fbpx

Nest of Plagues

Szerkesztőségünk minden héten kiválaszt egy hazai bandát, akit megtesz a hét zenekarának. Ennek keretén belül az alap információkon és hallgatni valón túl olvashattok egy mini interjút 5 alap+1 speciálisan a bandára vonatkozó kérdéssel. A bandák kiválasztásánál sem az ismertség foka, sem a metalon belüli műfaj, sem a szakmában eltöltött idő nem számít. Az egyetlen kitétel, hogy hazai legyen, az egyetlen fokmérő pedig a minőség. Így megismerkedhettek számotokra eddig esetlegesen ismeretlen, színvonalas tehetségekkel, reményteljes feltörekvő titánokkal, illetve régebbi ismert bandákról is szerezhettek új információkat.

Nest

A hét zenekara: Nest of Plagues

Műfaj: Modern Groove / Tech / Death Metal

Alakulás éve: 2014

Város: Budapest

Ezen a héten egy rendkívül fiatal és nagyon tehetséges budapesti bandát mutatunk be nektek. A banda műfaji behatárolása nem egyszerű feladat, mert igyekeznek a metál szélsőséges ágazatait a lehető legarányosabb módon összekotyvasztani, ami a legtöbb esetben nagyon is hatásos egyveleget alkot. Nagyon súlyos, dögös groove-ok, death-es darálások, deathcore-os breakdownok és különleges dallamvilágú, fogós refrének váltják egymást dalaikban. 2014-es fennállásuk óta kiadtak egy 4 számból álló EP-t (Nest Of Plagues (2016)), idén pedig egy új single-el jelentkeztek (The Faceless Ones (2017)). Kérdéseinkre Ivanics Dániel (vokál, basszusgitár), Breier Máté (Gitár) és Fűr Balázs (Dobok) válaszolt.

Mi a zenétek legfőbb mozgatórugója?

Dani: Számomra a legfontosabb, hogy különböző extrémebb metál stílusokat ötvözzünk, amiből létrejön valami egyedi, ahol ugyanúgy fontos a technika, mint a zene súlyossága amire igazán lehet bulizni.

Balázs: Érzelmek megélése, feszültség kiadása magunkból.

Máté: Érzelmek átélése külön és együtt is.

Van a bandának kitűzött végső célja? Milyen irányba haladtok, változtak a célok az idő múlásával?

Dani: A célunk, hogy minél több emberhez eljuttassuk a zenénket, de ezen felül is fontosnak tartjuk, hogy a hazai színtér mellett inkább külföldre tudjunk eljutni vele. Volt pár fellépésünk Romániában az elmúlt évben, és nagyon pozitív élményeink voltak. Szeretnénk kicsit többet kacsintgatni arra felé, esetleg valami turnéval a jövőben.

Balázs: Kb. fél éve gondoljuk komolyan a zenélést, be akarunk futni a nemzetközi színtéren. A fő cél Amerikába, Dél-Amerikába és Japánba eljutni.

Máté: Most már a fő cél, hogy nemzetközileg ismertebbé váljunk. Januártól óta írjuk az első full-length albumunkat, szóval a terv, hogy decemberre kiadható állapotban legyen. Idénre célok között volt, hogy egy nyári fesztivál szezont összehozzunk, ami sikerült is (Revolution Festival, Alpárfeszt, Unity/Redneck Fesztivál, Deathcrew Fesztivál, Full of Anger Underground Fesztivál). Albumhoz borító tervezése, egy számhoz klipet is szeretnénk. Jövőre eljutni nagyobb fesztiválokra, és nagy álmunk, hogy már jövőre egy kelet-európai turnét szervezzünk.

Mekkora nálatok a dalszövegek szerepe a zenén belül? Milyen forrásból származnak inspirációk a szövegek megírásához? Van összefüggés a dalok szövegeinek tartalma között, vagy inkább aktuálisan felmerülő témákat dolgoztok fel?

Dani: Én úgy állok hozzá, hogy ugyanúgy fontos a szöveg része egy számnak, mint az instrumentális része. Ha valakinek tetszik a zenénk, azoknak olyan szöveget akarok írni, ami ugyanúgy megmozgatja őket. Általában belőlem jönnek, a múltamból, a jelenlegi egzisztenciális kríziseimből vagy a jövőtől való félelemből. Úgy gondolom, hogy ezek olyan dolgok, amik más embereknél is gyakran megjelennek. Ezek miatt az érzések miatt vagyunk emberek, és ezek miatt rombolunk mindent magunkban és körülöttünk is.

Élőben vagy inkább stúdiókörnyezetben érzitek magatokat otthonosabban? Az élő  produkció vagy a stúdióanyag tökéletesítése a legfőbb cél?

Dani: Én nagyon szeretek élőben fellépni, meg abból több tapasztalatunk van, így teljesen otthonosan érezzünk magunkat közben, de a stúdióban való munka mindig nagyon érdekes, és ott látjuk igazán milyen a késztermék. Produkció is nagyon fontos és folyamatosan dolgozunk rajta, hogy jobb legyen, de elsősorban a stúdióanyag tökéletesítése a legfontosabb számunkra.

Balázs: Inkább élőben otthonosabb, mert abban nagyobb a tapasztalatunk. Elsősorban a stúdióanyag tökéletesítése a cél.

Máté: Mindkettő a célunk. Fesztiválszezonra jobban összeraktuk a setlist-et, mint korábban. Jobban figyeltünk a részletekre és emellett most már otthonosabban érezzük magunkat a színpadon. Stúdióanyag tökéletesítése alap, nagyon meg akarjuk csinálni az albumot.

Mennyire vagytok nyitottak a metal-on kívüli zenei stílusokra? Merítetek inspirációt más stílusokból a saját munkátokhoz?

Dani: Én rengeteg mindent hallgatok, és rengeteg mindenből merítek inspirációt. Nagyon szeretem az ilyen 1 oktávos ambient zenéket, amiket 8 percig effektelnek és ebből áll egy szám, de a legmocskosabb grindcore és death metal zenéket is imádom. Saját munkánkhoz is szintén rengeteg mindenből merítünk, de most talán a deathcore meg a kicsit technikásabb death metál elemek vannak kiemelve leginkább.

Balázs: Mindenki elég sokféle stílust hallgat, nekem a latin kezdett most megtetszeni, ilyen elemeket akarok belevinni a dobolásomba is. Ezenkívül szeretek rappet, jazzt, drum ‘n’ basst, industrialt hallgatni, a lényeg, hogy legyen húzása az adott számnak és ne legyen egy mainstream szar pop retek.

Máté: Én sokat, nagyrészt KEXP Radio válogatásokat, izlandi pop-indie rock-t, ambient zenét, movie/game soundtrack-et. Modern metal irányok, illetve más stílusok hangulatai, jellege inspirál főleg.

Nagyon erősen kidolgozott dalok jellemeznek titeket. Mi a dalszerzés általános menete nálatok?

Dani: Először mindig a riff készül el, amit vagy otthon pötyögünk be, vagy a próbateremben jön valami ihlet, rá a dob szintén próbateremben, aztán ezekből összeáll valami, amire ki lehet találni valami szöveget egy jó vokál témával is. Gyakran szeretünk effektekkel is kísérletezni, az szokott a legvégére maradni.

Balázs: Először a gitár riffek jönnek, arra összerakom a dobot, nagyjából kitaláljuk a felépítést, aztán jöhet a szöveg és végül a tökéletesítés. De ez nem megy mindig zökkenőmentesen, sok anyagot dobunk a kukába, ha nem lesz olyan az eredmény, mint amit várunk.

Máté: Albumra számok nagyrészt úgy születnek már – ellentétben az debüt EP-vel – , hogy néhány előre megírt riff mellé próbán improzott dob, vokál témákra írunk utólag riffeket. Nagyobb hangsúlyt kap a basszusgitár is, több résznél is hangsúlyt kap inkább a vokál vagy a dob, illetve szinti témákkal is kísérletezünk. EP inkább gitárcentrikus, új számokhoz jobban megtaláltuk a balance-ot zenekar szinten és személy szerint ennek örülök nagyon. 

Köszönjük!

Szerdai könnyed nyári lazulásként hallgassátok a Nest of Plagues 2016-os habkönnyű kiadványát! Metál!

Facebookhttps://www.facebook.com/nestofplagues/

Instagramhttps://www.instagram.com/nestofplagues/

Twitterhttps://twitter.com/NestOfPlagues

Youtubehttp://bit.ly/2o6ua7V

Bandcamphttps://nestofplagues.bandcamp.com/

// //