fbpx

Mit vigyünk a Rockmaratonra? – Segítség fesztiválra készülőknek

Már csak pár nap, és végre kezdődik a metalosok, punkok, rockerek legfőbb nyári ünnepe, a dunaújvárosi Rockmaraton fesztivál. Már tradíció, hogy a Rockmaraton az átlagos fesztiváloknál jóval hosszabb – nem csak három-négy nap, hanem akár hét, vagy tíz is – innen a név. Egy ilyen hosszú, kempingezős, bulizós nyaralásra azért nem árt a lehető legjobban felkészülni – ehhez hivatott kis segítséget nyújtani rendhagyó, első, nem zenével foglalkozó cikkünk.

IMG_9209

Hadd adjunk pár tippet a csomagoláshoz! Természetesen ajánlatos becsomagolni a sátrunkat és a hálózsákot – a sátorhoz ne felejtsük el a cövekeket sem, vagy ha a cövekeink egy része elfesztiválozódott, túraboltban érdemes pár újat beszerezni, hogy megfelelően tudjuk rögzíteni a sátrat. A hálózsák lehetőleg legyen jó minőségű, ami melegben nem fülleszt be teljesen, de hidegben elég jól szigetel. A hálózsák alá érdemes venni párszáz forintért polifoamot is, egyrészt, hogy ne a hideg földön aludjunk, másrészt, ha kicsit egyenetlen alattunk a talaj, ez elég jól kiegészíti. Kalapácsot nem szabad bevinni a fesztiválra, de egy bakancs, vagy bármi tárgy jól jöhet, amivel a cövekeket egészen bele tudjuk kalapálni a földbe, ne miattunk bukjon orra senki! Tapasztaltabbak a sátor alá és fölé is festőfóliát helyeznek, ne ázzon be semmink egy nagyobb eső során sem (arra is figyeljetek, hogy mindenhol kellőképp feszes legyen a sátor, és lefolyjon az eső).

„Vazsbakkancs”, tornacsuka, gótszoknya, fürdőgatya – mindenki tudja, melyik ruhadarabok állnak neki legjobban, és miben akarna parádézni a fesztiválon. Pár elemről azért hadd emlékeztessünk mi is titeket: érdemes vinni zárt cipőt és egy nyitottat is a nyári hőségbe, sőt, ha elfér még a harmadik vagy negyedik kezünkben, egy pár gumicsizmát is! Bízzunk benne, hogy nem lesz rá szükség, de Murphy törvénye alapján, ha nem viszel gumicsizmát, tuti esni fog az eső! Esőkabát, poncsó, vagy akár egy 100 literes kukazsák is nagyszerű szolgálatot tehet! Emellett persze szót kell ejtsünk az elegendő mennyiségű alsóneműről is (kifordítás rohadtul nem ér, főleg, ha az ellenkező nemnél is szeretnél sikeres lenni a fesztivál alatt), szépruha, kényelmesruha, és legalább egy jó, meleg, kapucnis pulcsi. Fürdőruha, törülköző ugye alap? Olyan cipőt és ruhákat vigyünk, amit nem sajnálunk! Hasznos kiegészítő lehet egy övtáska is, kényelmesen elfér benne minden holmink, és a pogóban sem kell rá, sem a zsebből kiesésre hajlamos cuccokra vigyázni.

IMG_20160711_121315

Bár egy fesztiválra nem fürdeni megyünk, azért nem árt, ha van nálunk pár „szépészeti” cikk, még akkor is, ha a rockereknél a szépség általában nem életcél. Érdemes 2 az 1-ben sampon+hajbalzsam terméket keresni, vagy akár a kisgyerekek számára készített szuperillatos hercegnőskisautós terméket, ami egyben tusfürdő és sampon is, így eggyel kevesebb flakont kell hurcolni. Dezodorból nehogy véletlen stifteset vigyetek, mert szarráolvad az ötvenfokos sátorban (állítólag a kék Old Spice nem), legjobb a fújós (ez nem a FEZEN, ahol elkobozzák a deódat a hajtógáz miatt, és büdös vagy egész fesztiválon – vagy legalábbis ez rá a kifogásod), vagy a rollos-folyadékos. (Extra tipp: ha direkt a fesztiválra veszel egy új illatú deót, és ott használod, akkor az az illat mindig a fesztiválra fog emlékeztetni!) Sokszor segíthet fiúknak-lányoknak egy szemöldökcsipesz, szemöldök, nem kívánt szőr eltávolítására, vagy akár ujjba ment szálka kibányászására, úgyhogy a kisolló mellett el lehet ezt is vinni. Ha a fogkeféteket olyan kis fogkefetartóban tartjátok, hálásak lesztek később a megvételéért.

Mivel remélhetőleg strandidő lesz, érdemes, főként a fehérebb bőrűeknek naptejet és napozás utáni krémet is vinni, nem jó sültcsirkeként fesztiválozni, ne rontsa el az élményedet egy leégés! Valószínűleg a haverok is tőled fognak naptejet lejmolni, úgyhogy nyugodtan válaszd a nagyobb kiszerelést, nehogy a végére neked ne maradjon. Nem rossz ötlet elvinni egy hidratálókrémet és szőlőzsírt, vagy akár UV védős krémet a szájra, nagyon kegyetlen tud lenni az ivás és az egésznapos napsütés által okozott ajakszárazság és cserepesedés. És mivel ugye nem fürödni megyünk egy fesztiválra, de undik sem akarunk lenni, az egyik fesztivál-szuperfegyver a nedves törlőkendő. Frissít, tisztít, egyszerű, +egy intim törlőkendő sem feltétlen hülyeség ám. Vigyázzatok arra, hogy olyan csomagolásút vegyetek, amit a kis műanyaggal légmentesen vissza lehet zárni, hogy ne száradjon ki a fesztivál végére, mert úgy semmit sem ér. A nedves törlőkendővel kéz a kézben jár a kézfertőtlenítő, érdemes egyet bedobni a táskába, helyet nem foglal, és néha jól eshet. Aki bizonytalan, dobjon be egy-két guriga vécépapírt is a csomagba, ki tudja, milyenek lesznek a viszonyok (bár soha nem volt erre a Szalki-szigeten panaszunk, innen is köszönet a takarítószemélyzetnek!).

IMG_20180704_130735

A legtöbben valószínűleg tudjátok, hogy a fesztiváltól fél óra sétára található egy hipermarket, így semmi gond nem történik, ha valamit elfelejtetek vinni – bőven lesz lehetőség mindent pótolni. Emiatt mi élelmiszert már nem is igazán viszünk, konzervkajából, ilyesmiből, elég a helyszínen bevásárolni.

Talán senkinek nem kell külön megemlíteni az óvszert (főleg bizakodó tinifiúknak), de ha fiú, ha lány, nem gond, ha van nálad, ugyanígy  a mindenféle gyógyszerek, amit amúgy is szedsz, meg az is, amit nem. Nem rossz egy csomag multivitamin, mert esélyes, hogy nem sikerül minden tápanyagot magadhoz venni a fesztiválkajából, vagy legalább egy Magne+B6: kinek nem görcsölt be a lába még fesztiválon, a sok mozgástól? Hasznos lehet egy csomag fájdalomcsillapító, görcsoldó, porral telítődött orrjáratokra tengervizes orrspré, csípésre valamilyen nyugtató krém, sebtapasz, ilyesmik. Ha valaki bármikor, bárhol sminkelni akar, pakoljon be egy kis tükröt is!

Millió dologra hasznos lehet egy svájci bicska (kis élű bicskát, kést be is engednek), akár egy konzervnyitó, műanyag evőeszközök, madzag és pár csipesz, gondolom túlságosan nem kell magyarázni, mit mire lehet használni.

A Metal.hu applikációban (link a letöltéshez a cikk végén) és a fesztiválon nyomtatott formátumban is elérhető a fesztivál programja, de ha főként a zene miatt érkezel, érdemes akár magadnak is összeírni, hogy mikor, kit, és hol akarsz mindenképp megnézni, meghallgatni. Ha aláírásgyűjtő vagy, ne maradjanak otthon az ereklyék, amiket aláíratnál (bár fokozottan vigyázz rájuk, mert tényleg minden, de minden fesztiválon lévő tárgyunk hajlamos az elfesztiválozódásra). Mindenképpen vigyük a telefontöltőnket, és egy powerbank is megkönnyítheti az életünket a fesztiválon.

Ezek lennének tehát a legfontosabb túlélőeszközök egy fesztiválon – reméljük, tudtunk valamennyi  tippet adni, és szépen, logikusan, felesleg és hiány nélkül telnek meg azok a hátizsákok! Gurulós bőröndöt nem ajánljuk, mert nem minden terepen lehet húzni, és elég sok helyet is foglal, de természetesen mindenki tudja, számára mi a legkényelmesebb. És végül, de nem utolsó sorban: csomagoljátok be az össze jókedveteket, és hagyjátok otthon az összes problémátokat!

IMG_20160715_124630

Ne feledjétek, július 9-én startolunk, időben készítsétek be a Metal.hu mobilapplikációját, és hűtsétek be a söröket!

Az alábbi linken letölthető a Rockmaratonos mobilalkalmazás Androidra és iOS-re:

Androidra: http://bit.ly/Metalhu_android
IOS-re: http://bit.ly/Metalhu_IOS

// //