fbpx

“Az emberek túl sokat foglalkoznak a politikával, pedig kevesebbet kellene.” – interjú Kovács Koppánnyal (Rómeó Vérzik)

Szerdán, július 19.-én jelenik meg a Rómeó Vérzik legújabb nagylemeze, az Újratervezés, immáron már a Grund Records gondozásában. Első sorban erről ültünk le beszélgetni Koppánnyal a Rockmaraton 1. napján tartott koncertjük előtt, ám emellett, rengeteg téma előkerült, többek között a kiadóváltás, klipforgatás, a rockzene helyzete, a Rockmaratonnal kapcsolatos emlékeik, de még a politikába is belekóstoltunk kicsit, de csak módjával. Külön öröm, hogy néhány szó erejéig Rikó is tiszteletét tette.

Eddig hogy érzitek, milyen a fesztivál feelingje?

Mi a Rockmaratonra már visszajáró vendégek vagyunk már hosszú-hosszú évek óta. Pontosan nem is tudom megmondani… talán tíz éve folyamatosan járunk a fesztiválra, így mindig tudjuk, hogy nagyszerű hangulatba érkezhetünk le. Máskülönben meg nagyon jó ez a viszonylag új, dunaújvárosi helyszín, már tudjuk azt is, hogy hangulat terén itt sem számíthatunk másra.

Ha jól tudom hazulról érkeztetek most is, így jó hosszú úton vagytok túl. Milyen volt és hogyan telt az ide fele utatok?

Az út nem olyan hosszú, mint az ember gondolná. Múlthéten sokkal többet utaztunk, most hétvégén pedig még többet fogunk, hiszen Ártándra, az ország másik végébe megyünk, ahhoz képest Dunaújváros nincs olyan messze. Egyébként mindig jó hangulatban telnek, de inkább a hazafelé utak. Az idefelé úton inkább aludtunk, pihentünk, relaxáltunk kicsit a mai produkcióra.

IMG_6089

Elég nagy veletek kapcsolatban most a hírverés, hiszen július 19.-én fog megjelenni az új lemezetek, melyről eddig két számot ismerhetünk, a Nyár van végre című nótát, valamint a címadó, Újratervezést. Készültök még a megjelenés előtt valami meglepetéssel?

A terv az, hogy kijövünk egy szöveges videóval még, mely egy viszonylag keményebb vonalat képviselő dalra fog elkészülni, pontosan azért, hogy lássák az emberek, hogy mennyire sokrétű és színes lesz ez az Újratervezés album. Ezt egyébként az eddig kitett nótákkal is szerettük volna hangsúlyozni, hiszen először egy könnyedebb, nyári, punkosabb, slágeresebb dallal jöttünk ki, utána pedig a címadó szám adta magát, hiszen egy fülbemászó dallamvilágú, ám mégis zúzósabb szerzemény. Most pedig kijövünk egy még másabb, talán máshogyan, de még keményebb dologgal.

Áttérve a címadó számra, azért eléggé beszédes neve van az Újratervezésnek. A kiadóváltás miatt, vagy teljesen más okból éreztétek esedékesnek ezt a váltást, ezt az új irányt?

Nem igazán nevezném ezt az egészet új iránynak… Igazság szerint már lassan négy éve nem adtunk ki új lemezt és már nagyon rég óta érett bennünk, hogy ki kéne jönni az új dalokkal. Nagyjából már az elmúlt 1,5 éve folyamán folyamatosan hoztuk Ricsivel (Rikó) a különböző ötleteket, amiket folyamatosan gyúrtuk bele a végső dalformátumokba. Lényeg, hogy már tavaly decembertől kezdve tudtuk, hogy ez az év egy különleges esztendő lesz. Tudtuk, hogy stúdiózni fogunk, hogy ki fog jönni az új lemez, hogy új kiadót fogunk keresni, tudtuk, hogy az eddigiekhez viszonyítva teljesen más-, még nagyobb fokozatra szeretnénk kapcsolni. Eddig ezek a dolgok jól is mennek, a jövő pedig majd igazolja, hogy jók voltak-e ezek a lépéseink.

0716rv3

Már említettük, hogy az új lemez egy másik kiadónál fog kijönni. Mi az oka annak, hogy az Edge Recordstól a Grund Recordshoz igazoltatok? Nem voltatok megelégedve az előző kiadóval, vagy más ennek az oka?

Nem volt itt semmi harag a Hammer kiadójával kapcsolatban, egyszerűen az a magyarázat, hogy a tíz éves munkakapcsolat megfáradt. Nem láttuk egymásban azt a kellő lelkesedést. Ők talán még keresték volna azt, hogy mit- és hogyan lehetne jobban csinálni velünk kapcsolatba, ám a két oldal közül mi voltunk azok, akik célirányosan tudtuk, hogy nekünk egy új irány kell. A Grund Records csapatában egy új, lelkes társaságot találtunk meg, mondhatni most nekik mi vagyunk az elsőszámú bandájuk. Ez pedig nagyon fontos, egy banda életében szükséges, hogy érezze a törődést, mint egy párkapcsolatban. Jól mondom? (Rikóhoz fordulva)

Én hangosan bólogatok! (nevet) (Rikó)

Az első hivatalosan kikerült szám, a Nyár van végre az Ukk & Roll Fesztivál hivatalos slágere lett. Miért- és hogyan jött létre ez a kooperáció? Röviden el tudnád mondani, hogy miként zajlott a klip forgatása?

Az Ukk & Roll elődje volt a Megyer Fesztivál, melynek a himnuszát annak idején a Junkies megírta. Mivel ott tulajdonosváltás történt, valamint a fesztivál is átköltözött Ukkra, ezért újra szükség volt egy slágerre. Nagyon jó, baráti kapcsolatot ápolunk a Molnár Petivel (Ukk & Roll programfelelős), így ő kérdezte meg tőlünk, hogy mit szólnánk ahhoz, ha megírnánk a fesztiválhoz ezt a dalt. Mondjuk ez a szám akkor már úgy ¾ részben készen volt, de tudtuk, hogy „na ez pont jó lesz erre a célra!” Mind az életfelfogásunkat, mind pedig a fesztivál atmoszféráját tükrözi, így tökre egymásra talált a két dolog. Egyébként ők támogatták is a videóklipünk létrejöttét. Ez egy tipikus nyári, laza, punk dal, ami arról szól, hogy a kurv@ életbe már, elég a hidegből, jöhetne már a nyár! Amúgy is hosszúra nyúlt a tél, május elején mi még fűtöttünk basszus! Nem egy skandináv nép vagyunk, akik bírják ezt a dolgot, szeretjük a nyarat, a fesztiválokat, szeretünk bulizni!…

És Ez, amiket mondott, mind benne van a szövegben, csak jól oda kell rá figyelni! (közben mindketten nevetnek) (Rikó)

  Igen, pontosan! … Tehát itt ez lényeg, valamint az, hogy direkt egy olyan klipet szerettünk volna, ami nem csak a nyári, fesztiváli hangulatot tükrözi, hanem azt is, hogy nyáron ki mit csinál. Sancho motorra ül, Ricsi autóba és gyerünk! Én meg a lovon vágtatok jobbra-balra a haverokkal. Ám ez mégiscsak egy nyári, könnyedebb, feelinges dal. Meg is kaptuk a neten, hogy „Jaj, a Rómeó elpoposodott!”, pont ezért is jövünk ki emellett több más dallal, amik jóval kevésbé slágeresek. Egyébként tele van az album egészen kemény témákkal, olyanokkal, amilyeneket eddig még nem is csináltunk, úgyhogy ajánlom mindenkinek a figyelmébe ezt az új lemezt!

Július 19.-én a lemezmegjelenés mellett egy koncertet is tartotok a Barba Negra Trackben. Mivel készültök erre a bulira?

A lemeznek a megjelenését erre az egyetlen, nyári, budapesti koncertünkre időzítettük be, ugyanakkor ez nem feltétlenül számít hivatalos lemezbemutató koncertnek. Mindazonáltal ott leszünk Budapesten, aznap jelenik meg a lemez, fogunk tudni dedikálni, fotózkodni a rajongókkal, miegymás. Persze azért játszunk új dalokat, összesen hármat, a Nyár van végrét -amit itt a Rockmaratonon is letolunk nemsokára-, az Újratervezést, valamint az addigra szöveges videóként kikerülő Kell egy újabb álmot. Egyébként ez egy jó kis nyári buli lesz. Különlegesebbnek inkább az október eleji Barba Negra Music Clubos lemezbemutatót mondanám, itt több új számot is fogunk játszani, ráadásul partnereink a Hollywood Rose-ék lesznek. Ez a buli azért látvány- és showelemekkel is rendesen meg lesz támogatva.

Bár ez egy régebbi történet, ez lesz immáron a második lemezetek, amelyet trióként adtok ki. Nem gondolkoztatok azon, hogy újra fölvegyetek egy másodgitárost a bandába?

Ez egy olyan téma, amely évről-évre, évszakról-évszakra felvetődik, persze nem azért, mert nem éreznénk így jól magunkat. Annak idején amikor hárman játszottunk, akkor a Püke érezte úgy, hogy kevés az egy gitár, akkor lett szólva a Ricsinek, azóta pedig már csak ő van itt. Én úgy gondolom, hogy az, hogy a színpadon csak hárman zenélünk, az nem ment eddig a produkció rovására. Ezen kívül pedig mi hárman szinte sülve-főve együtt vagyunk, így talán nehéz is lenne beilleszkednie közénk egy új tagnak, így ezen komolyabban nem szoktunk agyalni és szerintem nem is fogunk.

Most a Rockmaratonon vagyunk, így itt azért talán pozitívabban tekint az ember a rock-metal szcénára. Ennek ellenére össze tudnád foglalni, hogy hogyan látod a hazai- esetleg a kelet-közép európai színteret?

Figyelj, én azt mondom neked, hogy szerintem emelkedő tendencia van. Most vegyük a hazai helyzetet. Ittenii téren, ha a legmagasabbakat vesszük, akkor a Tankcsapdának van körülbelül hatszoros platinalemeze, az Ossiannak duplaplatinája van, a Road is platinás, Depresszióék és mi pedig aranylemezesek vagyunk. Aztán például a Road sorra csinálta az olyan turnékat, aminek az állomásai szinte egytől-egyik teleházasok voltak, a Tankcsapdánál pedig már megszokott ez a dolog… Ha kitekintünk, most olvastam, hogy a Masters of Rock fesztivál Vizovice-ben szintén teltházas… Ha ilyen hírek hallatán valaki azt mondja, hogy a rock meg a metal halott, akkor az hülye. Az a fontos az egészben, hogy dolgozni kell! Itt nem lehet szó arról, hogy sztárkodunk és hátra dőlve megírjuk a dalokat, mert azokat a számokat el kell juttatni a fiatalok fülébe, kihasználva minden Isten adta lehetőséget, hogy az emberek meg tudják, hogy új szerzemények vannak készülőben… és a Rómeó Vérzik igyekszik is ezt követni és mindent megtenni a siker érdekében.

18882153_10154898072121387_8815966409540651192_n

Felvidéki zenekarként talán nehezebb a helyzetetek, mint a magyarországi bandáknak. Ti hogyan láttátok és látjátok ezt ma?

Annak idején nagyon nehéz volt bekerülnünk ide, a magyarországi körforgásba… Az, hogy végül sikerült, ez az elején leginkább a magyarországi motoros kluboknak volt köszönhető, amik anno felkaroltak bennünket és sorra meghívtak különböző motoros fesztiválokra, így ismertek meg minket a motorosok után a rockerek is. Aztán persze jöttek a zenekarok, akik elvittek minket előzenekaroskodni, vagy társulni, ilyenek voltak anno a Pokolgép, a Neck Sprain vagy a Tankcsapda. De egyéb zenekaroknak is nagyon sok mindent köszönhetünk… Például a Depressziónak, velük az elmúlt 4-5 évben nagyon jó barátságot is ápolunk. Vagy ott van például a Road, akik pont akkor segítettek át minket egy holtponton, amikor hárman maradtunk. Ezen kívül még persze lehetne sorolni, hogy mennyi mindenki segített minket bekerülni a színtérre és én azt mondom, hogy már nem nehéz itt a dolgunk. Mondhatni, hogy a Rómeó Vérzik szinte már megkerülhetetlen zenekara a magyar rockzenei életnek. Ezt a koncertjeink száma, a fesztiválmeghívások is bizonyítják. Egyébként nem irigylem a mai zenekarokat, mert olyan iszonyatos dömping van, amelyből nem lehet kikerülni, kivéve, ha valami nagyon különlegeset mutat az adott banda, illetve, ha iszonyatos elkötelezettség van jelen.

Talán egy kényesebb kérdés, ám pár mondatban össze tudnád foglalni, hogy te hogyan látod a mai magyar-szlovák viszonyt?

Történelmi sértődések vannak jelen a két nemzet között. Sokáig abban bíztunk, hogy ha a Mečiar és a hasonló fazonok eltűnnek a képből, akkor a helyzet meg fog változni, ám sajnos nem lett másabb semmi. A fiatalabb szlovák nemzedékben is benne van a nacionalizmus és a sovinizmus, ám ez ugyanúgy ránk is értendő. Ők az esetleges irredenta hangoktól féltik a dolgaikat, mi meg, ha azt nézzük, akkor a jogos jogainkat követeljük… Ez a kettő dolog van, hogy találkozik és van, hogy összeegyeztethető, ám a nagy politikában talán sosem lesz erre megoldás. Somorján egyébként rengeteg nagyon jó szlovák zenész él, imádják a Rómeó Vérziket és mi szintén eljárunk a bulijaikra, tehát az átlag emberek szintjén ez tejesen máshogy működik. Ugyanakkor a politikusok ebből élnek és a politikai problémáknak és dolgoknak sokkal nagyobb feneket kerítenek, mint amennyire kéne foglalkozni velük. Ez a magyarországi belpolitikára is ugyanúgy értendő. Az emberek túl sokat foglalkoznak a politikával, pedig kevesebbet kellene. Akkor nem is lennének ennyire előtérbe a politikusok és akkor nem csak az mennem minden este a híradóban, hogy ki mennyit lopott, csalt, hazudott, talán teljesen más, pozitív hírek is leközlésre kerülnének. Egyébként az új, szöveges videóval kikerülő dalunk, a Kell egy újabb álom pont erről szól. Pontosabban arról, hogy a Sátán, az Ördög mindenhol ott van és mindenben benne van, az emberekben, a politikában is. Mi k…rjuk szét úgy a világot és az életünket, ahogy csak tudjuk… Sajnos ez van, de ezen nem keseregni kell, hanem tenni kell ellene, akár életfelfogás szempontjából, akár szemléletváltással. Nekünk a politikától függetlenül is megvannak a saját gondjaink, ám alapvetően mégiscsak egy pozitív életfilozófiájú zenekar vagyunk és ezt igyekszünk ráragasztani a közönségre is.

Visszatérve a Rockmaratonra; van valamilyen kiemelkedően kedves élményetek a fesztivállal kapcsolatban?

Ahogy már mondtam, mi egy sok éve visszatérő banda vagyunk. Amikor a fesztivál még ott volt Pécsen, akkor általában mindig hajnalig maradtunk, a Rómeó volt talán az egyetlen banda, aki szinte mindig napfelkelte után indult csak haza. Nagyon sok jó dolog megtörtént már velünk a Rockmaratonnal kapcsolatban… volt, hogy a koncertet követő nap hazafele induláskor lerobbant a buszunk, így még egy napot eltöltöttünk a fesztiválon, hát ne tudd meg, hogyan nézett ki a zenekar! Szinte az összes gázsinkat elittuk, amit aznap kerestünk, szóval gondolhatod… Rengeteg kedves élmény köt minket ehhez a fesztiválhoz. Emellett az is nagyon jó, hogy többek között a Mazsival vagy a Varga Zolival (szervezők) is baráti kapcsolatot ápolunk. Mindenesetre az a legfontosabb, hogy van itt egy hét, ami csak (!) a rockról és a metalról szól és ez nem kicsit értékelendő!

Végezetül szeretnél valamit üzenni a fesztiválon szórakozó Rómeó fanoknak?

Azt üzenném, hogy a Rockmaratonra mindig is járjanak, mert, ha eljönnek és vesznek jegyet, abból visszajelzés érkezik, így a szervezők meg fogják szervezni a fesztivált. Ha otthon fogunk punnyadni, akkor a szervezők nem fogják tudni kifizetni a jobbnál-jobb belföldi és külföldi zenekarokat. Ez ugyanúgy igaz a lemezvételekre is, mert az pedig a kiadó felé visszajelzés. Tehát járjatok koncertekre, fesztiválokra, valamint vegyetek cd-t, mert úgy mindez megmarad!

19983807_1608198229234146_2475352173449163040_o

Honlap: http://romeoverzik.sk

Facebook: https://www.facebook.com/romeoverzik/

Youtube: https://www.youtube.com/user/romeoverzikzenekar

Instagram: https://www.instagram.com/romeoverzik/

Vásárlás: http://grundrecords.hu/romeo-verzik

Fotók:  Grund Records FB, Rómeó Vérzik FB, K. Vica

Készítette: V. Norbi

// //