fbpx

New Friend Request

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatnivalón túl olvashattok egy rövid interjút 5 alap+pár speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában ltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai vagy magyar vonatkozású legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

_DSC2076

A hét zenekara: New Friend Request

Műfaj: Modern metal

Alakulás éve: 2013

Város: Budapest

Az ötödik születésnapját ünneplő New Friend Request olyan zenekarok útján és inspirációjából indult el, mint a Depresszió és az Alvin és a Mókusok, hogy a modern metalos közegbe iktatva, olykor egész kemény témákkal is megénekelhessék a világ gondjait, és személyes, de mindenki által átérezhető problémáikat kiénekelhessék magukból. A zenekar sikere töretlenül halad előre, munkásságukat már több minőségi videoklip is díszíti, és természetesen a zene is elsőrangú. A legújabb klip a tavalyi év legvégén jött ki, amit nálunk is megtekinthettek!

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

A kitartás.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Kitűzött célok mindig vannak, hiszen azoknak azt gondolom, hogy lenniük is kell! Mindig is egy előre mutató zenekar voltunk, akik törekedtek arra, hogy lehetőségeikhez képest rá tudjanak tenni egy újabb lapáttal az előző dalra, klipre, de akár grafikára vagy színpadi látványra. Szóval túlzás nélkül mondhatom azt, hogy nálunk az irány mindig előre van.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Én azt gondolom, hogy az egyik legfontosabb tényező egy zenekarnál vagy előadónál a mondanivaló és a dalszöveg. Én mindig olyan témákról írok, amik engem is személyesen érintenek. Egy hétköznapi ember szól hétköznapi emberekhez, hétköznapi témákról, problémákról, életszakaszokról. Nem érezném őszintének, ha olyan témákról írnék a szövegeimben, amikhez személyesen semmi közöm. Barátság, szerelem, karrier, öröm vagy csalódás, úgy ahogy azt én megélem. Ezekről a témákról tudok őszintén beszélni, és hiszek abban, hogy aki ezeket a szövegeket meghallgatja, az a saját élete bizonyos szakaszaira is rá fog ismer bennük, vagy ad nekik egyfajta megerősítést, támaszt. Félreértés ne essék, szó nincs arról, hogy életeket vagy nézeteket akarok megváltoztatni, hanem inkább segíteni szeretnék felnyitni néhány szemet.

Élőben, vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő produkció, vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Mind a kettő nagyon fontos, de két külön világ. Azt mindenki nevében mondhatom, hogy imádunk koncertezni, hisz ilyenkor tudunk igazán együtt lenni mint zenekar és barátok. Arról nem is beszélve, hogy a közönséggel szemtől szemben is ilyenkor nyílik lehetőségünk találkozni, és személyesen is kapcsolatba lépni, ami számunkra nagyon fontos része a zenélésnek! A stúdióban pedig azt hiszem, hogy alap a tökéletességre törekvés, mind a megszólalást, mind a produceri munkákat, vagy a felvételeket illetően.

Mennyire vagytok nyitottak a metalon kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Abszolút igen! A metálon belül is mind más alfajokat szeretünk a trash-től a hardcore-ig és emellett hallgatunk pop, hip-hop, funky, de még elektronikus zenéket is. Ez persze nem azt jelenti, hogy „mű metálosok” lennénk, hanem tényleg arról van szó, hogy ennyire nagy a zenei befogadóképességünk, főleg ha valóban igényes zenei produkcióról van szó.

A nem szokványos zenekarnevetek a modern szociális média által utalt korra reflektál valamelyképpen? Esetleg az érdekesen megszülető emberi kapcsolatokról? Mi a véleményétek, egy kezdő zenekar hogyan tudja legjobban kihasználni az internet adta lehetőségeket?

A zenekar neve a myspace-es időkből jön. Anno a mi korosztályunk onnan ismerte meg az új zenekarokat, ott tudtunk iTunes, Deezer és Spotify híján új dalokat, előadókat felfedezni, arról nem is beszélve, hogy a Facebook nemlétezése miatt zenei közösségekhez csatlakozni és hasonló embereket megismerni. Egyszóval a névválasztásban van egy kicsi „vissza a gyökerekhez” életérzés. A másik, hogy ma már a közösségi média ural mindent. 2018-ban gyakorlatilag minden adott, és sokkal több lehetőséget kínál egy új zenekar számára, hogy akár profi szinten is népszerűsítse magát, de a 90-es évek végén, 2000-es évek elején tizedennyi lehetőség nem volt. Szerencsére ez ma már nem így van, közösségi média-hirdetések, reklámok, események, online értékesítés, digitális zenei szolgáltatók, és sorolhatnám a végtelen lehetőséget, amit ma egy feltörekvő zenekar meg tud ragadni, és akár másodpercek alatt el tudja juttatni munkásságát a közönséghez, kiadókhoz vagy külföldre. Ez valamilyen szinten jó, hisz mi is ebből építkezünk, és aki kicsit is talpraesett, ügyesen használja ezeket a lehetőségeket bizony előre is jut sok mindenben.

A zenekart koncerten legközelebb Budapesten a Dürer Kertben láthatják 2018. április 20-án!

nfrlemezb

Elérhetőségek

Facebook

YouTube

Instagram

Bandcamp

Twitter

Booking Sajtó

 

 

// //