fbpx

Mint a lemezen… – Useme, Tej koncertbeszámoló

Fellépők: Useme, Tej

Helyszín: A38 Hajó, Budapest, Magyarország

Időpont: 2017.10.14.

Képek: Révész Patrik (fotók Itt)

Setlist: Tej22141095_920924994731695_2636709425101073217_n

Aki bő negyedórával az előzenekar előadása előtt érkezett, az igazán csodálkozhatott azon, hogy végül a Useme-nak egy teltházas lemezbemutatót sikerült összehoznia. Bár mindenki azt sulykolta, hogy érdemes a Tejre is megérkezni, mert igazán komoly bulit tudnak adni a Rajnak, betoppanásunkkor kb. 10 ember lézengett – a staff-okkal együtt- az A38 fenekében található koncertteremben.

No persze izgulni nem kellett, a Tej első pár számára már rendesen felgyülemlett a nép és voltak jócskán, akik kifejezetten rájuk voltak kíváncsiak. A Tejről tudni illik, hogy énekesük az a Pálinkás Tamás, aki a 2015-ben megboldogult Isten Háta Mögöttben is frontemberkedett. Egyébként kifejezetten egyben van a csapat, Pálinkás sajátos konferálási technikája, egyénisége és hangja mellett akár az összes tagot ki lehetne emelni, ám én leginkább a f@sza samplerekre, valamint a gitáros kavarászós, enyhén alteres gitárjátékára figyeltem föl. A fogékonyabbaknak érdemes végig kagylózni a nemrégiben megjelent, Pénztelenség, Sikertelenség, Csillogás című albumjukat, melyet amúgy itt mutattak be. Bőven van érték és potenciál a zenekarban, ez egyértelműen látszik. Valószínűleg csak bennem van a hiba, ha azt mondom, hogy hozzám hasonlóan a metal felől a Useme közönségébe érkező egyedeknek nem biztos, hogy a legmegfelelőbb bemelegítést nyújtották, ám ez már csak szubjektív ízlés kérdése. Azért az egyedi, szarkasztikus humorért, valamint a zokni mörcsért jár egy hatalmas pirospont.

Egyébként az A38 Hajó a viszonylag magas italárak ellenére egy hangulatos kis koncerthelyszín, ami ezen az estén is bebizonyításra került. Ebben a vénasszonyok nyarás indián nyárban különösen hangulatos volt végig járni a fő fellépő előtt a hajó véletlenül le nem zárt részeit is… A hangzásról meg annyit, hogy a túlhangosítás miatt néha nyersen, fülbevájóan hangos volt a dolog, ám a legtöbb esetben kivételesen kellemesen és tisztán lehetett hallani mindent! Szomorú, de a modern technológiák ellenére is ez manapság egy kiemelendő dolognak számít!

A Useme egészen pontosan kezdett és bár 1,5 órás intervallum volt meghirdetve a számukra, a koncertet bő 1 és negyed óra alatt befejezték; ennek ellenére én úgy gondolom, senkinek nem lehet oka panaszra, hiszen pozitív értelemben fárasztó és tömény bulin lehetünk túl. A létező 21 darab Useme számból 17 darabot hallhattunk, köztük az új album, a Szélesvásznú Ég összes nótája elhangzott. Érdekes, de tetszetős megoldás volt, hogy olyan potenciális húzótételeket lőttek el rögtön a hangverseny első felében, mint a Szélesvásznú Ég, a Világvevő, az Ez a mi portrénk, a Végszó vagy a Miénk a Világ. Utóbbi előtt Csongor Bálinttól szokatlanul, de hallhattunk egy kis szülinapi köszöntést is a párja felé, valamint a másnap 40. születésnapját ünneplő Szalkai Tibi számára.

Ha már náluk tartunk, Bálint most valamivel visszafogottabb volt, mint szokott lenni – tény, hogy sok frontembernek tenne jót, ha legalább annyira aktív lenne a színpadon, mint Bálint visszafogottan. Hogy ez a nyugisság a bő egy héttel ezelőtti betegségnek volt köszönhető, vagy az alacsony belmagasságnak, azt nem tudni, ám biztos, hogy a mikrofon dobálások és jedizések hiányára az utóbbi tény döntően rányomta a bélyegét. Énekesünknek így is sikerült egyszer a mikrofonját belevágni a plafonról szóló kontroll-hangfalba, pedig csak fölnyújtotta a kezét… Mindegy, ígyis komoly erőbedobással tolta a boogie-t és a táncot, egyszer még a közönség közepéig is lejött énekelni, ám a mérleg nyelve most Szalkai felé dőlt, aki végig szántotta forgó gitárlóbálásaival és pörgőrúgásaival a színpadot.

Azért említsük meg a többieket is, Ádám, Miki és Zoli is tökéletesen szállították a muzsikát, utóbbi tagnak mintha néha véletlenül egy félmosolyt is lehetett volna látni a szája sarkában… de az is lehet, hogy rosszul láttam. Tibi mellett Zoli egyébként folyamatosan vokálozott és szállította a jobbnál-jobb billentyűs melódiákat és samplereket. Néha-néha egy kis háttér-ének is bekúszott utóbbiak közé, ám ez nem baj, csak a nagyszerű hangzást erősítette meg. Oké, hogy minimális esetben pillanatnyi elcsúszásokat lehetett érzékelni, ám a koncert jelentős részében olyannyira minőségi zenélést hallhattunk, mintha csak a lemezt/ lemezeket tettük volna be és hallgatnánk őket az A38 koncerttermében.

Persze volt némi hangkülönbség, ám meglepetésemre az új számokat is kívülről dalolta a közönség jelentős része. Olyan dalok vehetők ide, mint a kifejezetten mély és fontos mondanivalóval ellátott Túl kevés a szándék, a szintúgy odacsapós Körbezárva vagy a rögtön megragadó (haha) Mézmocsár. Kicsit izgultam, hogy a Túl kevés… középrészének eléggé magas dallamait Bálint hogyan fogja tolni, kicsit rákészült ugyan, de teljesen tisztán szólt az egész. Hihetetlen, hogy milyen hangja van ennek a csávónak! A Mézmocsárról egyébként az énekes tolmácsolásában megtudhattuk, hogy a zenekar tagjainak egyik kollektív kedvence és a legújabb klipet is ehhez kapjuk majd. Bár albumon számomra egyedül A test az áruló nem tudott pluszt adni (a lemez kritikáját egyébként itt olvashatjátok!), itt a koncerten azért bőven tudott ez is ütni, az AWS-ből ismeretes Siklósi Örs egy kifejezetten erős szöveget rittyentett hozzá.

A koncert vége felé közeledve persze adtunk is egy kis visszatapsolást a srácoknak, ám meglepetésemre nem a „megszokott” Minden hullám partot ér – Élni végre – …van miért trióval zártak, pedig ezek is hatalmasat tudnak ütni. Persze közülük is hallhattunk kettőt, ám a koncert katartikus zárását a Useme számok legismertebbje, a Felhővitorlás adta. A mosh már előtte is kialakult, ám a legnagyobb pogót a Felhővitorláson utazva sikerült véghez vinni; ahogy korábban is, itt is volt bodysurf és ritkán színpadról tömegre ugrálás is akadt, bár mindezek legtöbbje automatikus földön landolással végződött. No de a Useme számok erejét mutatja, hogy ezen személyek a fájdalom pillanatnyi látszata nélkül ugrottak föl és mosolyogva tomboltak tovább a Felhővitorláson. A tökéletes zárást pedig az sem akasztotta meg, hogy egy kedves rajongó hölgy az utolsó pillanatokban dobott egy fél korsó sört a színpad elejében a lelkét is kiéneklő Bálint felé…

Talán most nem hallhattunk annyi közjátékot, konferálást, mint amennyit szoktunk, ám a Useme zenéje beszélt az összes tag helyett. A legnagyobb szabású Useme bulin lehetünk túl, a zenekar sikerességét pedig mi sem tükrözné jobban, mint az, hogy a közönség tagjai között a legfiatalabbaktól a legidősebbekig, a haragos punk/HC/metal arcoktól kezdve a konszolidált újgazdagokig mindenki megtalálható volt. Aki nem volt ott, az otthon vigasztalódhatott a Petőfi TV-t nézve, vagy egyszerűen csak búslakodott. A zenekart a Depresszió őszi-téli turnéjának különleges vendégeként még el lehet idén csípni, ha akarjátok. De szerintem akarnotok kéne, mert nagyon is érdemes!

Jó lesz ez, hajrá srácok, a végtelenbe és tovább!

Írta: Vágány Norbert

// //