fbpx

Februári metal szemle

Az alábbiakban szerkesztőségünk a teljesség igénye nélkül szemezget Nektek egy kicsit az elmúlt hónap legfontosabb külföldi és hazai rock/metal eseményeiből, híreiből, történéseiből. Ha szeretnétek, elérhetőségeinkre Ti is küldhettek be információkat, híreket! Alább februári metal szemlénket olvashatjátok, több, feltörekvő magyar zenekart is megismerve. Érdemes mazsolázgatni!

Képzelt Város – Új angol nyelvű számmal jelentkeztek!

Számos magyar nyelvű számmal és albummal a hátuk mögött, a behatárolhatatlan atmoszférikus muzsikát játszó, még 2005-ben alapított Képzelt Város a tavalyi év során angolra váltott. Ennek, és a körülöttük lévő változásnak decemberben a Homing című számuk volt az eredménye, melyet itt is meghallgathattok:

Legújabb számukat Lights Out címmel január 30.-án ismerhette meg a nagyközönség. A werkfilm szerű klip nem csak a megújult felállást, elsősorban először a klipben látható új csellistát, Bos Michaela Lillát mutatja be, de azt is, hogy a banda alkotói folyamatba váltott, új, különleges, elszállós, pszichedelikus poszt-rock tételeiket pedig folyamatosan igyekeznek bemutatni a közönségüknek, így akár koncertről-koncertre új és új számokat hallhat a hallgatóság. No és ennél fogva természetesen már az új album is készül…

A Lights Out klipjében a közös alkotási folyamatot igyekezték megragadni, a képi anyagot így Miskolczi Márton és Győrffy Máté új stúdiójában, a Kepler stúdióban rögzítették. Természetesen a már említett tagokon kívül a videóban Gál Dániel és Kovács Ákos is föltűnik.

A klip születésével kapcsolatban Máté így nyilatkozott:

Másfél éve zenélünk ebben a felállásban és már rég óta terveztünk egy zenélős klipet, amiben ezt be is tudjuk mutatni rendesen. A Lights out a tempójával és a sok váltással eléggé alkalmas erre. A forgatási helyszín a saját hangstúdiónk, a Kepler, ahol próbálni is szoktunk. Nem akartuk nagyon túlbonyolítani a dolgot, egyszerűen csak el akartuk kapni a pillanatot, ahogy mi meg szoktuk élni a zenélést. Ehhez persze nagyon sokszor végig játszottuk a számot, hogy meg legyen az a töménység, ami egy videokliphez kell. Ehhez kicsit az idővel játszottunk, a dalt nem csak eredeti tempójában játszottuk el rengetegszer, hanem bizonyos részeket felvettük gyorsabban és lassabban is, majd ezeket lassítottuk és gyorsítottuk vissza, úgy hogy pont rajta legyen a zenén, de mégis adjon hozzá valami furcsa feszültséget, kiemeljen, vagy éppen ellen pontozzon. Ennél a klipnél is, ahogy az Ég veled, Anatolijnál, Marci öccse, Miskolczi Péter az operatőr, a vágó pedig egy volt évfolyamtársam az építészkarról, Balogh Máté, aki a végére nagyon ráérzett a zenekar ritmusára, valószínűleg fogunk még vele dolgozni.”

1_kepzelt_varos_2017_komroczki_diana

Kovács Ákos énekes-gitáros pedig így vélekedett az új dalról:

„Ajándékba kaptam Marcitól az Utoljára látható című könyvet, ami a kihalás szélén álló állatokról szól és az emberek ehhez való viszonyáról. Sokat beszélgettünk erről, illetve hogy milyen érdekes az egész életre szóló párválasztás az állatok világában, ami sok esetben mégsem valósul meg. Történik valami és kialszik a fény. Ez persze a mi életünkben is így van, és ez az elengedés nagyon nehéz dolog. Valami ilyesmiről szól a dal, a zenei változatossága talán összhangban is van ennek az érzésnek az összetettségével. Szeretem ezt a számot, ilyen gyors tempójú dalunk még nem volt, de minden pillanatát élvezem.”

No és végezetül tekintsétek/hallgassátok meg a Lights Out-ot, alul pedig érjétek el mindenhonnan a bandát, meg is éri, meg ők is megérdemlik!

Képzelt Város FacebookYouTubeBandcampInstagram

The Tumor Called Marla – Itt a Distances klip!

A The Tumor Called Marla névre hallgató, 2014-ben alapított budapesti formáció elhivatottan igyekszik valamiféle új stílust, új műfajt megalkotni, mely amolyan kimért metal-gerincre épülő, elektronikus elemekkel megszólaló muzsikát takar. A visszajelzések szerint jó úton haladnak effelé. 2015-ben jelent meg első EP-jük, Trance címmel. A kislemezen 7 szám kapott helyet, különlegessége, hogy az amerikai Imminence Records gondozásában látott napvilágot. Az eltelt időben amellett, hogy nagy hangsúlyt igyekeznek fektetni a promócióra, nem csak egy 360°-os VR videóklipjük jött ki, de koncerteztek is, olyan zenekarok mellett például, mint a Leander Kills vagy az ukrajnai Jinjer.

egyeb_promo

Legfrissebb anyaguk a Distances videoklip képében február 1-jén jelent meg. A videóanyag nemcsak egy új lendületet jelent, de előfutára a készülő, Limbo City névre keresztelt nagylemezüknek is, mely előre láthatólag még idén, tíz számot magába foglalva fog megjelenni. Az albumon pedig a csapat folytatja a Distances klipben/dalban is fellelhető, fúziós, ám mégis letisztult, érthető, de mély tartalommal, nemszokványos dalszerkezetekkel, és olykor-olykor popos refrénekkel ellátott muzsikát. Mindezzel a The Tumor Called Marla azt is hivatott demonstrálni, hogy a rétegzene és a mainstream muzikális hatások és elemek innovatívan, egyedi módon, ám mégis barátságban férnek meg egymás mellett.

Lessétek és hallgassátok meg a Distances-t, alább pedig a hozzá készült werkfilmet!

Itt pedig a werkfilmet találjátok:

The Tumor Called Marla Facebook – YouTubeInstagramTwitter

Thy Catafalque – májusban új album!

Ugye senkinek nem kell bemutatni a zseniális magyar egyszemélyes projektet, a Thy Catafalqe-ot?  A legújabb, Kátai Tamás dalait tartalmazó korong május negyedikén jelenik meg Geometria címmel a Season of Mistnél. A lemezen nagy szerepet kapott Horváth Martina (Nulah, Niburta) és Vasvári Gyula (Perihelion), illetve Hermann Balázs (Gire) játszik fretless basszuson és Misha Doumnov hegedűn. Emellett még szaxofon és trombita is színesíti az albumot – hogy Tamás szavait idézzük.

Dallista:
Hajnali csillag
Szamojéd freskó
Töltés
Gőte
Sárember
Hajó
Lágyrész
Sík
Balra a nap
Tenger, tenger
Ének a búzamezőkről

Az első publikus dal, a Szamojéd freskó már meghallgatható a Youtubeon:

Thy Catafalque Facebook – Thy Catafalque Deezer

Killswitch Engage az Akváriumban

2008 és 2016 után a Killswitch Engage harmadszorra is visszatér Budapestre, és a világ egyik legjobb metalcore bandája június 16-án ad koncertet az Akváriumban! A zenekar jelenleg a nyolcadik albumának felvételein dolgozik, ami 2018 folyamán fog megjelenni.

A banda több, mint 4 millió albumot adott el idáig csak az Egyesült Államokban, és az amerikai heavy metal újhullámos képviselőiként tartják őket számon. A Killswitch Engage elsősorban metalcore-t játszik, a hangzást extrém metal és hardcore elemekkel kiegészítve. Többször nevezték már őket a metalcore egyik alapítójának is.

Killswitch Engage-AkváriumKillswitch Engage YouTubeKillswitch Engage jegyelővétel

In This Moment az A38 fedélzetén

Július 2-án végre Budapesten lép fel az utóbbi évek egyik legnagyobb amerikai metal sikersztorija, az In This Moment! A Maria Brinks Wonderland hangja és karaktere által meghatározóvá vált, a tengerentúlon arénaméretű koncerteket adó metálzenekar új lemezével, a Ritual dalaival mozgatja majd meg az A38 Hajó koncerttermét.

Az industrial, a gótikus hangképek, a metalcore és a nu-metal felségterületeit egyesítő In This Moment 2012-es lemeze, a Blood hamar bearanyozódott Amerikában, átlépve a százezres példányszámot a stream korában, miközben a dalok már többtízmilliós hallgatottságot számlálnak az online felületeken.

In This Moment-A38In This Moment YouTubeIn This Moment jegyelővétel

Az Anthrax lemondta a teljes európai turnéját

Rossz hírekkel indul a hét a FEZEN 2018 háza táján: ütemezési problémák miatt az Anthrax lemondta a teljes európai turnéját, köztük a FEZEN-es koncertet. A zenekar hivatalos közleménye a következő: “Unfortunately, Anthrax announces it has to cancel its upcoming European tour due to scheduling conflicts. The band members sincerely apologise to all of their fans and hope to see them very soon.”
A szervezők nagy erőkkel keresik a pótlást a megüresedett csütörtöki időpontra és természetesen közzéteszik, amint megtalálták! Az erre a napra, azaz a július 26-i napijegyek visszaválthatóak a vásárlás helyén, a vásárolt áron – március 31-ig.

Neves vendégek a Ministy turnécsapatában

AmeriKKKant címmel március 9-én jelenik meg a Al Jourgensen vezette Ministry új stúdióalbuma, a 2013-as From Beer To Eternity folytatása, a március 22-én startoló amerikai turnén pedig három extra zenésszel is kiegészül a banda. Nem is akárkikkel, Burton C. Bell (Fear Factory énekes), Joey Jordison dobos (ex-Slipknot, Vimic) és DJ Swamp sorakozik majd fel Al Jourgensen, Sin Quirin és Cesar Soto gitárosok, Tony Campos basszer és John Bechdel billentyűs mellé.

Al Jourgensen:Régi barátok, új zene… Álom felállás, rámálom világ. Vonszold le a segged valamelyik bulira… ez tényleg emlékezetes lesz!

Rebels – Új album

Elkészült a Rebels zenekar legújabb anyaga, ami a Bandcampen meg is hallgatható. A zenekar 2009-ben alakult Székesfehérváron. Az alakulást követően több tagcserén és viszontagságon is átestek, sőt fel is oszlottak. Majd 2015-ben a nyughatatlan alapító tagok (Nagy Gergely (ének), Gelencsér István (gitár), Velecz László (basszusgitár) és Simon István (dob), akik még láttak esélyt a további működésre, rátaláltak Hufnágel Gábor gitárosra, akivel elkezdőhetett az igazi munka, és végre a felállás is végleges lett. A csapat ennek köszönhetően elkészítette a bemutatkozó EP-jét Drótos Gábor közreműködésével. Az anyag Awakening-re lett keresztelve, szimbolizálva az ötös feltámadását és megújulását. Jelenleg a zenekar az első nagylemezén dolgozik, továbbá hamarosan egy videoklip is készülni fog az EP-hez.

Rebels FacebookRebels BandcampRebels YouTube

Dr. Sludgelove – Új, pszichedelikus sludge album

 Megjelent a budapesti kéttagú Dr.Sludgelove albuma,  a My Space Odyssey. Az album a címéhez méltóan érdekes témákról szól, nem a film zenei feldolgozása, inkább a film által adott élmények megzenésítése. Füleljetek bele Dave Bowman kalandjaiba a Monolith-tel!

Dr.Sludgelove Facebook – Dr.Sludgelove Bandcamp – Dr.Sludgelove YouTube

Roncsák Marcell – megjelent a vajdasági multiinstrumentalista új klipje

A dalszerző klipje a Facebookra lett tervezve, így itt megtekinthető és meghallgatható, továbbá a streamelési felületeken is elérhető, honlapján ingyenesen letölthető. Az online “kamuvilágról” szóló dalban Sóti Juli közreműködik a Sin Seekas-ból.

Roncsák Marcell HonlapRoncsák Marcell FacebookRoncsák Marcell Bandcamp

Inhumen – EP-megjelenés

Megjelent az egri Inhumen zenekar Embertelen-re keresztelt új EP-je, amely egy feldolgozást is tartalmaz. A zenekar így mesél saját szavaival a munkáról: ,,Egy egri csapat vagyunk, aki most érte el stabilnak mondható felállását. Most jelent meg egy EP-nk, ami az Embertelen EP címet kapta. Mi a gyorsabb, modernebb irányvonalat nyomjuk, kizárólag magyar szöveggel. Kiemelném az első számunkat, ami egy Ady Endre versfeldolgozás, aminél nagyon törekedtünk arra, hogy átjöjjön az, amit mi éreztünk a verssel kapcsolatban. A többi régi és új saját szerzemény.” Az EP nálunk is meghallgatható:

Inhumen honlap – Inhumen FacebookInhumen BandcampInhumen YouTube

 

 

Ez volt a februári metal szemle, találkozunk március végén! A híreiteket továbbra is várjuk!

 

 

// //