok megfogalmazni végső célt, szeretünk haladni a saját kis utunkon és meglátjuk, merrefele kötünk ki, állandó változás, ami mindig lesz, újdonságok,természetesen ahogy az évek, a tagság is változott, és ezzel a célok is kicsit módosultak, de a jelenlegi felállással visszatértünk a kezdetekhez és ahol azt a fonalat letettük.
Összeszedettebb a mostani tagság, és teljesen egyetértünk és egységesen határoztuk meg a Niburta útját, ami most az új albumot és egy jövő évi nemzetközi turnét jelenti.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?
Sokszor a népzenéből merítünk ihletet, és összerakjuk a modern világ gondolkozásmódjával, inkább különállóak a szövegek, szóval aktuálisan felmerülő témák vannak előnyben nálunk.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?
Természetesen élőben érezzük magunkat jobban, amikor látjuk az emberek szemében azt az érzelmet, amit igyekszünk a számainkkal átadni és együtt ordítani, ha fáj valami, vagy ha szimplán minden fasza. A stúdiós időnek is megvannak a maga szépségei, isteni érzés nézni, ahogy hangokból, zajokból szép lassan felépül egy szám. Mindkettőben van még mit tanulnunk, így ugyanannyira fontos a Niburtának a folyamatos csiszolódás.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítettek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?
Egy jó példa erre, hogy a New Wave of Folk metal turné állomások közötti utazása alatt a buszban ment mongol népzenétől kezdve orosz dubstepen át djentig minden. Nagyon nyitottak vagyunk zeneileg, hiszen mint mondtam, sokféle stílusból, zenei közegből jövünk, szeretjük megtalálni mindenben a minőséget vagy az érzelmeket, megtalálni magunkat a zenékben.
Természetesen a világzenéből merítünk a legnagyobb ihletet, ezen kívül a magam nevében én a modern metalban, elektronikus zenében (dubstep, chillstep, dnb, EDM ) találom meg a legtöbb inspirációt.

P1220573

Ha pap lennél, melyik hangszereket házasítanád össze (vagy melyekből építenél háremet)? Miért? És mit gondolsz, milyen lenne az a házasság?
Hmm, egy olyan hangszert nagyon adnék, ami pengetős és fúvós is egyben, illetve a világ összes népi fúvós és pengetős hangszere benne lenne…  Meg egy kis elektronika, hogy ki lehessen hangosítani rendesen… Ja, és világítson persze, mert az fasza. Ez a hibrid nagyon megkönnyítené Dávidunk dolgát 😀

 

// //