fbpx

Moby Dick-Holnap dupla jubileum a Barba Negrában!

27173144_1622320001177464_7091245324082321568_o

Rendhagyó, és egyben nagyszabású eseményre készülődik hónapok óta a thrash metal hazai úttörője a Moby Dick, akiknek ezúttal duplán van okuk az ünneplésre: Mentes Norbert, a zenekar gitárosa, és egyben alapítótagja idén ünnepli 50. születésnapját, melynek alkalmából ebben a hónapban jelent meg önálló kiadványa, “A Rock &Roll Örök” címen, mely egyben az áprilisi Hammerworld mellékleteként is szolgált. Ez a születésnap már önmagában is öröm, azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a zenekar mára kultikussá vált, harmadik nagylemeze, az 1992-ben megjelent Körhinta idén jelent meg kereken negyed évszázada. Természetesen a jeles esményekről maga a zenekar sem feledkezett meg, így április 21-én, azaz holnap a Barba Negra Music Clubban adnak születésnapi nagykoncertet, ahol a Moby Dick mellett színpadra lép Mentes Norbert másik, jelenleg is aktív zenekara, a nemzeti rockot játszó Hungarica, valamint különleges meglepetésként néhány nóta erejéig színpadra áll egykori formációja, a Brazzil is. Az estet a Motörhead feldolgozásokat játszó Motörhand fogja beindítani, és ha mindez még nem lenne elég, akkor elég csak alaposan áttanulmányozni az esemény Facebook oldalát, vagy a plakátot, hiszen megannyi vendég teszi tiszteletét a hazai rock-szcénából, hogy együtt ünnepeljék a dupla jubileumot.

A Moby Dick zenekart Schmiedl Tamás, és Mentes Norbert alapította 1980-ban, Sopronban. Bár a kezdetekben rájuk is a zenei útkeresés volt jellemző, hamar magával rántotta őket az akkor már hazánkban is egyre nagyobb teret hódító thrash műfaj, így mire 1990-ben megjelenik első nagylemezük, az Ugass Kutya, a Moby Dicket már komoly rajongói táborral rendelkező thrash metal zenekarnak titulálják. Az Ugass Kutyát két további nagylemez követte (Kegyetlen Évek, Körhinta), melyekkel végleg, és kitörölhetetlenül beírták magukat a hazai rocktörténelembe, ezek az anyagok pedig a mai napig a közönség abszolút kedvencei, hiszen túlzás nélkül mondhatjuk, hogy szövegeik a mai napig ugyanolyan aktualitással bírnak, mint a 90-es években.

A zenekar ugyan 1998-ban elbúcsúzott a közönségtől, (és számos más, addig aktív zenekar tett ugyanígy a 90-es évek közepén-végén), de az ezredforduló után ismét egyre komolyabb igény alakult ki a fémzene iránt, így 2002-ben a Moby Dick is visszatért a színpadra, majd 2003-ban a lemezpiacra is újra betört a Golgota lemezzel.

Közel negyven éve tartó töretlen sikerüket mi sem jelzi jobban, mint hogy rendre megtöltik az ország összes klubját, szövegeiket pedig a fiatalabb generáció is kívülről fújja. Kell ennél nagyobb elismerés bármelyik zenekarnak is?

27355733_1709906795698115_3095390571900871465_o

Ha szeretnél együtt ünnepelni a a zenekarral, és kíváncsi vagy arra a színpadi teljesítményre, amit még ennyi év elteltével is nyújtani tudnak, akkor ma még beszerezheted a belépőjegyedet az ünnepségre ezen a linken.  Különleges esemény lesz, nem érdemes kihagynod! Találkozzunk a színpadnál, és koccintsunk együtt az elmúlt évtizedek sikerére!

Linkek, elérhetőségek:

Moby Dick honlapFB

Hungarica honlapFB

Motörhand FB

Hammer Concerts FB

(Készítette: Tancsik Mátyás)

// //