fbpx

“Azért, mert valami nem metál, még képviselhet értéket.” – Magor interjú

Még novemberben jelent meg a jászberényi Magor második stúdiólemeze, a Menedék, mely nálam azóta is pörög a kocsiban, meg digitálisan a telefonomon is. A kiváló számokkal teletűzdelt korongot szerettem volna kicsit a srácok szemszögéből is megismerni, így kaptak néhány kérdést. Alább olvashatjátok interjúnkat, melyben ordibátoruk és ütlegelőjük, Speck Rolad és Sápi Márton mesélnek:

Novemberben jelent meg második albumotok ’Menedék’ címmel. Mik voltak az elvárásaitok vele kapcsolatban és ezekből mik valósultak meg?

Speck Roland: Azt gondolom nem támasztottunk elvárásokat a lemezzel kapcsolatban. Én inkább kíváncsian vártam a reakciókat. Azt már a felvételek alatt tudtuk. hogy ez a lemez nehezebben emészthető lesz mint az elődje. Sokszor hallgatós ahogy mondani szokták, de egyértelmű számunkra hogy szintet léptünk. Valamerre el kellett mozdulni, semmiképp nem akartuk a Testamentum 2-t megcsinálni. Személy szerint nagyon büszke vagyok erre a lemezre.

Sápi Márton: Én szerettem volna, ha sikerül egy színesebb, dallamosabb, változatosabb lemezt csinálni, mint az első album. Én úgy érzem, ez sikerült.

Milyenek a sajtó és milyenek a hallgatóság visszajelzései a lemezzel kapcsolatban?

R: Ahol megjelent ott kivétel nélkül pozitív vagy nagyon pozitív kritikát kapott. Viszont a média részéről nem kapott akkora figyelmet, mint az első lemezünk, pedig semmit nem csináltunk másképp. De ezzel sincsen gond, biztos meg van az oka, megyünk tovább és csináljuk, mert imádjuk. ☺

M: Én úgy látom, sikerült új réteget megszólitanunk, mert többen járnak a koncertekre, és ezt mindenképp sikernek értékeljük!

A lemez 8 új számot és egy újra felvett régit tartalmaz. Nem féltetek attól, hogy keveselleni fogják ezt a rajongók?

R: Nem, abszolút nem volt ilyen gondolatunk. Ezek a nóták viszonylag hosszúak és a szövegek is mély tartalommal bírnak. Szerintem nincs olyan érzése a hallgatónak az album végén, hogy ez rövid.

Külsős szövegíróként most újra Galli Krisztával dolgoztatok, aki nagyon érzéki és érzékletes, mégis hozzátok közel álló szövegeket képes írni. Ha egyet kell mondani, melyik a kedvenc új szövegetek tőle?

R: Én inkább szöveg részleteket tudnék mondani, amik mindig földhöz vágnak ☺…de ha választani kell akkor talán a Mendék című nóta szövegét mondanám.

M: Nekem az Ígérj holnapot, nagyon erős a hatás mikor élőben megszólal és a közönséggel együtt énekeljük a sorait.

És, ha zenei szempontból muszáj lenne egy-egy számot mondani, akkor melyik lenne az? Melyiket szeretitek a legjobban játszani?

R: Nálam ez folyamatosan változik jelenleg az Első Istenem és a Gyémánt a kedvencem a koncerteken. De valójában az abszolút kedvenc az Ígérj holnapot. Ebben a dalban van minden, gyorsan megfogja az embert. 🙂

M: Hallgatni a Menedéket szeretem a legjobban, játszani pedig az Első Istenemet, az dobolás és vokálozás szempontjából is kihívás, de nem úgy, mint a Gyémánt, ahol csak arra tudok figyelni, hogy ne b@sszam el, és nem tudom élvezni 😀

A korong a ’Menedék’ nevet kapta. Én hallgatás közben mindig is éreztem a lemez középrészében valamiféle ívet. A Menedékből kilépve negatív behatások érnek minket, ám erőt tudunk meríteni a fájdalomból, tovább tudunk lépni, egy életen át tartó harcig, hogy végül meghallhassuk a Szabadság hangját. Szándékos volt ez az összeállítás, vagy ez is csak egy rajongói gondolat?

R: Szerintem ez csak egy rajongói gondolat,de ez nekem eszembe sem jutott. ☺ Érdekes, Marci erről többet tud mondani, ő állította össze a sorrendet ha jól emlékszem.

Tudatos volt az, hogy most mintha valamivel kevesebb lenne az ordibálós téma a korongon?

R: Nem voltunk annyira dühösek.  Nem mondanám, hogy tudatos volt, így alakult. Volt olyan rész, amit a felvételek közben cseréltünk ki. Üvöltést dallamra. Akkor így éreztük jónak, de most sem változtatnék rajta. Lehet, hogy a következő albumon még ennél is több énekdallam lesz.  Ki tudja ?  🙂 A dolgokat ösztönösen csináljuk és eddig ez remekül működik.

M: Nincs kimérve patikamérlegen, hogy a két énekes vagy énekstílus mennyit szerepel. Ha egy gitárdallam annyira gazdag, hogy maximum csak elrontani lehetne énekkel, akkor nem fogjuk erőltetni rá. De ha pl. valahova az ordítás már sok volt, akkor Speki megoldotta beszéddel, vagy énekléssel. Na jó, valami éneklésszerűvel, ne essünk túlzásokba :D.

Már négy videót is készítettetek a CD-tek különböző dalaihoz. Legelőször még tavaly tavasszal tettétek ki az Ígérj holnapot videóklipjét. Nem tartottatok attól, hogy ferde szemmel néznek majd a nagy metalosok a kortárs balett miatt?

R: Nem, abszolút nem. Két dologt kell megemlítenem itt. Az egyik az, hogy ki mit gondol rólunk, már rég nem nagyon érdekel minket. Kaptunk már bőven hideget és meleget, ha mindenre adnánk, akkor már rég befejeztük volna. A másik dolog, hogy a közönséget nem szabad hülyének nézni. Azért, mert valami nem metál még lehet jó és képviselhet értéket. A balett ilyen, és a tánccal is rengeteg érzelmet lehet kifejezni… és, mint tudjuk, a metálos közönség a legérzékenyebb a világon, legalábbis szerintem. Tehát nem volt bennünk félsz és nem is emlékszem, hogy valaki a tánc miatt húzta volna le a klipet.

Jól tudom, hogy a négy meglevőn kívül további videókat is terveztek az album összes számához? Mik a meglevő terveitek?

R: Ez volt az eredeti terv… Meglátjuk, hogy mi lesz, az élet gyakran átírja a terveinket. De rajtunk nem fog múlni…ehhez is csak az a három dolog kell, mint a háborúhoz… 🙂

Számos stílusból táplálkozik a zenétek, mely zenekarok a legnagyobb hatásaitok?

R: Húúúúú… Rolika nagy kedvence a Machine Head. Gyula a progresszív vonalat kedveli a legjobban, az ő abszolút kedvence a Dream Theater. Zoli Maiden és Avenged Sevenfold szurkoló de a keményebb vonal sem áll távol tőle. Az én két kedvencem a The Cult és az Unearth.

M: Én nagy Metallica-s vagyok, de rengeteg stílust hallgatok, a Spotify már a 13. profilt készíti rólam, teljesen összezavarom a szoftvert a mindenevő természetemmel. Ha ihletet akarok szerezni a Magorhoz akkor Killswitch Engage-t és Lamb of God-ot szeretek hallgatni leginkább.

Ha nem állna előttetek semmiféle akadály, akkor kik előtt adnátok szívesen koncertet?

R: Az előbb általam felsorolt zenekarokat akkor még egészítsük ki a Killswitch, Stonesour, Slipknot hármassal, de szinte bármelyik gyerekkori vagy jelenlegi kedvenccel, mert ez óriási megtiszteltetés lehetne. Már csak testközelből látni ilyen zenészeket is óriási élmény. Volt már ilyenben részünk és nagyon reméljük, még lesz is…

M: Most sok Kvelertakot hallgatok, szívesen turnéznék velük. Meg akkor Spekinek is találnánk valami kitömött állatot, amit felhúzhat a fejére! Ha lehetne, szívesen lenyomnék még egy Tankcsapda turnét is. 2016-ban nyolc koncertből hat esetben ráadást követelt a közönség, amin nagyon meglepődtem, nem gondoltam volna, hogy ilyen nagy arányban lesznek ránk vevők.

A különböző stílusjegyek miatt számos eltérő hátterű rajongót tudtok megszólítani. Előfordulhat, hogy a későbbiekben még jobban fogtok erre építeni?

R: Nem hiszem mert ez sem volt tudatos. Annyi az egész, hogy tényleg ez jön belőlünk. De tudod, ez nagyon kétélű fegyver, mert persze van itt nálunk minden mint a búcsúban, viszont pont ez a hátránya is az egésznek. Aki a dallamosabb zenét szereti, azok szerint minek üvöltök…és “tök jó lenne ez a zene, ha az a másik srác nem énekelne benne”. Ez ilyen, de már megszoktuk.

M: Nagyon vegyes a közönségünk, az öreg iskolás metalosok is jól reagálnak rá, meg a core-os kissrácok is. Mindenképp érdemes megtartani azt, hogy modern és klasszikus elemeket vegyítünk, én azt mondom.

Milyen koncerteket, eseményeket, a Magorral kapcsolatos teendőket láttok a közeljövőben?

Perpillanat egy kiváló klubturnéban vagyunk, olyan régi és új baráti zenekarokkal, mint a Phoenix Rt, Ørdøg, Cadaveres, Bornout, amit egy nem gyenge hétvége zár: május 4.-én Sopronban a Roaddal és a Pokolgéppel nyomjuk, másnap pedig otthonunkban, Jászberényben játszunk szintén a Roaddal, valamint az Ossiannal és a Dorothyval. Alig várjuk! Nyáron fesztiválozás természetesen, az őszi turnénk pedig szuper titkos. Annyit elmondhatok, hogy egy másik műfajban utazó bandával mozgunk majd, elég érdekes párosítás, de párszor kipróbáltuk már és tök jól működött, szóval itt az ideje egy teljes körútnak együtt. Figyeljétek az oldalunkat és hamarosan többet is elárulunk erről!

Zenekari fotó: Radó Norbert (phot in-visible)

Készítette: Vágány Norbert

// //