fbpx

A legjobb Helloween feldolgozások

Generációkat inspirált a 2018-as FEZEN-re is elérkező, a Pumpkins United Tour keretében a hőskort felidéző Helloween, ez nem is vitás. A Székesfehérváron több, korrábbi énekessel – mondhatni a Helloween legnagyobbjaival, a fő arcokkal fellépő csapat egyértelműen többévtizedes hagyatéka újra és újra feléledni látszik – először is a temérdek cover dalban, másodszor pedig abban, hogy a zenekar hajlandó volt a régi ellentéteket félretenni egy páréves reunion turné érdekében. A tökfejűek a nagy összeborulás emlékére egy új dalt is kihoztak, és bár most nem erről szeretnék beszélni, de vétek lenne kihagyni:

Az nem is kérdés, hogy a Helloween zenéit mindannyian orrvérzésig tudjuk hallgatni, Kiske/Deris/Hansen fémjelezte dalokat (akiket remélhetőleg mind hallhatunk a FEZEN-en!) most nem is fogom bemutatni, hanem inkább térjünk át cikkünk fő témájára, a legjobb Helloween coverekre.

Nem tudom, mennyire randa dolog Gamma Ray-jel kezdeni a listázást, mert azt nevezhetjük covernek is, meg nem is, elvégre a csapatból kiváló Kai Hansen alapította a bandát, tehát azt is kinyilatkoztathatnánk, hogy a saját dalait is adta ki új néven. Jogi viták helyett azonban állapodjunk meg inkább abban, hogy a Gamma Ray-es verzió is kimondottan élvezhető, és mintha a koncerteken is az ilyesféle medley-ket várná a legjobban a közönség:

A Dr.Stein-ről később még viccesebb formában is szó lesz, de kezdésnek még ne ugorjunk a mély vízbe, hallgassuk csak meg a német “happy metal”-os kollégák Dr.Stein feldolgozását. Csak a hangulat változik, a német akcentus marad!

Maradjunk egyelőre a nagyobb zenekaroknál – Alessandro Conti nevét két helyen is érdemes megemlíteni. Az olasz aranytorok a nemzetközi ismertséget akkor szerezte meg, amikor a különváló Rhapsody (miért szappanoperáznak ennyit ezek a power metal bandák?!) utódjaként megalakuló Luca Turilli’s Rhapsody-ba Luca Turilli őt vette be énekesnek. Conti korábban a Trick or Treat tagja volt (mármint akkor még csak az, máig a zenekarban van), amely – nevéből ki lehet találni – eredetileg Helloween cover zenekar volt, majd elkezdte saját dalait is gyártani.

Sajnos túl sok jó felvétel nincs a Trick or Treates coverekből, úgyhogy Alle hangjának megcsodálására, meg mert persze a ToT egy alulértékelt zenekar, álljon itt inkább egy saját szerzeményük:

Lehet, hogy ezért most meg fogtok kövezni, de meg merem kockáztatni, hogy ez a feldolgozás még az eredetire is ráver. Ez történik, ha a zseni Luca Turilli, és a már említett Alessandro Conti hozzányúl a March of Time-hoz. Kapaszkodjatok valamibe.

Haladjunk tovább – mint minden „valamit érő” metalbandának, a Helloweennek is kijött egy coveralbuma, amin az ő dalaikat dolgozzák fel más zenekarok. Szóljon tehát pár dal a Keepers of Jericho-ról!

Elsőként a finn műfajtestvér Sonata Arcticát emelném ki – nem vették túl lazán a feldolgozás feladatát, nagyon hasonló művet hoztak össze az eredeti I Want Out-hoz, Tony Kakko hangja viszont így is különlegessé teszi az amúgy profi zeneművet.

Ilyen pedig, amikor Luca Turilli Olaf Hayer-re áll össze egy zenélés erejére, egyszerre Rhapsodys és Helloweenes:

A Keepers of Jericho-ra végül az Arwen-féle March of Time került fel, de valószínűleg csak azért, mert akkor a LT Rhapsody verzió még nem létezett, de azért önmagában persze ez is értékes:

Ne feledkezzünk meg természetesen a címadóról sem, a Halloween dal sem maradhatott ki a coverelésből.

A teljes albumon nem szeretnénk végigmenni, de aki nem ismerte, bátran hallgassa meg, ha ismerkedne más megközelítésű Helloween nótákkal is! 🙂

A 2010-es évek közepének talán legfontosabb power-metal üdvöskéje a Twilight Force, akik persze előrukkoltak saját Helloween coverükkel, itt még a szintén nagyon jó hangú Christian Eriksonnal, azóta már új énekesük van… aaaaa.. dobpergééés…. Alessandro Conti (én mondtam, hogy szappanopera). De most halljuk a dalt!

+Reméljük nem hittétek, hogy az „öncovertől” megmenekültök: bár Youtubeon nincs fent, azért az internet nem felejti el a Dr.Stein és az I Want Out eme csodás változatát sem:

Várjátok már? 😉

Napijegyek és FEZEN-bérletek itt kaphatók: http://www.fezen.hu/jegyek

// //