fbpx

MISFIT RIVER

Mióta a legnagyobb hazai rockfesztivál, a ROCKMARATON Dunaújvárosba tette át a székhelyét, szinte egyértelmű, hogy a rockerek többségének eme jeles rendezvény ugrik be, ha meghallják a város nevét. Ezzel tulajdonképpen semmi baj nincsen, azonban emellett nem szabad elfeledkeznünk azokról a bandákról sem, akik Dunaújváros határain belül muzsikálnak, esetleg itt is alakultak, hiszen belőlük is akad, nem is kevés. A dunaújvárosi zenekarok táborát erősíti a 2013-ban alakult MISFIT RIVER  zenekar is, akik nem is olyan régen dobták a rajongók elé első EP kiadványukat, azonban egy percre sem állnak le, hiszen komoly terveik vannak a jövőre nézve (is). De hogy mik is ezek? Erre inkább válaszoljon DUDÁS SÁNDOR dobos, valamint JÓZSEF MÁTYÁS énekes. Ismerjétek meg őket, és zenekarukat:

Facebook bckgrnd2

NEM TITOK, IMMÁRON ÖTÖDIK ÉVE ANNAK, HOGY 2013-BAN MEGALAKULTATOK DUNAÚJVÁROSI ZENEKARKÉNT. MESÉLNÉTEK KICSIT A MEGALAKULÁSOTOK KÖRÜLMÉNYEIRŐL? MIK VOLTAK A KITŰZÖTT CÉLOK, MI VOLT AZ ELKÉPZELÉS, ÉS HONNAN JÖTT A ZENEKAR NEVE? 

SANYI: A történet rém egyszerű! Dunaújváros igen kicsi, így jó értelemben véve mindenki mindenkit ismer a rock/metal zenei szférában, értendő ez a város zenészeire is. Mivel követtük egymás „munkásságát” és nagyjából egy baráti körben is mozogtunk és miután mindannyiunk előző,  komolyabbnak vélt zenekara feloszlott, egy nap sörözés mellett beszélgetve jött az ötlet, hogy szimplán örömzenélés céljából társuljunk egymáshoz, FERIVEL, és JOE-val. JOE hozta a zenei alap ötleteket gitáron, mi pedig hozzátettük a magunk részét ehhez. Nagyjából mindmáig is így történnek a dalok készületei . Mivel egyre komolyabb ötletek és dalok születtek, értelmét láttuk annak, hogy ennek a társulatnak nevet is adjunk, így annak rendje és módja szerint mindenki dobálta be az ötleteit. A sok halott zenekarnév ötlet után úgy voltunk vele, hogy akinek először jut eszébe épkézláb névötlet és mindenkinek rögtön tetszik, az lesz a befutó. Végül FERI fejéből kipattant a MISFIT RIVER név, és emellett döntöttünk. A zenekar most már talán végleges felállását elég sok tagcsere előzte meg, főleg az énekesi posztra volt nehéz megfelelő embert találni, de szerencsére úgy alakult, hogy számunkra mind emberileg és mind zeneileg tökéletesen helytálló Matyi mellénk keveredett.

ÖT ÉV HOSSZÚ IDŐ EGY ZENEKAR ÉLETÉBEN, ÁM SOKSZOR ÉVEKBE TELIK EGY-EGY BANDÁNÁL, MIRE MEGTALÁLJÁK ZENEILEG A SAJÁT HANGJUKAT. MENNYIRE VOLT RÁTOK JELLEMZŐ A KEZDETEKBEN A ZENEI ÚTKERESÉS? HOSSZABB FOLYAMAT VOLT, VAGY EGYBŐL “RÁÉREZTETEK” ARRA, HOGY MILYEN IRÁNYBA IS SZERETNÉTEK HALADNI? 

SANYI: Igazából ezen egyáltalán nem agyaltunk, mivel örömünket leljük ebben, és jóformán spontán kialakuló dologról beszélünk, így mindenki beleteszi a saját elképzelését és megszületnek a dalok. JOE-nak és nekem nagyjából egyforma a zenei ízlésünk, MATYI és FERI, akik minimálisan eltérnek ettől, de talán pont ettől ilyen MISFIT RIVER-es a zenénk is. 🙂

JANUÁRBAN “DARK WATERS” NÉVVEL EGY NAGYON ERŐS ANYAGOTOK, KISLEMEZETEK JELENT MEG. MONDANÁTOK PÁR SZÓT RÓLA, HOGY MENTEK A MUNKÁLATOK EZZEL KAPCSOLATBAN? HAMAR MEGSZÜLETTEK A SZÖVEGEK, KÖNNYEN JÖTTEK A TÉMÁK, ÉS MENTEK A MUNKÁLATOK, VAGY ÜTKÖZTETEK AZÉRT NEHÉZSÉGEKBE?

SANYI: Talán mindannyiunk nevében beszélhetek, ha azt mondom igen büszkék vagyunk erre az anyagra, mert teljes egészében a mi gyerekünk. Értem itt a dalok rögzítését , a hangzásvilág kialakítását, a lemezborító megtervezését és megvalósítását, mindent mi csináltunk magunknak. Nehézségekbe mindig ütközünk, mert teljesen egyszerű hétköznapi polgárok vagyunk, ugyanúgy kora reggel kelünk és indulunk a munkába és sorban állunk a postán, de az akadályok azért vannak, hogy leküzdjük őket és így tán jobban is becsüljük ezt.

MATYI: Én a tavalyi ROCKMARATON FESZTIVÁL idején csatlakoztam a csapathoz, ami után szinte egyből, a nyár folyamán,neki is láttunk a DARK WATERS rögzítéséhez. Zeneileg a dalok már akkor mondhatni 90 százalékban meg voltak írva, apró simitásokat igényeltek csupán. Két dalhoz (CORE COLLAPSE, ANIMOSITY) már szöveg is volt, amiket még ANDOR (az előző énekes) írt a bandának, a többi 3 dalhoz én írtam meg a szövegeket viszonylag hamar. Szóval, lényegében már a tavalyi év vége felé teljesen készen volt a lemez, a többi időt a lemezborító, a szöveges videó és egyéb kiegészítők elkészítése/elintézése emésztette fel.


A SZÁMAITOK IGAZI “ARCLETÉPŐS” RIFFEKRE, ÉS TÉMÁKRA ÉPÜLNEK, ELSŐ HALLGATÁSRA SZEMÉLY SZERINT NEM IS TUDTALAK BENNETEKET EGY ADOTT STÍLUSVONALRA BESOROLNI, HISZEN MINDENKÉPPEN EGY EGYEDI HANGZÁST KÉPVISELTEK. TI HOGYAN DEFINIÁLNÁTOK MAGATOKAT? BESOROLJÁTOK A ZENÉTEKET EGY ADOTT STÍLUSHOZ, VAGY INKÁBB TERET ADTOK A  KÖZÖNSÉGNEK, HOGY MINDENKI DÖNTSE EL MAGA, MIT HALL KI A ZENÉTEKBŐL?

SANYI: Elég nehéz ezt eldönteni a mai világban, mert folyton változó, bővülő zenei stílusok alakulnak ki minimális változtatásokkal, így mi nem görcsöltünk azon, hogy besoroljuk magunkat bármelyik stílusirányzatba is, így ha nagyon kell válaszolni, általában annyit mondanék „dallamos metál”, a többit meg döntse el mindenki maga . 😉

MATYI: Az emberek zöme valószínűleg melodeath-ként kategorizálná a mi zenénket. Viszont, tekintve az én személyes zenei hátteremet, az énekstílusommal próbálok belevinni egy kis groove metal feelinget. Ugyanakkor, nem nagyon vagyok híve a zenekarok beskatulyázásának, főleg ha metálról van szó. Szerintem a lényeg, avagy a legjellemzőbb irányelv nálunk, mindenképpen a súly, a riff-központúság és persze a dallamok egészséges egyvelege.

VAN SZEMÉLYES KEDVENC SZÁMOTOK? HA IGEN, MIÉRT ÉPPEN AZ? 

SANYI: Mindegyik dalnak megvan a maga szépsége és „története”, nem emelnék ki kategorikusan egyet se.

MATYI: A lemezen számomra két dal volt amikre, ahogy meghallottam, egyből rá tudtam hangolódni, ezek pedig az ANIMOSITY és a BULLDOG. Kedvencnek viszont a BULLDOG-ot választanám leginkább, mivel ez volt az utolsó dal amit felvettem a lemezhez (az ANIMOSITY meg az első) és itt éreztem igazán, hogy kellőképpen elkaptam és vissza is tudtam adni a dal energiáját és agresszióját.

HONNAN JÖNNEK AZ ÖTLETEK A SZÁMAITOKHOZ, ILLETVE MERÍTETEK-E INSPIRÁCIÓT MÁS MŰFAJOKBÓL, ZENEI STÍLUSOKBÓL? KI A ZENEKAR FŐ SZÖVEGÍRÓJA, AVAGY KÖZÖSEN ÍRJÁTOK A NÓTÁKAT? 

SANYI: Az ötletek alapjai JOE fejéből pattannak ki, a dalok vázát ő alkotja gitáron. Mint minden zenészt , minket is érnek hatások az általunk szeretett zenekarokat hallgatva, de nem tudatosan irányítjuk ezt, csak szimplán csináljuk azt amit csinálunk, és ahogy érezzük. A szövegeket MATYI írja, és ahogy megérinti egy dal, úgy alakítja a dalok szövegét hozzá.

MATYI: Ami a szövegírást illeti, én mostanra már átvettem teljesen ezt a szerepet, de mint már említettem, a kislemezünkön is van még két dal amit a régi énekes írt. Valamint, majdnem az összes kislemez előtti dalszöveg is az ő műve, egy kivételével, a BETWEEN THE LINES, ami nagyrészt a gitárosunk, azaz Joe érdeme, jól meg is szenvedek azzal a kisregénnyel előben (nevet).

BÁR JANUÁR ÓTA NEM TELT EL IGAZÁN SOK IDP, MÉGIS, AZ EP UTÁN MIK A JÖVŐBELI TERVEITEK? GŐZERŐVEL ELKEZDTEK EGY NAGYLEMEZEN MUNKÁLKODNI BELÁTHATÓ IDŐN BELÜL, VAGY MOST INKÁBB A KONCERTEZÉSEN, AZ ÉLŐ PRODUKCIÓN, ÉS AZON FEJLESZTÉSÉN LESZ A HANGSÚLY? MIRE SZÁMÍTHATNAK TŐLETEK A RAJONGÓK A JÖVŐBEN? 

SANYI: Az év második felét tekintve vannak koncert terveink, külföldre is úgy néz ki , hogy ez évben sikerül kijutni egy ausztriai barát zenekar által. Dalötletek is folyamatosan születnek. Nagylemezben nem gondolkodtunk, a következő lemezünk is hasonló terjedelemben és formában fog kijönni. Az erre készülő dalok nagy része már megszületett vázlatszerűen, ahogy időnk engedi ezeket szeretnénk véglegesíteni és rögzíteni. Viszont van egy számunkra kedves dal, ami sajnos nem illett a DARK WATERS lemez dalai közé és előre láthatóan a következő anyagból is kilógna, így a közeljövőben azt az egy dalt nagy valószínűséggel szólóban szeretnénk kidobni.

MATYI: Nincsenek túl nagy tervek, egyelőre jó lenne már csak kitörni Dunaújváros határain kivülre is, hogy új közönségek előtt is bemutatkozhassunk. (nevet) Dalok persze születnek és készülnek folyamatosan, ahogy az időnk, illetve az ihletünk engedi.

VISSZATEKINTVE AZ ELMÚLT ÖT ÉVRE, HOGY LÁTJÁTOK MAGATOKAT? MIT TARTOTOK EDDIG A LEGNAGYOBB SIKERETEKNEK? 

SANYI: Az elmúlt öt évet tekintve öt évvel öregebbnek látjuk magunkat (nevet). Nem gondolnám, hogy túl nagy sikereket értünk el, de mindenképp nagy sikernek könyvelném el azt, hogy saját erőből, saját magunknak csináltunk mindent és a saját zenénket játszhatjuk, barátok vagyunk és élvezhetjük ezt, az már csak apropó, hogy ez mást is érdekel.

ÉS VÉGÜL, HA MÁR JÓ IDŐ, ÉS FESZTIVÁLSZEZON, MIT VÁLASZTOTOK? EGY IGAZI VÍZPARTI SÖRÖZÉS, AVAGY SZÍVESEBBEN ÜLTÖK EGY SÖRPAD MELLETT AZ ÁRNYÉKBAN? HOL KOCCINTOTOK SZÍVESEBBEN A RAJONGÓITOKKAL? 

SANYI: Az teljesen mindegy, hogy hol, de a sör legyen hideg! 🙂

LINKEK, ELÉRHETŐSÉGEK:

MISFIT RIVER FBINSTAGRAMYOUTUBE

// //